Reklama
Reklama

Czerwona plamka na jajku. Niewiele osób wie, czy nadaje się do jedzenia lub gotowania

Według dietetyków jajka to jeden z najzdrowszych produktów, jakie można wybrać na śniadanie. Nie tylko smakują pysznie niezależnie od formy podania, ale i stanowią skarbnicę prozdrowotnych właściwości. Co, jednak gdy po rozbiciu zauważysz czerwoną plamkę w jajku. Czy nadaje się do jedzenia? Odpowiedź znajdziesz w poniższy artykule.

Na co zwrócić uwagę, zanim zabierzesz się za przyrządzanie jajecznicy na śniadanie? Oczywiście na datę ważności znajdującą się na kartoniku. Nie należy również zapominać o umyciu jajek przed użyciem. Warto także wybijać jajka pojedynczo do szklanki, a dopiero później wrzucać je na patelnie. Dzięki temu, gdyby jedno z nich było zepsute, unikniesz kulinarnej wpadki. A co jeśli po rozbiciu w jajku oprócz białka i żółtka zauważysz coś jeszcze, czy można zjeść jajko z czerwoną plamką? Podpowiadamy.  

Czym jest czerwona plamka w jajku? 

Czerwona plamka w jajku nie jest anomalią, chociaż zdarza się sporadycznie. Być może spotkałeś się z informacją, że jest to kurzy zarodek. Oczywiście to mit. Czym w takim razie jest ta szkarłatna struktura? Na pierwszy rzut oka może kojarzyć się z krwią i jest to celny trop. Pojawiająca się krwista wybroczyna jest spowodowana pęknięciem naczynek krwionośnych w jajnikach lub jajowodach kury. Czasem przedostaje się ona do wewnątrz jajka, tworząc charakterystyczną kroplę.  

Reklama

Najczęściej czerwoną plamkę można znaleźć w jajkach od wiejskich kur. Te sklepowe podchodzące od kur hodowanych w dużych fermach, prześwietla się za pomocą specjalnej lampy, czyli owoskopu. Dzięki temu do marketów trafiają produkty bez skaz czy ewentualnych zanieczyszczeń.  

Sprawdź także: Jak długo gotować suszone grzyby? Jeden błąd sprawia, że robią się twarde i tracą cały aromat

Czy można zjeść jajko z czerwoną plamką? 

Zjedzenie jajek z czerwoną plamką nie jest groźne dla zdrowia i jak najbardziej można to robić. Warto dodać, że jajka są świetnym uzupełnieniem zdrowego jadłospisu. Zawierają wzorcowe białko, które buduje wszystkie komórki i tkanki organizmu. Odpowiada również za prawidłową pracę mięśni oraz stan skóry, włosów i paznokci. Jajeczne śniadanie dzięki sporej zawartości białka będzie również sycące, dzięki czemu zmniejszy się ochota na sięganie po przekąski. Białko jest także substancją odpowiedzialną za wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.  

Nie brakuje tu także witamin i minerałów, takich jak: 

  • witamina A - działa antyoksydacyjnie, wspiera zdrowie oczu i chroni je przed chorobami,  
  • witaminy z grupy B - pozytywnie wpływają na układ nerwowy, krążenia i mięśniowy,  
  • witamina D - wzmacnia kości i zęby, a także pomaga dbać o odporność organizmu, 
  • witamina E - świetnie wpływa na kondycję skóry, ma działanie przeciwutleniające,  
  • witamina K - zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi, wspiera układ kostny,  
  • wapń i fosfor - wzmacniają kości i zęby,  
  • potas - reguluje ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową, wspiera układ nerwowy,  
  • jod - jest korzystny dla zdrowia tarczycy, 
  • magnez - wspiera pracę serca, mózgu i mięśni,  
  • cynk - poprawia odporność, wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga dbać o piękną skórę, 
  • selen - ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera tarczycę i odporność.  

Co więcej, jajka są niskokaloryczne, w jednej sztuce mają zaledwie 80 kcal., dlatego świetnie sprawdzają się dla osób, które chcą schudnąć. Zawierają także kwasy omega-3, które są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Jedzenie jajek pomaga także dbać o wzrok i pracę mięśni.  

Źródła: terazgotuje.pl, poradnikzdrowie.pl  

Zobacz też:

Wigilijny quiz dla bystrzaków. Sprawdź, co wiesz o potrawach regionalnych

Najlepszy ser na sernik. Zawsze wychodzi puszysty, kremowy i wysoki

Na przejedzenie, wzdęcia i niestrawność jest lepszy od mięty i rumianku. Jelita zaczynają szybciej pracować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja