Reklama
Reklama

Tak reaguje organizm, gdy jesz szparagi. Mało kto o tym wie

Sezon na szparagi trwa w najlepsze - zdecydowanie warto z niego korzystać, bo szybko się kończy. To pyszne i zdrowe warzywo doskonale sprawdza się w wielu daniach obiadowych czy też śniadaniowych. Szparagi komponują się z jajkami, makaronem czy po prostu z innymi warzywami. Jest jednak pewna kwestia, która może dziwić. Chodzi o reakcję naszego organizmu na szparagi, a konkretniej o dziwny zapach moczu. Czy powinno nas to niepokoić?

Wcale nie dziwi, że tak wiele osób corocznie czeka na sezon na szparagi. To wyjątkowe warzywo zachwyca delikatnym smakiem i tym, jak bardzo jest uniwersalne. Szparagi doskonale smakują na śniadanie, podane w towarzystwie jajek i dobrej jakości pieczywa. Stanowią też wyjątkowy składnik obiadu, który dzięki nim staje się bardziej zielony i znacznie zdrowszy. Bez wątpienia też warto dorzucić szparagi do wiosennych sałatek.

Czy wiesz jednak, co się dzieje z organizmem, gdy jesz szparagi? W tym artykule wyjaśniamy tą istotną kwestię.

Sprawdź także: Grillowanie szparagi. Chrupiące, aromatyczne, z nietypowymi dodatkami

Reklama

Jakie właściwości mają szparagi?

Na początku warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie właściwości mają szparagi? Kluczowy jest w tym przypadku przecież nie tylko smak, ale właśnie witaminy i minerały, jakie dostarczamy do organizmu, sięgając po to sezonowe warzywo.

Szparagi są niskokaloryczne, przez co polecane także gdy chcesz zredukować tkankę tłuszczową. Zawierają mnóstwo witamin: A, z grupy B, C, E i K. Dzięki tym składnikom szparagi wpływają na zdrowie skóry, poprawiają wzrok oraz doskonale działają na odporność całego organizmu. 

Nie bez znaczenia jest także to, że zawierają one m.in. żelazo, fosfor, magnez i potas. Sięgając po szparagi, dostarczasz do organizmu również kwas foliowy, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego.

Szparagi to również doskonałe źródło błonnika, a zawarte w nich flawonoidy i polifenole neutralizują wolne rodniki, które z kolei mogą przyczyniać się do rozwoju różnych typów nowotworu czy chorób serca. 

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz szparagi?

Warto także dodać, że szparagi działają moczopędnie, dzięki czemu pomagają w naturalnym usuwaniu nadmiaru soli i płynów z organizmu. I właśnie przy kwestii moczu się zatrzymamy - czy wiesz, co się dzieje z organizmem, gdy jesz szparagi? 

W przypadku większości osób mocz po spożyciu szparagów ma charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach - może on przywodzić na myśl woń gotowanej kapusty. Czy jest to powód do niepokoju? Okazuje się, że nie. Głównym winowajcą jest w tym przypadku kwas asparagusowy. 

- To nieszkodliwa dla organizmu substancja z grupy kwasów organicznych zawierająca w sobie atomy siarki. Efektem przemian tego kwasu w naszym układzie pokarmowym jest powstanie metabolitów, które z łatwością są wydalane z naszego organizmu w moczu i to właśnie ich obecności przypisuje się charakterystyczny zapach moczu – wyjaśniła dr Małgorzata Starowicz z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Co ciekawe, kwas asparagusowy w takim wysokim stężeniu występuje wyłącznie w szparagach. Nieprzyjemny zapach może pojawić się szybko, nawet po 20 minutach od momentu, gdy zjesz to warzywo. Należy jednak zaznaczyć, że generalnie nieprzyjemny zapach moczu może być objawem schorzeń, szczególnie tych ze strony układu moczowego. Nie należy więc tracić czujności w obserwowaniu swojego organizmu, jednak bez obaw - po spożyciu szparagów nieprzyjemny zapach nie jest niepokojący, a szparagi warto jeść ze względu na smak oraz mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

Źródła: naukawpolsce.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dodaj do ciasta. Kluski śląskie będą delikatne i puszyste jak nigdy

Makłowicz tłumaczy, jak podgrzać parówki. Większość z nas robi ten sam błąd

Z przyprawy robię herbatę na dobre trawienie i wysoki cholesterol. Pomaga też na wysoki cukier

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szparagi