Reklama
Reklama

Jak szybko obrać jajka? Tego patentu możesz nie znać

Jajka to nieodłączny element codziennej diety. Wiele osób na śniadanie lub do sałatki wybiera jajka na twardo. Niestety nieraz skorupka zbyt mocno przywiera do białka i nie można jej zdjąć bez jego uszkodzenia. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak szybko obrać jajko.

Jajka na twardo to zarówno pyszna przekąska, którą kładziemy na kanapkę lub zajadamy solo, jak i dodatek do sałatki jarzynowej czy żurku. Każdy chyba marzy o poznaniu szybkiego i skutecznego sposobu na obieranie jajek bez żadnych uszkodzeń. Sprawdź, czy znasz najlepsze triki.

Dlaczego nie można obrać jajka?

Zauważyłeś, że niektóre jajka bardzo łatwo obrać, a przy innych przychodzi ci to z trudnością? Okazuje się, że wiek jajka ma znaczenie. Im jest świeższe, tym ciężej będzie je pozbawić skorupki. Zanim zaczniesz zajadać się młodymi jajkami od kury, daj im poleżeć kilka dni w lodówce.

Reklama

Dlaczego nie można obrać jajka? W bardzo świeżych egzemplarzach błona zlokalizowana pomiędzy skorupką a białkiem ściśle przylega do tego drugiego. Właśnie dlatego, przy odrywaniu skorupki palcami, błonka pociąga również fragmenty jajka, więc niestety staje się ono  nieestetycznie poszarpane. 

Wraz z upływem czasu, w wyniku ulatniania dwutlenku węgla, błonka się osłabia. Rośnie pH jajka, przestaje być kwasowe i zbliża się do bardziej zasadowego. Im starsze jajko, tym więc łatwiej jest oddzielić skorupkę. 

Co zrobić, żeby jajka dobrze się obierały?

Niektórzy eksperci radzą, aby przy świeżych jajkach do wody dodawać nieco sody oczyszczonej, octu lub soli, które mają zmienić kwaśne pH na bardziej zasadowe. To, choć może ułatwić obieranie, zmienia też smak produktu spożywczego. Oczywiście najpopularniejsze jest zalewanie wodą, które ma ułatwić obieranie. 

Jak szybko ostudzić jajka? Zastosuj nieco inną technikę. Najpierw wyłów jajka z garnka z wrzątkiem i przełóż do osobnego naczynia z zimną wodą i lodem. W ten sposób nie ogrzeje się od ciepłego garnka i szybciej schłodzi zawartość. Jajka obkurczają się i łatwiej pozbawić je skórki.

Niektórzy używają również łyżeczki, którą wsuwają delikatnie pod skorupkę, odłamując jej fragmenty:

Jak obierać jajka, żeby ich nie uszkodzić?

Przy powyższych, bardziej tradycyjnych, metodach, ciągle zdarza się poszarpać jajko. Jak obierać jajka, żeby ich nie uszkodzić? Jest pewien szybki i skuteczny sposób. Do słoiczka wrzuć ugotowane jajko i wlej odrobinę zimnej wody. Zakręć szklane naczynie i przez chwilę energicznie nim potrząsaj. Następnie odkręć i wyjmij jajko, usuwając pozostałość.

Ta metoda sprawdza się także przy większej liczbie jajek. Jeden z użytkowników serwisu YouTube do plastikowej miski włożył sześć jajek i zalał je zimną wodą. Pokrył naczynie przykrywką i potrząsał. Tylko jedno jajko pozostało w skorupce, co ucieszyło gotującego.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wkładaj do wielkanocnego koszyczka. Będzie niemały wstyd

Wystarczy wypić szklankę dziennie. Napój pomaga uwolnić się od bólu stawów, chroni tętnice

Co można jeść w Wielki Piątek? Czy można jeść rybę?

INTERIA.PL