Reklama
Reklama

Apetyczny omlet z cukinii. Koniecznie dodaj do niego odrobinę tego sera

Omlet z cukinii to ciekawe urozmaicenie każdego śniadania, kiedy znudziły ci się już jajka na miękko, jajka sadzone czy jajka w koszulkach. Danie wypełnione jest miękkim i delikatnym warzywem, dzięki czemu rozpływa się w ustach. By jednak nie było zbyt mdło, nie mogło oczywiście zabraknąć dużej ilości roztopionego sera. Dzięki temu dodatkowi namówisz na to śniadanie nawet najmłodszych niejadków.

Aromatyczne śniadania potrafią umilić cały dzień. Tym bardziej jeśli wprawią w dobry humor i dodadzą energii do dalszego działania. Taki może być właśnie sycący i zdrowy omlet z cukinii, który warto dodać na stałe do swojego jadłospisu.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Do zrobienia omletu będzie oczywiście potrzebna cukinia. Dlaczego warto ją jeść? To niskokaloryczne warzywo, które w 100 gramach zawiera tylko ok. 17 kcal. Cechuje się też niskim indeksem glikemicznym. Dostarcza organizmowi sporą dawkę błonnika pokarmowego, który ureguluje pracę jelit, zwalczając zaparcia czy wzdęcia. Co więcej, zapewni uczucie sytości - po śniadaniu zrobionym z cukinii na dłuższą chwilę zniknie ochota na podjadanie.

Wśród wartości odżywczych cukinii warto też wymienić witaminę A, która wspiera narzędzie wzroku, witaminę C - wzmacniającą odporność i witaminy z grupy B, które rewelacyjnie dbają o układ nerwowy. Warzywo w swoim składzie ma też liczne minerały, m.in. żelazo, potas, sód, wapń i jod. Ponadto świetnie nawadnia organizm. 

Omlet z cukinii - przepis

Wiesz już, dlaczego warto jeść zielone warzywo. Trzeba przyznać, że jest bardzo uniwersalne w kuchni. Omlet z cukinii to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Przygotujesz go bez problemu według poniższego przepisu.

Składniki:

  • 500 g cukinii 
  • 2 szalotki 
  • 8 jajek w rozmiarze L lub XL 
  • 75 ml śmietanki 36% 
  • 100 g tartej mozzarelli 
  • 3 łyżki masła 
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 

Sposób wykonania:

Cukinię umyj i odkrój końcówki. Warzywo zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Przełóż je na talerz wyłożony kilkoma warstwami ręczników papierowych, by oddało nadmiar wody. W razie potrzeby wymień ręczniki. 

Szalotkę drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szalotkę, cukinię i połowę soli. Smaż wszystko przez ok. 7-8 minut, często mieszając, do odparowania nadmiaru wilgoci. Zdejmij i ostudź. W średniej misce wymieszaj jajka, śmietankę, pieprz i resztę soli. Za pomocą trzepaczki ubij całość na puszystą i lekką masę. 

Cukinię przełóż do masy jajecznej i krótko wymieszaj. Całość przelej z powrotem na patelnię i delikatnie wygładź wierzch. Smaż omlet z cukinii pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 3-5 minut, a następnie obróć go - na przykład przekładając go na pokrywkę. 

Posyp danie tartym serem. Kontynuuj smażenie pod przykryciem przez kolejne 2 minuty. Omlet podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL