Reklama
Reklama

Sama robię szynkę na kanapki. Gotowana w specjalnym wywarze smakuje pierwsza klasa

Choć może wydawać się, że przygotowanie domowej wędliny jest trudne, to nieprawda. Soczystą i pełną smaku szynkę na kanapki robię w zaciszu własnej kuchni, bez użycia specjalnego sprzętu. Wychodzi aromatyczna, a wszystko za sprawą wywaru, w której ją gotuję.

W sklepie trudno dziś o dobrej jakości szynkę. Gdy już taką znajdę, to potrafi być naprawdę droga. Właśnie dlatego postanowiłam przygotować domową wędlinę, aby mieć pewność, że mi zasmakuje i jest naturalna. Przepis znalazłam w zeszycie mojej babci, która przyrządzała taką na święta.

Szynka na kanapki - lepsza niż ze sklepu

Gotowa szynka na kanapki wyglądem przypomina szynkę wędzoną. Taki ciekawy kolor i posmak nadaje jej specjalny wywar, w którym gotuję wędlinę, czyli czarna herbata. Szynka po przygotowaniu staje się niezwykle soczysta i wyrazista w smaku. Dzięki prostemu wywarowi wędlina nabiera nieco efektu wędzenia, bez użycia specjalistycznego sprzętu. 

Zanim zdradzę dokładny przepis na szynkę gotowaną w herbacie, musisz dowiedzieć się, jak wstępnie obrobić wędlinę. Od tego będzie zależało, ile aromatu i wilgoci zachowa. Przed zanurzeniem w napoju musi przejść specjalny proces. Na początku opłucz i osusz kupioną wędlinę, a następnie dobrze natrzyj ją solą peklową z każdej strony. Przełóż do dużego naczynia i wstaw do lodówki - najlepiej na całą dobę, a minimum na 12 godzin. Dopiero tak przygotowaną szynkę możesz ugotować w herbacie. 

Szynka gotowana w herbacie - przepis

Jak zrobić szynkę gotowaną w herbacie? Przepis, który stosowała moja babcia, nie należy do najbardziej skomplikowanych. Poradzi sobie z nim każdy miłośnik gotowania. 

Składniki:

Mięso:

  • kilogram szynki w kawałku,
  • 2-3 łyżki soli peklowej.

Zalewa:

  • 3 l wody,
  • 6 torebek czarnej herbaty,
  • 5 listków laurowych,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 łyżki soli,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 4 kulki jałowca,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki.

Dodatkowo:

  • siatka do wędzenia.

Sposób wykonania:

Pamiętaj o wstępnym przygotowaniu szynki. Na dobę przed gotowaniem jej w herbacie dokładnie ją umyj pod zimną wodą, osusz i natrzyj z wszystkich stron solą peklową. Przełóż do dużego naczynia i wstaw do lodówki na min. 12 godzin (najlepiej 24 godziny). Kolejnego dnia opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do siatki przeznaczonej do wędzenia szynki. Możesz taką kupić przez internet, w supermarketach lub w sklepach z garmażerią.

Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie przyprawy. Zagotuj zalewę i do wrzącej włóż szynkę oraz torebki czarnej herbaty. Zwróć uwagę, żeby woda całkowicie przykrywała mięso. 

Gotuj szynkę przez godzinę, na średnim lub mniejszym ogniu. Zdejmij garnek z palnika, odstaw do wystudzenia. Gdy zalewa i mięso będą już chłodne, wyjmij wędlinę z garnka i uwolnij z siatki. Szynka gotowana w herbacie będzie wyglądać jak ta wędzona. Świetnie sprawdzi się na kanapki - jest tak aromatyczna, że posmakuje nawet bez żadnych dodatków. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Jak długo można przechowywać ugotowane ziemniaki w lodówce? To nie takie oczywiste

Wyjątkowe kotlety mielone. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz

Jesienna herbatka nie tylko dla insulinoopornych. Obniża poziom cukru, dobrze działa na odporność

INTERIA.PL