Pestka śliwki nie odchodzi od miąższu? Jest sposób, by szybciutko ją wyciągnąć
Śliwka to przepyszny owoc kojarzący się jednoznacznie z końcówką lata. Idealnie nadaje się do przygotowania smakowitych powideł czy różnego rodzaju deserów. Czasami masz z pewnością ochotę zjeść ją tak po prostu, jako przekąskę - wszystko psuje jednak pestka, która uparcie nie chce odejść od miąższu. Na szczęście i na to są sprawdzone sposoby.
Znasz to uczucie, gdy pestka uparcie nie chce oddzielić się od miąższu śliwki? Z pewnością. Trzeba przyznać, że to wyjątkowo problematyczne, szczególnie kiedy potrzebujesz usunąć ją szybko, na przykład kiedy masz większą ilość owoców do przygotowania bo szykujesz powidła. Sprawdź najlepsze sposoby na pestkowanie, a wszystko pójdzie sprawniej.
Na pewno niejednokrotnie zastanawiasz się, dlaczego pestka nie chce odchodzić od śliwki? Wiele osób napotyka ten irytujący problem. Chciałoby się skosztować pysznego, słodkiego owocu, a wszystko się przedłuża. Nie każdy wie, że nie ma tu przypadków. Wszystko zależy od konkretnej odmiany śliwki, niektóre obiera się dość łatwo, w innych rzeczywiście trzeba się nieco natrudzić.
Przykładowo w przypadku śliwki węgierki pestkę dość łatwo jest oddzielić od miąższu, ale zdarzają się także odmiany, gdzie pestka mocno wrasta w miąższ i po prostu nie da się jej wyciągnąć nie uszkadzając przy tym częściowo owocu, a tego chcemy uniknąć.
Warto zauważyć także, że może to być kwestia dojrzałości śliwki, ponieważ niedojrzałe owoce dryluje się znacznie trudniej. Takie owoce stawiają znacznie większy opór. Z drugiej strony przejrzałe, wyjątkowo miękkie owoce też mogą być problematyczne, bo, choć pestka puszcza znacznie łatwiej, mogą wręcz rozpadać się w dłoni.
Gdy jednak zdarzy ci się kupić śliwkę z "trudną" pestką, spokojnie. Są na to sprawdzone sposoby.
Jeżeli pestka nie puszcza po tradycyjnym rozkrojeniu owocu na pół, pokrój ją na ćwiartki - w ten sposób pestka jest odsłonięta z różnych stron i łatwiej można ją podważyć. Ten sposób jest bardzo dobry zwłaszcza gdy potrzebujesz ładnych kawałków owocu do dekoracji ciasta.
Możesz także podważać pestkę ostrym nożykiem - wsuń ostrze delikatnie przy pestce i wykonaj lekki obrót wokół niej. Istotna jest tu ostrożność, aby nie uszkodzić owocu.
Inna opcja to zanurzenie pestki na kilkadziesiąt sekund (maksymalnie minutę) do wrzątku - zrób tak, następnie odcedź ją i i zalej zimną wodą. Następnie natnij skórkę i bez problemu oddzielisz pestkę od miąższu. To sprawdzi się szczególnie kiedy planujesz robić np. powidła śliwkowe.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Ten sposób wydobywa z niej to, co najlepsze
Na rozgrzany tłuszcz wsypuję łyżeczkę. Frytki nie chłoną tłuszczu, chrupią aż miło
Sposób na twardą pigwę. Szybko zmięknie, będzie można ją obrać i pokroić