Reklama
Reklama

Sposoby na idealny biszkopt. Wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca

Biszkopt to jeden z podstawowych składników wielu ciast i tortów. Jednak czasem nie wyrośnie, pęknie, opadnie lub po prostu będzie zakalcem. Sprawdź przepis na biszkopt oraz triki, które sprawią, że będzie wyrośnięty i nie opadnie.

Co zrobić, żeby biszkopt był wysoki?

Kluczem do uzyskania wysokiego biszkoptu jest odpowiednie "napowietrzenie" ubijanych białek. W tym celu należy je roztrzepywać, najlepiej przy użyciu miksera. Żeby biszkopt był wysoki, białka muszą mieć idealną konsystencję. Co to oznacza? Ubijamy je do momentu, gdy po odwróceniu miski nie będą spływały w dół (ani chwili krócej czy dłużej). Jeśli zauważymy, że piana jest błyszcząca i sztywna, przestajemy miksować i przystępujemy do kolejnych etapów robienia biszkoptu.

Biszkopt, który nie opada. Jak to zrobić?

Opadanie biszkoptu to nic innego jak uwalnianie się pęcherzyków powietrza wytworzonych w cieście podczas pieczenia. Jak temu zapobiec? Istnieje jeden prosty trik, który sprawi, że biszkopt na pewno nie opadnie. Po zakończeniu pieczenia zostawiamy go na 20 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy formę i rzucamy na podłogę z odległości około 30-50 cm. Podnosimy ciasto i kładziemy je na uprzednio rozłożonym na blacie papierze do pieczenia. Warto pamiętać, że biszkopt musi leżeć spodem do góry.

Co zrobić, żeby biszkopt nie miał zakalca?

Zakalec to zwyczajowa nazwa na niewyrośnięte lub niewypieczone ciasto. Powodów jego pojawienia się może być kilka, dlatego trzeba zwrócić uwagę na każdy element procesu przygotowania biszkoptu. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie proporcje składników, gdyż zbyt duża ilość tłuszczu lub innego płynu (np. wody, gdy zbyt długo ubijamy białka), może prowadzić do zakalca. Taki sam efekt może przynieść zbyt długie mieszanie składników, więc wykonujmy tę czynność jedynie do połączenia składników.

Jednak najważniejsze w uniknięciu zakalca w biszkopcie jest przestrzeganie trzech zasad. Po pierwsze wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Po drugie - piekarnik musi być odpowiednio nagrzany już przed włożeniem do niego ciasta. Trzecia zasada, najważniejsza, to nieotwieranie drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, gdyż nagłe obniżenie temperatury może sprawić, że ciasto nie wyrośnie i powstanie zakalec.

Czym nasączyć biszkopt?

Nasączenie biszkoptu to kluczowy element wilgotnego i pysznego ciasta. Najczęściej wybierane rozwiązanie to poncz cytrynowy. W tym celu połącz w równej ilości sok z cytryny, wodę (najlepiej letnią) i cukier. Przed nasączaniem cukier powinien się rozpuścić. Taki poncz jest bardzo uniwersalny i nadaje się do wypieków na słodko, gdyż dodaje orzeźwiającej, cytrusowej nuty.

Trzeba pamiętać, że nasączanie biszkoptu ma nie tylko na celu jego nawilżenie. Smak ponczu jest równie ważny i musi się komponować z całością wypieku. Do ciast z czekoladą, toffi czy orzechami warto przygotować poncz z kawy rozpuszczalnej. Przy wykorzystaniu gorzkiej czekolady do tortu, można przełamać smak ponczem wiśniowym. Ciekawym rozwiązaniem w tortach z lekkim kremem będzie poncz ze słodkich owoców lub lekko osłodzonej herbaty.

Szerokie zastosowanie w nasączaniu biszkoptu mają również alkohole. Wykorzystać można nalewki, likiery, rum, whisky, a nawet wódkę. Oczywiście w tym przypadku także należy dobrać trunek do smaku tortu. Ciasto z białą czekoladą świetnie komponuje się z likierem kokosowym, nalewka śliwkowa do biszkoptu piernikowego, a nasączenie biszkoptu whisky będzie idealne do tortu czekoladowego. Oczywiście każdy alkohol należy uprzednio rozcieńczyć.

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi

Przepis na biszkopt z 2 jajek

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • 70 g cukru,
  • 50 g mąki tortowej,
  • 4 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Pojedynczo dodawaj żółtka i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy, lekko mieszając.
  4. Gotowe ciasto przelej do średniej tortownicy.
  5. Biszkopt włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 25 minut.

Przepis na biszkopt z 3 jajek

Składniki: 

  • 3 jajka,
  • 50 g mąki tortowej,
  • 15 g cukru,
  • 5 ml oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek, umieść je w duże szklanej misce.
  2. Ubijaj ze szczyptą soli, zwiększając obroty miksera.
  3. Po chwili (ok. 2 minutach) dodaj cukier i ubijaj, aż będą błyszczące i sztywne.
  4. Dodaj żółtka oraz olej, zmiksuj chwilę na wysokich obrotach.
  5. Wsyp przesianą mąkę i całość wymieszaj szpatułką.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię.
  7. Włóż na 20 minut do nagrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza).

Przepis na biszkopt z 4 jajek

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 160 g mąki tortowej,
  • 140 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 6 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek, ubij na lśniącą masę.
  2. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt i cukier po jednej łyżce.
  3. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka, cały czas mieszając.
  4. Mąkę i proszek przesiej do miski i dodaj etapami do masy.
  5. Masę przełóż do tortownicy.
  6. Włóż biszkopt do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 25 minut.

Przepis na biszkopt z 5 jajek

Składniki: 

  • 5 jajek,
  • 80 g mąki tortowej,
  • 95 g mąki ziemniaczanej,
  • 110 g cukru,
  • 8 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek, ubij z odrobiną soli.
  2. Do ubitych białek dodaj etapami cukier.
  3. Do błyszczących i sztywnych białek dodaj pojedynczo żółtka.
  4. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę dodaj stopniowo do masy i delikatnie mieszaj.
  5. Ciasto przełóż do tortownicy.
  6. Piecz przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Biszkopt czekoladowy z 6 jajek - przepis

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • 120 g mąki tortowej,
  • 120 g cukru,
  • 30 g kakao,
  • 75 ml zimnej wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj kakao z przesianą mąką.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Ubij białka ze szczyptą soli, by zamieniły się w pianę.
  4. Stopniowo dodawaj cukier po jednej łyżce.
  5. Dodawaj po jednym żółtku, miksując masę przez kilka sekund.
  6. Wlej wodę i zmiksuj całość przez kilka sekund.
  7. Mąkę i kakao przesiej do osobnej miski.
  8. Dodawaj do masy po dwie łyżki, za każdym razem delikatniej mieszaj szpatułką.
  9. Ciasto przełóż do tortownicy.
  10. Piecz w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 40-50 minut.

Źródło: Smaker.pl 

Zobacz też:

Do tej pory robiłam to źle. Sprawdź, czy wyrzucasz słoiki tam, gdzie trzeba

Gdy dżem jest zbyt rzadki, nie dodawaj żelatyny ani cukru żelującego. Jest lepszy sposób

Wiesz, gdzie wyrzucać opakowanie po maśle? Nieliczni robią to dobrze

INTERIA.PL