Reklama
Reklama

Pestka śliwki nie odchodzi od miąższu? Jest sposób, by szybciutko ją wyciągnąć

Śliwka to przepyszny owoc kojarzący się jednoznacznie z końcówką lata. Idealnie nadaje się do przygotowania smakowitych powideł czy różnego rodzaju deserów. Czasami masz z pewnością ochotę zjeść ją tak po prostu, jako przekąskę - wszystko psuje jednak pestka, która uparcie nie chce odejść od miąższu. Na szczęście i na to są sprawdzone sposoby.

Znasz to uczucie, gdy pestka uparcie nie chce oddzielić się od miąższu śliwki? Z pewnością. Trzeba przyznać, że to wyjątkowo problematyczne, szczególnie kiedy potrzebujesz usunąć ją szybko, na przykład kiedy masz większą ilość owoców do przygotowania bo szykujesz powidła. Sprawdź najlepsze sposoby na pestkowanie, a wszystko pójdzie sprawniej.

Dlaczego pestka nie chce odchodzić od śliwki?

Na pewno niejednokrotnie zastanawiasz się, dlaczego pestka nie chce odchodzić od śliwki? Wiele osób napotyka ten irytujący problem. Chciałoby się skosztować pysznego, słodkiego owocu, a wszystko się przedłuża. Nie każdy wie, że nie ma tu przypadków. Wszystko zależy od konkretnej odmiany śliwki, niektóre obiera się dość łatwo, w innych rzeczywiście trzeba się nieco natrudzić. 

Reklama

Przykładowo w przypadku śliwki węgierki pestkę dość łatwo jest oddzielić od miąższu, ale zdarzają się także odmiany, gdzie pestka mocno wrasta w miąższ i po prostu nie da się jej wyciągnąć nie uszkadzając przy tym częściowo owocu, a tego chcemy uniknąć. 

Warto zauważyć także, że może to być kwestia dojrzałości śliwki, ponieważ niedojrzałe owoce dryluje się znacznie trudniej. Takie owoce stawiają znacznie większy opór. Z drugiej strony przejrzałe, wyjątkowo miękkie owoce też mogą być problematyczne, bo, choć pestka puszcza znacznie łatwiej, mogą wręcz rozpadać się w dłoni.

Co zrobić, gdy pestka nie chce odchodzić od śliwki - sposoby na pestkowanie

Gdy jednak zdarzy ci się kupić śliwkę z "trudną" pestką, spokojnie. Są na to sprawdzone sposoby.

Jeżeli pestka nie puszcza po tradycyjnym rozkrojeniu owocu na pół, pokrój ją na ćwiartki - w ten sposób pestka jest odsłonięta z różnych stron i łatwiej można ją podważyć. Ten sposób jest bardzo dobry zwłaszcza gdy potrzebujesz ładnych kawałków owocu do dekoracji ciasta. 

Możesz także podważać pestkę ostrym nożykiem - wsuń ostrze delikatnie przy pestce i wykonaj lekki obrót wokół niej. Istotna jest tu ostrożność, aby nie uszkodzić owocu.

Inna opcja to zanurzenie pestki na kilkadziesiąt sekund (maksymalnie minutę) do wrzątku - zrób tak, następnie odcedź ją i i zalej zimną wodą. Następnie natnij skórkę i bez problemu oddzielisz pestkę od miąższu. To sprawdzi się szczególnie kiedy planujesz robić np. powidła śliwkowe. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Ten sposób wydobywa z niej to, co najlepsze

Na rozgrzany tłuszcz wsypuję łyżeczkę. Frytki nie chłoną tłuszczu, chrupią aż miło

Sposób na twardą pigwę. Szybko zmięknie, będzie można ją obrać i pokroić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śliwki