Korzeń imbiru zachowa jędrność, aromat i wszystkie właściwości. Prosty sposób na jego przechowywanie
O imbirze wiele osób przypomina sobie dopiero jesienią, gdy przychodzi czas na rozgrzewające herbatki i napary. Ten aromatyczny korzeń nie tylko dodaje niepowtarzalnego aromatu napojom czy daniom, ale i ma wiele korzyści prozdrowotnych. Czy wiesz jednak, jakie są sposoby na przechowywanie imbiru? Jeśli robisz to nieodpowiednio, może tracić swoje dobroczynne właściwości.
Jak najlepiej przechowywać imbir? Po zakupach należy wrzucić go do miski z owocami, schować do pojemnika, czy może włożyć do lodówki? Czy nieodpowiednie przechowywanie sprawi, że traci swoje właściwości? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Zacznijmy od tego, w jakie sposób imbir działa na organizm. Znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, dzięki którym wspiera walkę organizmu z infekcjami. Wykazuje również działanie rozgrzewające, przeciwbólowe, wykrztuśne i napotne, co przyczynia się do pozbycia się przeziębienia i gorączki. Pomoże również uporać się z uporczywym kaszlem czy bólem gardła. Co więcej, wspiera zwalczanie stanów zapalnych. W imbirze znajdują się również cenne antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników.
Imbir ma działanie przeciwwymiotne, dzięki czemu pomaga radzić sobie z nudnościami, między innymi u kobiet w ciąży. Ten aromatyczny korzeń doskonale wspiera trawienie, a napar z niego przygotowany będzie dobrym wyborem po obfitym posiłku. Dodatkowo poprawia krążenie, obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz przeciwcukrzycowo. Polecany jest także dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ podkręca metabolizm, oraz przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej.
Zanim kupisz imbir, sprawdź, czy jego skórka jest jędrna, jasnobrązowej i niepomarszczonej skórce. Zwróć również uwagę, czy nie widnieją na niej ślady pleśni. Świeży imbir będzie miał w sobie sporo "soku", z łatwością mógł obrać go ze skórki, np. za pomocą łyżeczki. Ważne jest również jego odpowiednie przechowywanie. Korzeń ten dosyć szybko traci wodę, przez co staje się mniej aromatyczny, smaczny, oraz nieprzyjemnie zdrewniały w strukturze. Może też po prostu zacząć gnić.
Jeśli chcesz zachować prozdrowotne działanie imbiru, musisz odpowiednio go przechowywać. Po zakupach jak najbardziej może leżeć na kuchennym blacie, na przykład w misce z owocami, jednak wówczas najlepiej spożyć go kilka dni po zakupie, aby nie wysechł. Najprostszym sposobem na zapobieganie utraty wody z imbiru, jest owinięcie go wilgotnym ręcznikiem papierowym, włożenie do woreczka strunowego, a następnie przechowywanie go w lodówce. Będzie zdatny do spożycia nawet do czterech tygodni.
Ciekawym trikiem, na przechowywanie imbiru w lodówce, jest obranie go i włożenie do czystego słoika z zimną wodą. Dzięki czemu nie będzie tracił wilgoci i może spędzić w lodówce od dwóch do trzech tygodni, pod warunkiem że będziesz wymieniać wodę co kilka dni.
Jeżeli kupiłeś imbir na zapas, jak najbardziej możesz przedłużyć jego świeżość poprzez mrożenie. Wystarczy obrać go ze skórki, drobno pokroić, np. w kosteczkę, lub zetrzeć na tarce, a następnie zamrozić w małych porcjach. Możesz wykorzystać do tego małe pojemniki, worki strunowe, świetnie sprawdzą się do również specjalne pojemniki do lodu. Tak przygotowany imbir może być przechowywany w zamrażalniku nawet do kilku miesięcy.
Źródła: terazgotuje.pl, zielonyogrodek.pl
Zobacz też:
Czyści jelita jak turbo odkurzacz i pomaga zrzucać kilogramy. Po 3 dniach poczujesz różnicę
Pij między posiłkami, cukier nie będzie skakał. Pomaga też na bóle reumatyczne
Piję rano zamiast mocnej kawy. Mam więcej energii, łatwiej się koncentruję, a w pasie jest luźniej