Smażysz mielone i cała kuchenka jest opryskana olejem? Stosuję tip, o którym mało kto wie
Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami lub mizerią to jeden z ulubionych domowych obiadów Polaków. Nie da się jednak ukryć, że ich przygotowanie wymaga pewnego doświadczenia. Początkujący kucharz, może napotkać kilka problemów. Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć mielone, żeby tłuszcz nie pryskał, albo dlaczego mielone rozpadają się podczas smażenia. Przychodzimy z pomocą, oto kulinarne triki, które warto znać.
Idealne mielone to przede wszystkim dobrej jakości mięso, jeśli chcesz, aby były soczyste postaw na wieprzowinę lub wołowinę. Mięso drobiowe jest nieco zdrowszym wyborem, jednak mielone z kurczaka mogą wyjść nieco suche. Możesz także pomieszać dwa rodzaje mięsa. Kluczem do wyrazistego smaku są także dodatki, podsmażona cebulka, oraz odpowiednia dawka soli i pieprzu. Natomiast bułka namoczona w mleku, pozwoli ci uzyskać puszystą konsystencję. Kiedy przygotujesz idealną masę, przychodzi czas na smażenie. Jak nie narobić przy tym bałaganu? Podpowiadamy.
Żeby kotlety mielone się nie rozpadały, warto dodać do nich składnik, który pozwoli odpowiednio "skleić" mięso. Dlatego nie zapomnij, dodać do masy jajek. Częstym powodem rozpadających się mielonych jest słabo rozgrzany tłuszcz. Niedostatecznie nagrzany olej będzie wchłaniał się w kotlety, popsuje to ich konsystencję, będą także bardziej kaloryczne.
Na czym smażyć kotlety mielone? Wybieraj tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, dobrze sprawdzą się oleje roślinne, np. rzepakowy, a także wybór wszystkich babć, czyli smalec. Możesz wybrać również masło klarowane.
Smażenie kotletów mielonych skutecznie utrudnić może pryskający dookoła tłuszcz. Nie tylko może nas poparzyć, ale i narobić niezłego bałaganu. Winowajczynią jest oczywiście woda zawarta w mięsie. Dlatego tak ważne jest to, aby sięgać jedynie po sprawdzone produkty wysokiej jakości. Możesz wypróbować jeden z internetowych trików. Wystarczy, że dokładnie zgnieciesz arkusz papieru do pieczenia. Następnie wyłóż go na patelnię, wlej tłuszcz, poczekaj, aż się nagrzeje i dopiero usmaż kotlety. Uchroni cię to również przed przywieraniem kotletów. W efekcie mielone będą idealnie usmażone, a Ty nie będziesz musiał szorować patelni.
Przyczyną przez którą podczas smażenia pryska tłuszcz, może być także nieodpowiednio wytarta patelnia. Dlatego po myciu naczyń, dokładnie ją osusz.
Patentem na zapobieganie pryskaniu, które stosują niektóre gospodynie jest posypanie powierzchni patelni odrobiną soli, a następnie wlanie tłuszczu. Sól zaabsorbuje ewentualną wodę, dzięki czemu nie będziesz musiał wycierać całej kuchenki z kropel tłuszczu.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy