Najgorszy ser do sernika. Omijaj szerokim łukiem, bo będzie kulinarna klapa
Chcesz przygotować na Wielkanoc rozpływający się w ustach, pyszny sernik? Szerokim łukiem omijaj ten ser. Jest zdecydowanie najgorszy do tego tradycyjnego ciasta, a jak go użyjesz, wypiek stanie się kulinarną klapą. Podpowiadamy, z jakiego sera wyjdzie najlepszy sernik.
Ser to absolutna podstawa sernika, dlatego warto wybrać ten, który będzie dobrej jakości. Dzięki czemu ciasto wyjdzie wyjątkowo smaczne, delikatne i kremowe. Pośród wielu dostępnych opcji w sklepach może to być nie lada wyzwanie. Jaki ser jest najlepszy na sernik? Podpowiadamy.
Jednym z najgorszych serów na sernik jest chudy twaróg. Ten wybór jest kuszący szczególnie dla osób, które dbają o linię. Natomiast przez niską zawartość tłuszczu ciasto stanie się suche i bardzo zbite. Nie będzie mieć charakterystycznej kremowej konsystencji, a w smaku może stać się nieco kwaśny, co nie każdemu będzie odpowiadać.
Jednym z najczęstszych, a nie najlepszych wyborów jest ser z wiaderka. Często tańsze opcje tego typu bywają wodniste, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Potrafi być on urozmaicony o substancje zagęszczające, konserwanty czy ulepszacze smaku. Sernik z taniego sera z wiaderka po upieczeniu prawdopodobnie będzie gumowy i nie wyrośnie.
Najlepszym serem na sernik będzie tradycyjny twaróg. Sprawdzi się tu zarówno wersja tłusta, jak i półtłusta o nieco niższej zawartości tłuszczu. Twaróg ten ma gęstą, wilgotną strukturę. Dzięki niej słodki wypiek będzie przyjemnie kremowy, a po obróbce termicznej nie stanie się suchy i kruchy.
Dobrą decyzją będzie również sięgnięcie po wysokiej jakości ser z wiaderka. Tutaj jednak bardzo ważne jest, aby sprawdzić skład wybranego produktu. Powinien być on możliwie jak najkrótszy i najprostszy, bez zbędnych dodatków. Ponadto jego konsystencja powinna być gęsta i tłusta.
Sprawdź także: Pomysły na ciasta z patelni. Szybkie, smaczne i za niewielkie pieniądze
Decydując się na przygotowanie sernika z twarogu, konieczne jest samodzielne zmielenie go. Ten prosty zabieg pozwoli na uzyskanie idealnie gładkiej konsystencji sera. W masie na ciasto nie będzie grudek i jedzenie jej stanie się przyjemniejsze. Dodatkowo ser po zmieleniu będzie delikatniejszy, co przełoży się na puchatość i lekkość ciasta.
Ser na sernik należy zmielić trzykrotnie. Dopiero wtedy uzyska idealnie gładką, pozbawioną grudek i zbić konsystencję. Jednokrotne, a nawet dwukrotne przepuszczenie twarogu przez maszynkę nie zapewni tak dobrego efektu.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Przestań dodawać do owsianki. Niszczysz swoje zdrowe śniadanie
Jajka białe czy brązowe? Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka?
Napój na spokojny sen i wyciszenie. Pomaga spalać tłuszcz i działa przeciwzapalnie