Pierwszorzędna mikstura na jesienny katar i kaszel. Babcie mówiły na nią "penicylina ubogich"
W czasie jesieni i zimy szukamy sposobów na zwiększenie odporności. Wspieramy się przy tym naturalnymi metodami. Herbata z miodem i cytryną, kiszonki czy czosnek pomagają uniknąć chorób w czasie, kiedy ich ataki są nasilone. Nasze babcie miały jeszcze jedną miksturę na jesienne przeziębienia. Nie bez powodu nazywały ją "penicyliną dla ubogich".
Wszyscy słyszeliśmy o domowych syropach z cebuli czy z czosnku. O penicylinie dla ubogich wielu jednak dziś nie już nie pamięta. Tymczasem domowej roboty syrop z tymianku to świetne remedium na jesienne spadki odporności. Zrób i zażywaj na zdrowie.
"Penicyliną dla ubogich" nasze babcie nazywały syrop z tymianku. Nie było wtedy łatwo dostępnych leków, ludzie szukali więc ratunku w naturalnych metodach. Już w średniowieczu używano tymianku w syropach, naparach i maściach. Te naturalne medykamenty pomagały na infekcje i poprawiały działanie układu trawiennego. Z tego powodu tymianek stał się przyprawą chętnie dodawaną do tłustych mięs, po prostu ułatwiał ich trawienie.
Dziś podejrzenia naszych babć i prababć potwierdziła nauka. Tymianek zawiera olejek eteryczny tymol, witaminy z grupy A, B, C, E, K oraz minerały: mangan, wapń, żelazo i selen. Dzięki temu ma właściwości bakteriobójcze i wykrztuśne. Pomaga przy kaszlu, łagodzi ból gardła i stany zapalne jamy ustnej. Tymol i karwakrol to naturalne substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym. Te efekty wzmacnia dodatek miodu, który również ma właściwości antybakteryjne i antyseptycznie. Penicylinę dla ubogich można więc traktować jako naturalne wsparcie organizmu w walce z infekcją. - choć oczywiście nie należy go traktować jako zamiennika profesjonalnej opieki medycznej.
Aby przygotować syrop z tymianku, wystarczą trzy składniki. Przepis na penicylinę dla ubogich jest wyjątkowo prosty i nie zajmuje wiele czasu.
Składniki:
- 30 g suszonego tymianku;
- 3 szklanki wody;
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka, dodaj tymianek i gotuj na małym ogniu, aż część wody odparuje. Powinna się ona zredukować o 1/3. Następnie przecedź napar przez sitko i poczekaj, aż lekko przestygnie.
Do jeszcze ciepłego, ale niegorącego płynu dodaj trzy łyżki miodu i dokładnie wymieszaj. Napar powinien mieć temperaturę poniżej 40 stopni Celsjusza, by miód nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.
Przelej miksturę do czystego, wyparzonego słoika lub butelki, zakręć i przechowuj w lodówce. Syrop będzie skuteczny przez kilka kolejnych dni.
Syrop z tymianku i miodu można przyjmować 2-3 razy po łyżce stołowej. To dawka dla osób powyżej 12 roku życia. Dzieciom poniżej 6 lat nie należy podawać mikstury wcale, a u starszych, przed dwunastym rokiem życia wystarczy jedna łyżeczka trzy razy dziennie.
Ponieważ ziołowy syrop z tymianku ma działanie wykrztuśne, dlatego podczas kuracji trzeba pić dużo płynów. Chodzi o to, by uniknąć podrażnień układu oddechowego. Z tego samego powodu lepiej nie używać go wieczorem. Warto pamiętać, że penicylina dla ubogich nie jest lekiem, a domowym środkiem wspierającym. Przy długotrwałym kaszlu, wysokiej gorączce lub ogólnym pogorszeniu stanu zdrowia konieczna jest konsultacja lekarska.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Każda polska gospodyni dodaje do rosołu. Wydobywa z niego to, co najlepsze, ale trzeba uważać
Smażysz mielone i cała kuchenka jest opryskana olejem? Stosuję patent, o którym mało kto wie
Korzeń imbiru zachowa jędrność, aromat i wszystkie właściwości. Prosty sposób na jego przechowywanie