Reklama
Reklama

Jak zrobić jajko w koszulce? Dzięki tej metodzie białko będzie ścięte, a żółtko idealnie lejące

To klasyka francuskiej kuchni, która coraz częściej gości także na polskich stołach - mowa o jajkach poche, które świetnie sprawdzają się na przykład na śniadanie. Jest delikatne w smaku i prezentuje się elegancko, co także ma znaczenie dla wielu osób. Takie jajko jest proste w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że znasz kilka trików. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Jajko w koszulce to opcja niezwykle smaczna, delikatna i zdrowa. Przekonaj się, że jego przygotowanie nie jest trudne - może zrobisz je już w ten weekend?

Jak zrobić jajko w koszulce - dobre metody

Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić jajko w koszulce, zastanówmy się nad tym, skąd w ogóle taka nazwa tego inspirowanego kuchnią francuską śniadaniowego elementu? Dlaczego jajko w tej wersji nazywa się "w koszulce"? To proste - białko ścina się wokół żółtka, tworząc naturalną otoczkę, którą można nazwać właśnie koszulką. Żółtko pozostaje ukryte w środku, natomiast jajko przypomina sakiewkę. 

Reklama

Warto wspomnieć, że jajko w koszulce jest nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe - jest bogatym źródłem witamin, minerałów i białka. Sprzyja temu także delikatny sposób przygotowania, dzięki czemu jajko poche ma przewagę nad innymi sposobami przygotowania, jeżeli chodzi o zachowanie składników odżywczych.

Szukasz najlepszej metody przygotowania jajka w koszulce? Wypróbuj klasyczny sposób z dodatkiem octu:

W szerokim garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i łyżkę octu. Zmniejsz ogień, aby woda jedynie delikatnie bulgotała. Przygotuj małą miseczkę i rozbij do niej jajko. Zacznij energicznie mieszać łyżką wodę, tworząc wir - jest to najważniejsze, bo właśnie w środek tego wiru należy delikatnie wlać jajko. Wir wody sprawi, że białko nie rozleje się po powierzchni wody, a owinie wokół żółtka. Gotuj przez 3 minuty, następnie delikatnie wyłów jajko łyżką cedzakową.

Jeżeli ta metoda cię nie przekonuje, istnieje jeszcze prostszy sposób - a mianowicie przygotowanie jajka poche w woreczku. 

Niewielką miseczkę wyłóż folią spożywczą, jajko wbij do foliowego woreczka. Zwiąż woreczek, usuwając z niego powietrze. Gotuj w wodzie przez mniej więcej 4 minuty. Wyjmij woreczek z wody i rozwiń ostrożnie, wyjmując jajko.

Z czym podawać jajko poche?

Zastanawiasz się, z czym podawać jajko poche? To wszechstronny element wielu dań - przede wszystkim idealny do różnego rodzaju śniadań. Dzień rozpoczęty z tak pysznym i eleganckim posiłkiem od razu będzie zdecydowanie bardziej udany. 

Jedna z najpopularniejszych opcji to oczywiście kanapka lub grzanka - jajko w koszulce w połączeniu z kremowym serkiem oraz awokado smakuje wybitnie. Nie zapomnij również o posypaniu takiej grzanki przyprawami, np. odrobiną chilli. Pycha. 

Jajko poche doskonale pasuje także do składników takich jak łosoś, rukola i sos - na przykład jogurtowy z koperkiem. Można ułożyć taki zestaw na świeżym pieczywie, inspirując się jajkami po benedyktyńsku.

Dobrym pomysłem jest także dodanie jajka w koszulce do sałatki - wystarczy ułożyć je na wierzchu pozostałych składników, a każda sałatka zyska na smaku i wartościach odżywczych.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wrzuć do garnka podczas gotowania kalafiora. Będzie bialutki, a w domu rozniesie się przyjemny aromat

Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy? Sposób mojej babci jest genialny

Ile soli dodać do ogórków, żeby nie były miękkie? Stara receptura na twarde i chrupiące kiszone

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja