30 minut i są gotowe. Ciasteczka pingwinki zrobią furorę na przyjęciu
Ciasteczka pingwinki to domowa wariacja na temat popularnych markiz Oreo. Oprócz czekoladowego ciasta i kremowego nadzienia, zawierają wiórki kokosowe. Ten składnik podkręca aromat deseru i czyni go wyjątkowym. Przygotuj je jako przekąskę na urodzinową imprezę dla swojej pociechy, a będzie zachwycona.
Pingwinki to pyszne i proste do przygotowania ciasteczka. Mogą być codziennym deserem albo dekoracją stołu podczas rodzinnej uroczystości. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym, dlatego świetnie sprawdzą się też na dziecięcym przyjęciu urodzinowym.
Co to są pingwinki? Słodycze, które łączą mocno kakaowe ciasto ze słodkim kremem. Do aksamitnej masy z mascarpone i kremówki dołóż jeszcze wiórki kokosowe, które nadadzą wyjątkowego smaku błyskawicznej przekąsce.
Składniki:
Składniki na ciasteczka:
- 200 g mąki pszennej typu 500 (+ do oprószenia stolnicy)
- 100 g ciemnego kakao
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80 g cukru trzcinowego
- 150 g miękkiego masła
- jajko
- łyżka śmietany (18%)
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 50 g wiórków kokosowych (+ do dekoracji)
- 40 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Połącz w misce mąkę, kakao, sodę i sól. Wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz masło, jajko, śmietanę i oba cukry. Zmiksuj na jednolitą, puszystą masę. Wymieszaj ją dokładnie z suchymi składnikami (mikserem lub dłonią).
Podsyp mąką stolnicę. Rozwałkuj na niej ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wytnij z niego foremką (lub np. kieliszkiem) niewielkie, okrągłe ciasteczka. Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do wyczerpania ciasta.
Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 15 minut. Ostudź.
Zmiksuj krótko mocno schłodzony serek mascarpone z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Do serka wlej śmietanę kremówkę (także mocno schłodzoną) i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Delikatnie wmieszaj do niego wiórki kokosowe.
Przełóż kremem każdą parę ciasteczek. Delikatnie dociśnij, a nożem zbierz krem, który będzie wystawać poza brzeg ciastek. Obtocz je jeszcze w wiórkach kokosowych. Schłodź w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut