Sama robię szynkę na kanapki. Gotowana w specjalnym wywarze smakuje pierwsza klasa
Choć może wydawać się, że przygotowanie domowej wędliny jest trudne, to nieprawda. Soczystą i pełną smaku szynkę na kanapki robię w zaciszu własnej kuchni, bez użycia specjalnego sprzętu. Wychodzi aromatyczna, a wszystko za sprawą wywaru, w której ją gotuję.
W sklepie trudno dziś o dobrej jakości szynkę. Gdy już taką znajdę, to potrafi być naprawdę droga. Właśnie dlatego postanowiłam przygotować domową wędlinę, aby mieć pewność, że mi zasmakuje i jest naturalna. Przepis znalazłam w zeszycie mojej babci, która przyrządzała taką na święta.
Gotowa szynka na kanapki wyglądem przypomina szynkę wędzoną. Taki ciekawy kolor i posmak nadaje jej specjalny wywar, w którym gotuję wędlinę, czyli czarna herbata. Szynka po przygotowaniu staje się niezwykle soczysta i wyrazista w smaku. Dzięki prostemu wywarowi wędlina nabiera nieco efektu wędzenia, bez użycia specjalistycznego sprzętu.
Zanim zdradzę dokładny przepis na szynkę gotowaną w herbacie, musisz dowiedzieć się, jak wstępnie obrobić wędlinę. Od tego będzie zależało, ile aromatu i wilgoci zachowa. Przed zanurzeniem w napoju musi przejść specjalny proces. Na początku opłucz i osusz kupioną wędlinę, a następnie dobrze natrzyj ją solą peklową z każdej strony. Przełóż do dużego naczynia i wstaw do lodówki - najlepiej na całą dobę, a minimum na 12 godzin. Dopiero tak przygotowaną szynkę możesz ugotować w herbacie.
Jak zrobić szynkę gotowaną w herbacie? Przepis, który stosowała moja babcia, nie należy do najbardziej skomplikowanych. Poradzi sobie z nim każdy miłośnik gotowania.
Składniki:
Mięso:
- kilogram szynki w kawałku,
- 2-3 łyżki soli peklowej.
Zalewa:
- 3 l wody,
- 6 torebek czarnej herbaty,
- 5 listków laurowych,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 łyżki soli,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- 4 kulki jałowca,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki.
Dodatkowo:
- siatka do wędzenia.
Sposób wykonania:
Pamiętaj o wstępnym przygotowaniu szynki. Na dobę przed gotowaniem jej w herbacie dokładnie ją umyj pod zimną wodą, osusz i natrzyj z wszystkich stron solą peklową. Przełóż do dużego naczynia i wstaw do lodówki na min. 12 godzin (najlepiej 24 godziny). Kolejnego dnia opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do siatki przeznaczonej do wędzenia szynki. Możesz taką kupić przez internet, w supermarketach lub w sklepach z garmażerią.
Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie przyprawy. Zagotuj zalewę i do wrzącej włóż szynkę oraz torebki czarnej herbaty. Zwróć uwagę, żeby woda całkowicie przykrywała mięso.
Gotuj szynkę przez godzinę, na średnim lub mniejszym ogniu. Zdejmij garnek z palnika, odstaw do wystudzenia. Gdy zalewa i mięso będą już chłodne, wyjmij wędlinę z garnka i uwolnij z siatki. Szynka gotowana w herbacie będzie wyglądać jak ta wędzona. Świetnie sprawdzi się na kanapki - jest tak aromatyczna, że posmakuje nawet bez żadnych dodatków.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy