Reklama
Reklama

Smażysz mielone i cała kuchenka jest opryskana olejem? Stosuję tip, o którym mało kto wie

Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami lub mizerią to jeden z ulubionych domowych obiadów Polaków. Nie da się jednak ukryć, że ich przygotowanie wymaga pewnego doświadczenia. Początkujący kucharz, może napotkać kilka problemów. Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć mielone, żeby tłuszcz nie pryskał, albo dlaczego mielone rozpadają się podczas smażenia. Przychodzimy z pomocą, oto kulinarne triki, które warto znać.

Idealne mielone to przede wszystkim dobrej jakości mięso, jeśli chcesz, aby były soczyste postaw na wieprzowinę lub wołowinę. Mięso drobiowe jest nieco zdrowszym wyborem, jednak mielone z kurczaka mogą wyjść nieco suche. Możesz także pomieszać dwa rodzaje mięsa. Kluczem do wyrazistego smaku są także dodatki, podsmażona cebulka, oraz odpowiednia dawka soli i pieprzu. Natomiast bułka namoczona w mleku, pozwoli ci uzyskać puszystą konsystencję. Kiedy przygotujesz idealną masę, przychodzi czas na smażenie. Jak nie narobić przy tym bałaganu? Podpowiadamy.  

Sprawdź także: Siekam i posypuję mizerię zamiast koperkiem. Sałatka w takim wydaniu to prozdrowotny rarytas

Dlaczego mielone rozpadają się podczas smażenia?

Żeby kotlety mielone się nie rozpadały, warto dodać do nich składnik, który pozwoli odpowiednio "skleić" mięso. Dlatego nie zapomnij, dodać do masy jajek. Częstym powodem rozpadających się mielonych jest słabo rozgrzany tłuszcz. Niedostatecznie nagrzany olej będzie wchłaniał się w kotlety, popsuje to ich konsystencję, będą także bardziej kaloryczne.

Na czym smażyć kotlety mielone? Wybieraj tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, dobrze sprawdzą się oleje roślinne, np. rzepakowy, a także wybór wszystkich babć, czyli smalec. Możesz wybrać również masło klarowane.

Jak smażyć mielone, żeby tłuszcz nie pryskał?

Smażenie kotletów mielonych skutecznie utrudnić może pryskający dookoła tłuszcz. Nie tylko może nas poparzyć, ale i narobić niezłego bałaganu. Winowajczynią jest oczywiście woda zawarta w mięsie. Dlatego tak ważne jest to, aby sięgać jedynie po sprawdzone produkty wysokiej jakości. Możesz wypróbować jeden z internetowych trików. Wystarczy, że dokładnie zgnieciesz arkusz papieru do pieczenia. Następnie wyłóż go na patelnię, wlej tłuszcz, poczekaj, aż się nagrzeje i dopiero usmaż kotlety. Uchroni cię to również przed przywieraniem kotletów. W efekcie mielone będą idealnie usmażone, a Ty nie będziesz musiał szorować patelni.

Przyczyną przez którą podczas smażenia pryska tłuszcz, może być także nieodpowiednio wytarta patelnia. Dlatego po myciu naczyń, dokładnie ją osusz.

Patentem na zapobieganie pryskaniu, które stosują niektóre gospodynie jest posypanie powierzchni patelni odrobiną soli, a następnie wlanie tłuszczu. Sól zaabsorbuje ewentualną wodę, dzięki czemu nie będziesz musiał wycierać całej kuchenki z kropel tłuszczu.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe