Reklama
Reklama

30 minut i są gotowe. Ciasteczka pingwinki zrobią furorę na przyjęciu

Ciasteczka pingwinki to domowa wariacja na temat popularnych markiz Oreo. Oprócz czekoladowego ciasta i kremowego nadzienia, zawierają wiórki kokosowe. Ten składnik podkręca aromat deseru i czyni go wyjątkowym. Przygotuj je jako przekąskę na urodzinową imprezę dla swojej pociechy, a będzie zachwycona.

Co to są pingwinki?

Pingwinki to pyszne i proste do przygotowania ciasteczka. Mogą być codziennym deserem albo dekoracją stołu podczas rodzinnej uroczystości. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym, dlatego świetnie sprawdzą się też na dziecięcym przyjęciu urodzinowym.

Co to są pingwinki? Słodycze, które łączą mocno kakaowe ciasto ze słodkim kremem. Do aksamitnej masy z mascarpone i kremówki dołóż jeszcze wiórki kokosowe, które nadadzą wyjątkowego smaku błyskawicznej przekąsce. 

Przepis na pingwinki

Składniki:

Składniki na ciasteczka: 

  • 200 g mąki pszennej typu 500 (+ do oprószenia stolnicy) 
  • 100 g ciemnego kakao 
  • łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 80 g cukru trzcinowego 
  • 150 g miękkiego masła 
  • jajko 
  • łyżka śmietany (18%)

Składniki na krem: 

  • 250 g serka mascarpone 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 50 g wiórków kokosowych (+ do dekoracji) 
  • 40 g cukru pudru 

Sposób wykonania:

Połącz w misce mąkę, kakao, sodę i sól. Wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz masło, jajko, śmietanę i oba cukry. Zmiksuj na jednolitą, puszystą masę. Wymieszaj ją dokładnie z suchymi składnikami (mikserem lub dłonią).  

Podsyp mąką stolnicę. Rozwałkuj na niej ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wytnij z niego foremką (lub np. kieliszkiem) niewielkie, okrągłe ciasteczka. Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do wyczerpania ciasta. 

Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 15 minut. Ostudź. 

Zmiksuj krótko mocno schłodzony serek mascarpone z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Do serka wlej śmietanę kremówkę (także mocno schłodzoną) i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Delikatnie wmieszaj do niego wiórki kokosowe. 

Przełóż kremem każdą parę ciasteczek. Delikatnie dociśnij, a nożem zbierz krem, który będzie wystawać poza brzeg ciastek. Obtocz je jeszcze w wiórkach kokosowych. Schłodź w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze