Reklama
Reklama

Czym zastąpić proszek do pieczenia? Zamienniki też gwarantują pyszne wypieki

Nie wyobrażasz sobie pysznych wypieków bez proszku do pieczenia? Okazuje się, że ma on zamienniki, dzięki którym przygotujesz równie udane ciasta. Sprawdź, co do nich dodać.

Gdy chcesz przygotować pyszne, puszyste placuszki, zazwyczaj sięgasz po proszek do pieczenia. Większość idealnie rosnących ciast również zawdzięcza to temu białemu, sypkiemu składnikowi. Ten powszechnie stosowany środek spulchniający można znaleźć właściwie w każdej kuchni, pojawia się w większości przepisów na ciasta. 

To produkt o szerokim zastosowaniu, nie tylko zresztą kulinarnym - proszek do pieczenia jest używany również do usuwania plam, wybielania firanek czy pozbywania się nieprzyjemnego zapachu.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia wynaleziono już ponad 120 lat temu, a jego podstawowym składnikiem jest wodorowęglan sodu - znany powszechnie jako soda oczyszczona. To właśnie on pod wpływem odpowiedniej temperatury ulega rozpadowi, a podczas tej reakcji uwalniany jest tlenek węgla, który powoduje rozpulchnienie i wzrost ciasta.

W niektórych proszkach do pieczenia znajdziemy również m.in. difosforany, stosowane po to, aby utrzymać kwaśne pH proszku, poprawić sypkość i zapobiegać zbrylaniu. Chociaż są one uważane za substancje nieszkodliwe, spożywane w nadmiarze mogą powodować kumulację fosforu w organizmie. To może wzbudzać niepokój i motywować do szukania zdrowszych alternatyw.

Dlatego właśnie sporo osób zastanawia się, czym zastąpić proszek do pieczenia - sprawdź, co zamiast niego możesz dodać do swoich przepisów.

Proszek do pieczenia - zamienniki

Podstawowym zamiennikiem proszku do pieczenia jest oczywiście jego główny składnik, czyli wspomniana już soda oczyszczona. Może ona świetnie się sprawdzić, jednak pamiętaj o tym, że 1 łyżeczka sody odpowiada 3 łyżeczkom proszku do pieczenia. Ten zamiennik sprawdza się w przepisach, gdzie przynajmniej jeden ze składników ma kwaśny odczyn: np. kefir czy maślanka.

Inna opcja to amoniak, który nadaje wypiekom więcej chrupkości, dlatego też gospodynie chętnie stosują go przy robieniu np. ciastek.

Możesz sięgnąć także po alkohol taki jak koniak, spirytus czy rum - 3 łyżeczko odpowiadają 1 łyżeczce proszku do pieczenia. 

Jednym ze znanych sposobów na zastąpienie proszku do pieczenia jest także sięgnięcie po wodę gazowaną. Dzięki niej twoje ciasto delikatnie urośnie i będzie bardziej puszyste. Co istotne, gdy dodajesz wodę gazowaną, ogranicz dodawanie innego płynnego składnika, np. mleka. 

Ostatnia propozycja to kamień winny - kwaśny winian potasu. Po wymieszaniu z sodą oczyszczoną będzie pełnić rolę regulatora kwasowości. Samodzielnie możesz z powodzeniem stosować go np. do usztywniania piany z białek. 

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak sprawdzić, czy ryba jest usmażona? Zastosuj patent dobrego kucharza

Orzechy włoskie są gorzkie? Prosty, kucharski trik i pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku

Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Wystarczy, że wymoczysz go w tym napoju

INTERIA.PL