Jak syrop z czarnego bzu może uratować zimę? Domowe sekrety
Właściwości syropu z kwiatów bzu sprawiają, że może on wesprzeć tradycyjną, farmakologiczną formę leczenia. Domowy specyfik na przeziębienie przygotowuje się w sezonie wiosenno-letnim i stosuje nawet cały rok. Poznaj przepis na prozdrowotną miksturę i zapamiętaj jej dawkowanie.
Czarny bez znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Choć częściej w kuchni wykorzystuje się jego owoce, to również kwiaty mogą być przydatne. Poznaj przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu i dowiedz się, jak go dawkować, aby przyniósł ulgę podczas infekcji.
Jeśli chcesz przygotować prozdrowotny syrop z kwiatów czarnego bzu, musisz oczywiście najpierw zdobyć jego główny składnik. Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca. Pamiętaj, żeby robić to w słoneczny dzień - masz wówczas pewność, że deszcz nie zmył pyłku, nadającego smaku syropowi. Obrabiaj je zaraz po zerwaniu, gdy są jeszcze świeże. Składnik ten zawsze trzeba poddać obróbce termicznej.
Jakie kwiaty czarnego bzu zbierać? Najważniejsze, żeby były w pełni rozwinięte (niedojrzałe są gorzkie) i bez żadnych zanieczyszczeń. Właśnie dlatego pozyskaj je z miejsc, które są daleko od dużych miast. Uważaj też na owady i pasożyty, które mogły się zagnieździć w kwiatach.
Na co pomaga syrop z kwiatów czarnego bzu? Właściwości mikstury sprawiają, że wykorzystuje się ją do leczenia przeziębienia. Kwiaty czarnego bzu są źródłem witamin (m.in. A, C i tych z grupy B), minerałów (m.in. potasu, wapnia, magnezu), antyoksydantów (w tym kwercetyny) i zawierają olejki eteryczne. Wszystkie te składniki odżywcze wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Syrop z kwiatów czarnego bzu można stosować podczas infekcji lub nawet grypy (wspierająco do przepisanych leków) lub profilaktycznie (w sezonie grypowym). Domowy specyfik wzmacnia układ odpornościowy, rozrzedza zalegającą wydzielinę, działa wykrztuśnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwbólowo. Świetnie rozgrzewa, poprawia krążenie krwi i obniża poziom cukru.
Właściwości syropu z kwiatów czarnego bzu sprawiają, że wiele osób przygotowuje ten domowy specyfik na przeziębienie. Jak go dawkować? W czasie infekcji pij nie więcej niż cztery łyżeczki dziennie. Pamiętaj, że działa on wykrztuśnie, dlatego nie spożywaj go przed snem. Profilaktycznie możesz stosować łyżeczkę dziennie. Jeśli chcesz podać syrop dzieciom, rozcieńcz łyżeczkę w szklance wody. Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu nie jest skomplikowany i zawiera tylko trzy składniki. Wypróbuj recepturę, aby wspomóc swoją odporność.
Kwiaty czarnego bzu obierz z łodyg i ogonków. Nie przemywaj ich pod bieżącą wodą, żeby nie pozbywać się pyłku, który nadaje syropowi smaku. Przełóż przygotowane kwiaty do garnka i zalej je wrzątkiem. Odstaw na przynajmniej dobę, aby puściły esencję. Po tym czasie przecedź przez sitko do osobnego garnka. Wsyp cukier i wlej sok z cytryn. Przemieszaj i gotuj do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści.
Syrop z kwiatów czarnego bzu doprowadź do wrzenia, a następnie szybko przelej do butelek lub słojów. Tak przygotowany schowaj w ciemnym i chłodnym miejscu. Spożywaj profilaktycznie lub podczas infekcji przez kolejnych kilka miesięcy.
Źródło: zdrowie.interia.pl, medonet.pl, poradnikzdrowie.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz też:
Przepis na rosół z kurczaka ma od kolegi, który jest szefem kuchni. Ma smak beztroskiego dzieciństwa
Chrupiący, pachnący, bez konserwantów. Ten chleb może długo leżeć i nadal jest świeży