Czerwona plamka na jajku. Niewiele osób wie, czy nadaje się do jedzenia lub gotowania
Według dietetyków jajka to jeden z najzdrowszych produktów, jakie można wybrać na śniadanie. Nie tylko smakują pysznie niezależnie od formy podania, ale i stanowią skarbnicę prozdrowotnych właściwości. Co, jednak gdy po rozbiciu zauważysz czerwoną plamkę w jajku. Czy nadaje się do jedzenia? Odpowiedź znajdziesz w poniższy artykule.
Na co zwrócić uwagę, zanim zabierzesz się za przyrządzanie jajecznicy na śniadanie? Oczywiście na datę ważności znajdującą się na kartoniku. Nie należy również zapominać o umyciu jajek przed użyciem. Warto także wybijać jajka pojedynczo do szklanki, a dopiero później wrzucać je na patelnie. Dzięki temu, gdyby jedno z nich było zepsute, unikniesz kulinarnej wpadki. A co jeśli po rozbiciu w jajku oprócz białka i żółtka zauważysz coś jeszcze, czy można zjeść jajko z czerwoną plamką? Podpowiadamy.
Czerwona plamka w jajku nie jest anomalią, chociaż zdarza się sporadycznie. Być może spotkałeś się z informacją, że jest to kurzy zarodek. Oczywiście to mit. Czym w takim razie jest ta szkarłatna struktura? Na pierwszy rzut oka może kojarzyć się z krwią i jest to celny trop. Pojawiająca się krwista wybroczyna jest spowodowana pęknięciem naczynek krwionośnych w jajnikach lub jajowodach kury. Czasem przedostaje się ona do wewnątrz jajka, tworząc charakterystyczną kroplę.
Najczęściej czerwoną plamkę można znaleźć w jajkach od wiejskich kur. Te sklepowe podchodzące od kur hodowanych w dużych fermach, prześwietla się za pomocą specjalnej lampy, czyli owoskopu. Dzięki temu do marketów trafiają produkty bez skaz czy ewentualnych zanieczyszczeń.
Zjedzenie jajek z czerwoną plamką nie jest groźne dla zdrowia i jak najbardziej można to robić. Warto dodać, że jajka są świetnym uzupełnieniem zdrowego jadłospisu. Zawierają wzorcowe białko, które buduje wszystkie komórki i tkanki organizmu. Odpowiada również za prawidłową pracę mięśni oraz stan skóry, włosów i paznokci. Jajeczne śniadanie dzięki sporej zawartości białka będzie również sycące, dzięki czemu zmniejszy się ochota na sięganie po przekąski. Białko jest także substancją odpowiedzialną za wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.
Nie brakuje tu także witamin i minerałów, takich jak:
- witamina A - działa antyoksydacyjnie, wspiera zdrowie oczu i chroni je przed chorobami,
- witaminy z grupy B - pozytywnie wpływają na układ nerwowy, krążenia i mięśniowy,
- witamina D - wzmacnia kości i zęby, a także pomaga dbać o odporność organizmu,
- witamina E - świetnie wpływa na kondycję skóry, ma działanie przeciwutleniające,
- witamina K - zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi, wspiera układ kostny,
- wapń i fosfor - wzmacniają kości i zęby,
- potas - reguluje ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową, wspiera układ nerwowy,
- jod - jest korzystny dla zdrowia tarczycy,
- magnez - wspiera pracę serca, mózgu i mięśni,
- cynk - poprawia odporność, wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga dbać o piękną skórę,
- selen - ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera tarczycę i odporność.
Co więcej, jajka są niskokaloryczne, w jednej sztuce mają zaledwie 80 kcal., dlatego świetnie sprawdzają się dla osób, które chcą schudnąć. Zawierają także kwasy omega-3, które są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Jedzenie jajek pomaga także dbać o wzrok i pracę mięśni.
Źródła: terazgotuje.pl, poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Wigilijny quiz dla bystrzaków. Sprawdź, co wiesz o potrawach regionalnych
Najlepszy ser na sernik. Zawsze wychodzi puszysty, kremowy i wysoki