Reklama
Reklama

Zbieram pełny kosz młodych pędów i robię syrop. To najlepszy naturalny lek na przeziębienie, kaszel i gardło

Syrop z pędów sosny to popularny środek wykorzystywany przy przeziębieniu. Okazuje się, że tego rodzaju miksturę można zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – wystarczy jedynie zaopatrzyć się w pędy sosny. Kiedy powinno się je zbierać i w jaki sposób można przygotować z nich syrop? Odpowiadamy.

Kiedy zbierać młode pędy sosny?

Młode pędy sosny najlepiej jest zbierać na przełomie kwietnia i maja. Pozyskujemy boczne przyrosty mające lepką, brązową łupinkę. Najlepiej skupić się na zbieraniu pędów o długości około 12 cm – to właśnie one mogą zawierać najwięcej drogocennego soku. Ową czynność powinno się wykonywać za pomocą ostrego sekatora. 

Co ważne – lepiej unikać zbierania pędów sosny z drzew rosnących przy drogach bądź w miastach. Tego rodzaju drzewa są narażone na kontakt ze spalinami, wskutek czego młode pędy mogą okazać się zanieczyszczone. 

Reklama

Jakie właściwości mają młode pędy sosny?

Młode pędy sosny zawierają mnóstwo cennych substancji, które mogą okazać się przydatne w walce z infekcją wirusową. Mowa tutaj między innymi o witaminie C wspomagającej odporność, flawonoidach wykazujących działanie przeciwzapalne czy olejkach eterycznych łagodzących kaszel i ból gardła. 

Syrop z młodych pędów sosny okazuje się pomocy w trakcie przeziębienia. Można go stosować do łagodzenia objawów infekcji. Co więcej, ów specyfik może wykazywać właściwości detoksykacyjne oraz moczopędne. Dodatkowo flawonoidy obecne w składzie pędów redukują ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za stres oksydacyjny, który może być źródłem wielu poważnych chorób.

Przeczytaj też: Dla większości to chwast, ja robię napar. Na jelita działa jak balsam, pomaga w odchudzaniu

Syrop z młodych pędów sosny – przepis i zastosowanie

Zrobienie syropu z młodych pędów sosny jest banalnie proste. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w taką ilość pędów, która wypełni około 1 litrowy słoik. Wcześniej jednak trzeba je oczyścić z brązowych łusek, a potem pociąć na mniejsze kawałki.  

Tak przygotowane pędy można umieścić w słoiku. Następnie należy zasypać je cukrem (mniej więcej w proporcji 1:1). Najlepiej robić to warstwami, to znaczy dodawać część pędów, zasypywać je cukrem i powtarzać czynność aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę pędów dokładnie przykrywamy cukrem, żeby żaden nie wystawał. Potem zakręcamy słoiczek, ale nie do końca, by do środka mogła dostać się niewielka ilość powietrza. 

Słoik odstawiamy w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć słoikiem. Syrop z pędów sosny powinien być gotowy po około 4 tygodniach. Należy przelać go przez gazę, zapasteryzować, a potem przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku przeziębienia warto zażywać jedną łyżeczkę syropu około 2-3 razy w ciągu doby. Co ważne – owego specyfiku nie powinny spożywać osoby uczulone na jakiekolwiek składniki, które są w nim zawarte.

Źródła: terazgotuje.pl, apteka-melissa.pl

Zobacz też:

Dodaj do ciasta. Kluski śląskie będą delikatne i puszyste jak nigdy

Tak reaguje organizm, gdy jesz szparagi. Mało kto o tym wie

Makłowicz tłumaczy, jak podgrzać parówki. Większość z nas robi ten sam błąd

INTERIA.PL