Na czym najlepiej smażyć jajecznicę? Niestety nie jest to masło
Jajecznica usmażona na maśle jest wyjątkowo kremowa, a do tego ma przepyszny smak. Okazuje się jednak, że takie przyrządzenie śniadaniowej potrawy to ogromny błąd. Na czym najlepiej smażyć jajecznicę? Niestety nie jest to masło.
Jajka to jeden z najchętniej zajadanych produktów na śniadanie. Wśród wszelkich propozycji potraw z jaj oczywiście króluje jajecznica. Ta najczęściej przygotowywana jest na maśle, które nadaje jej kremowości i przyjemnego posmaku. Niestety, jest to jeden z najgorszych wyborów do smażenia.
Jajecznicy nie powinno się smażyć na maśle z powodu niskiej temperatury dymienia tłuszczu. Oznacza to, że będzie się ono szybciej przypalać, co może zmieniać smak potrawy. Wówczas danie nabierze specyficznego aromatu. Ważniejszy jest natomiast wpływ spalonego masła na zdrowie.
Smażenie jajecznicy na maśle będzie szkodliwe, ponieważ w wyniku dymienia mogą wydzielać się toksyny. Te związki chemiczne mogą w negatywny sposób wpływać na nasz organizm.
Z tego powodu jajecznicę lepiej smażyć na maśle klarowanym. Jest ono bezpieczniejsze do używania podczas smażenia. Ma wyższy punkt dymienia i nie będzie się spalać tak, jak tradycyjna kostka. Mimo tego ten wybór nadal nie jest najlepszy do smażenia jajecznicy.
Masło, zarówno tradycyjne, jak i klarowane, to tłuszcz obfitujący w tłuszcze nasycone. To przede wszystkim dodatek kolejnych, zbędnych kalorii do posiłku. Do tego tłuszcze nasycone z masła będą podnosić poziom cholesterolu, a tym samym zwiększą ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jajecznicę najlepiej smażyć na oliwie z oliwek. Ten tłuszcz roślinny zawiera znaczną przewagę nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Jajeczna potrawa w takiej wersji będzie mieć nieco inny smak, ale będzie za to o wiele zdrowsza. Inną zdrową alternatywą dla oliwy może być olej rzepakowy.
Należy jednak pamiętać, że każdy tłuszcz w nadmiarze może szkodzić. Jeśli raz na jakiś czas zjemy jajecznicę usmażoną na maśle, nie oznacza to, że nasze zdrowie czy dieta zostaną zrujnowane. Negatywne skutki smażonych potraw odczujemy, gdy spożywamy je często i regularnie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wlej do rosołu, będzie klarowny jak nigdy. Trik profesjonalnych kucharzy
Jak szybko ugotować buraki? Zastosuj prosty trik
Gdzie wyrzucać woreczki po ugotowaniu ryżu i kaszy? Wciąż trafiają nie tam, gdzie powinny