Doskonały sposób na gotowanie ryżu. Nigdy się nie klei, jest sypki i nie traci najważniejszych wartości
Ryż to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych na świecie, stanowiący podstawę jadłospisu w wielu krajach. Wydaje ci się, że wiesz o nim wszystko? Jak ugotować ryż w torebce krok po kroku i jak sprawić, aby był sypki? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że na świecie występuje aż 800 rodzajów ryżu. Co ciekawe, każdy z nich nie tylko charakteryzuje się innym smakiem i kształtem ziarenek, ale również odmiennymi wartościami odżywczymi. Dlaczego warto wprowadzić go na stałe do codziennej diety?
Ryż towarzyszy człowiekowi w kuchni od ponad pięciu tysięcy lat. Dzięki swojej wysokiej odporności na warunki atmosferyczne nie wymaga on dużej ingerencji człowieka w jego uprawę. Można go zatem uznać za produkt naturalny - jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnej energii, witamin i minerałów. Co kryje się w ryżu?
Ryż obfituje w błonnik pokarmowy, który świetnie sprawdzi się w przypadku osób cierpiących na zaparcia i kolki jelitowe. Wewnątrz jego ziarenek kryje się magnez, potas, żelazo oraz cynk. A co z zawartością witamin w ryżu? Do najważniejszych należą witamina E oraz te z grupy B. Ryż zawiera również nieco białka.
Gotowanie ryżu wydaje się wielu osobom jedną z najprostszych czynności, jakie można wykonywać w kuchni. Jednak obróbka termiczna sypkiego ryżu i tego najpopularniejszego, czyli zamkniętego w torebkach, nieco się od siebie różni. Jak gotować ryż w torebkach, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i idealną konsystencją? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Wybranie ryżu w torebkach to najprostszy i najszybszy sposób na podanie obiadu dla całej rodziny. Stanowi on wspaniały dodatek do dań mięsnych, warzywnych miksów, a także sosów i zup. Jak go gotować, aby cieszyć się smakiem rodem z restauracji?
Włóż woreczek z ryżem do osolonej i wrzącej wody. Pamiętaj, żeby był on całkowicie zanurzony w płynie - obróbka termiczna powinna odbywać się pod pełnym przykryciem. Ryż w torebkach powinien gotować się od 15 do 20 minut. Możesz również kierować się instrukcjami podanymi na opakowaniu. Po upływie tego czasu ostrożnie wyjmij woreczek, odsącz z niego płyn, rozetnij i wysyp jego zawartość na talerz.
Nurtuje cię to, ile wody na woreczek ryżu należy wlać do garnka przed gotowaniem? Zasada jest bardzo prosta - woreczek powinien być całkowicie przykryty pod jej taflą. Pamiętaj jednak, że po kilku minutach produkt zacznie wchłaniać płyn, dlatego warto dobrać taką ilość wody, która przykryje go nawet po napęcznieniu.
Preferujesz gotowanie ryżu w formie sypkiej? Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś podał właśnie taką jego wersję do wybranej potrawy. W tym przypadku obróbka termiczna jest nieco bardziej skomplikowana. Jak się za nią zabrać?
Opłucz ryż pod bieżącą wodą - dzięki temu pozbędziesz się skrobi, która powoduje sklejanie się ziarenek. Najlepszą proporcją podczas gotowania sypkiego ryżu jest użycie dwóch szklanek wody na jedną szklankę produktu. Jeśli lubisz bardzo sypki wariant, dodaj półtorej szklanki wody na każdą szklankę ryżu. Składnik w takiej formie wyśmienicie nada się m.in. do sałatek.
Wlej wodę do garnka, dodaj nieco soli i zagotuj. Następnie wsyp porcję ryżu do wrzącej wody. Pamiętaj o zmniejszeniu gazu do minimum i szczelnym przykryciu garnka pokrywką. Dzięki temu ryż zacznie wchłaniać płyn i osiągnie docelową konsystencję.
Obróbka termiczna sypkiego ryżu powinna trwać od 12 do 15 minut od rozpoczęcia wrzenia. Po tym czasie zdejmij garnek z wody i zamień pokrywkę na lnianą ściereczkę. Ten wariant ryżu doskonale sprawdzi się w zupach oraz jako dodatek do dań obiadowych z mięsnymi sosami.
Nie wiesz, jak odcedzać ryż? Trikiem na idealną teksturę jest przepłukanie go w zimnej wodzie. Najlepiej wybrać do tego sitko o małych oczkach, które zapobiegnie przesypywaniu się ziarenek ryżu do zlewu. Jak długo należy przepłukiwać ryż? Do momentu, aż woda spływająca z sitka nie będzie mętna i stanie się praktycznie przezroczysta.
Jeśli zastanawiasz się, czy ryż w torebkach trzeba płukać, wiedz, że powtórzenie tej czynności po zakończonej obróbce termicznej sprawi, że finalna konsystencja będzie mniej zbita i kleista. Przed wyłożeniem produktu na talerz rozetnij torebkę, wysyp ryż na sitko o gęstych oczkach i opłucz go odpowiednią ilością wody tak, aby po płukaniu miała przezroczysty kolor.
Ryż świetnie sprawdzi się w rozmaitych potrawach. Składnik ten stanowi wyśmienity dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich oraz peskatariańskich. Jest on również bardzo dobrym uzupełnieniem różnorodnych zup i wywarów. Jeśli chcesz zaserwować swoim gościom coś wyjątkowego, możesz wykorzystać ryż do podania przepysznego risotto z warzywami, azjatyckiego ostrego dania czy domowego sushi.
Wiele osób zapomina o tym, że ryż równie wspaniale smakuje w słodkich przekąskach. Można go ugotować na mleku i podać z dodatkiem cynamonu lub zaserwować jogurtowe risotto ze świeżymi owocami, np. truskawkami i borówkami.
Zainteresowała cię słodka wersja ryżu, ale nie wiesz, jak ugotować go na mleku? Cały proces nie wymaga praktycznie żadnego doświadczenia kulinarnego i jest równie prosty co gotowanie na wodzie. Jak przygotować najprostszy przepis na słodki ryż?
Na liście zakupów umieść ryż, mleko krowie lub kokosowe, cukier trzcinowy, sól, korę cynamonu, wiórki kokosowe oraz syrop z agawy. Jeśli nie lubisz powyższych składników, możesz śmiało poeksperymentować i wymienić cukier na melasę lub miód, korę cynamonu na wersję mieloną, a syrop z agawy na syrop klonowy.
Wlej do garnka mleko i włóż korę cynamonu. Po chwili dodaj szczyptę soli, cukier oraz ryż. Szczelnie zakryj przekąskę pokrywką i odczekaj, aż ryż się ugotuje. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać miksturę, żeby komponenty się nie przypaliły. Gdy uznasz, że konsystencja jest wystarczająco kremowa, wyłącz gaz i przełóż danie do salaterek. Kropką nad i będzie udekorowanie go wiórkami kokosowymi oraz wybranym syropem.
Tak przyrządzony ryż będzie współgrał również z innymi dodatkami. Na długiej liście pasujących składników znajdują się migdały, daktyle, żurawina, świeże i kandyzowane owoce, bakalie, a także cukier puder, nutella, kakao czy polewa z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Do wykonania tej receptury możesz również użyć ulubionych przypraw, w tym imbiru, kardamonu czy kurkumy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przynosi ulgę po przejedzeniu. Pij, gdy chcesz zrzucić kilogramy i gdy dopadło cię przeziębienie
Piję rano zamiast kawy. Mam więcej energii, do tego w pasie jest luźniej
Szybka dieta oczyszczająca. Pozbędziesz się wody z organizmu, metabolizm przyspieszy