Jak zrobić wyjątkowy lukier królewski? To banalnie proste!
Lukier królewski, znany także pod nazwą Royal Icing, to nieodzowny element świątecznych pierniczków. Marzą Ci się wypieki, które będą zarówno wybornie smakować, jak i cieszyć oko? Musisz poznać ten przepis.
Nic tak nie cieszy, jak wspaniale udekorowane świąteczne pierniczki. Jeszcze lepiej, gdy ozdobimy je słodkim lukrem, ale nie byle jakim. Aby zachwycić swoich domowników i gości, warto wiedzieć, jak przygotować wyjątkowy w smaku, czarujący lukier królewski. Zdecydowanie będzie on ozdobą naszych wypieków i rozpieści kubki smakowe.
Każdy wprawiony cukiernik wie, że lukier królewski to podstawa, gdy chcemy przygotować wyjątkowe pierniczki, ale nie tylko. Jest on z powodzeniem używany także do ozdabiania innych ciasteczek oraz podczas przygotowywania tortów na specjalne okazje. Co ciekawe, podobno był on używany przy dekorowaniu tortów weselnych brytyjskiej rodziny królewskiej - stąd jego nazwa. Lukier ten całkowicie zasycha, dzięki czemu wypieki nie sklejają się, pozostając trwałe i estetyczne.
Przepis na Royal Icing po raz pierwszy był opisany w książce kucharskiej "The Experienced English Housekeeper" w roku 1769. Chociaż jej autorka, Elizabeth Rafflad, żyła tak wiele lat temu, ta receptura - z drobnymi zmianami - jest stosowana do dzisiaj.
Składniki:
- 2 białka jaj
- 150 g cukru drobnego
- 5-6 kropli soku z cytryny
Sposób wykonania:
Białka jaj umieść w czystym naczyniu. Następnie ubijaj je przez około pół minuty, stopniowo zwiększając prędkość obrotów. Ma powstać z nich piana - wtedy dodaj cały cukier i ubijaj całość na niskich obrotach przez około 15-20 minut. Istotne jest to, aby masa była gęsta, bez grudek. Na koniec dodaj sok z cytryny. Opcjonalnie możesz użyć także barwnika spożywczego.
Lukier królewski daje wiele możliwości dekoracyjnych. Najchętniej wybierana opcja to oczywiście sięgnięcie po rękaw cukierniczy - jego końcówkę można dopasować do efektu, jaki chce się uzyskać.
W ten sposób stworzysz cienkie, proste lub zakręcone linie, które mogą tworzyć fantazyjne wzory, na przykład przypominające koronkowe zdobienia. Jeżeli z kolei chcesz pokryć cały pierniczek warstwą lukru, to także jest możliwe. Wiele osób następnie sięga po kolorowe cukrowe posypki - ważne jest, aby użyć ich, gdy lukier jest jeszcze wilgotny.
Lukier królewski możesz przechowywać w lodówce do 3 dni - wiele osób uważa, że najlepszy jest on dzień po zrobieniu. Ważne jest, aby był zamknięty w zakręconym słoiku lub szklanym naczyniu z pokrywką. Po schłodzeniu lukier należy ponownie utrzeć, aby był gładki i gotowy do użycia.
Źródło: Terazgotuje.pl
Zobacz też:
Została ci bita śmietana? Zobacz, jak możesz ją wykorzystać
Najlepszy sposób na gotowanie zamrożonych pierogów. Nie ma szans, żeby się rozpadły
Jak przyrządzić karpia bez ości? Wypróbuj prosty trik Magdy Gessler