Reklama
Reklama

Aromatyczne ciasto pomarańczowe. Goście będą błagać o dokładkę

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, więc powoli odkurzamy tradycyjne świąteczne receptury. Jeśli nie przepadasz za keksem i w tym roku chcesz zastąpić go podobnym, ale nieco lżejszym i mniej słodkim wypiekiem, wypróbuj przepis na ciasto pomarańczowe.

Smak pomarańczy wielu osobom kojarzy się właśnie z okresem świątecznym. Jak przemycić go w inny sposób, niż sięgając po pomarańczową skórkę do keksu? Mamy pewien pomysł.

Jeżeli chcesz zachwycić domowników i gości niebanalnym wypiekiem, zdecydowanie musisz wypróbować to ciasto pomarańczowe. Lista składników nie jest długa, a sposób wykonania nie wymaga większych cukierniczych umiejętności. To, co urzeka, to na pewno efekt. Ciasto jest przepyszne, miękkie, odpowiednio sprężyste, rozpływające się w ustach. Świetnie smakuje z zimową herbatą.

Ciasto pomarańczowe - lista przepisów

Aby przygotować ciasto pomarańczowe, potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 2 pomarańcze, 
  • 50 g suszonej żurawiny, 
  • 150 g cukru, 
  • 100 g miękkiego masła, 
  • 3 jajka,  
  • 100 ml mleka, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 1 laska wanilii, 
  • cukier puder (do dekoracji).

Ciasto pomarańczowe - sposób wykonania

Umyj dokładnie pomarańcze. Otrzyj z nich skórkę (tylko pomarańczową część) i wyciśnij sok. Namocz w soku żurawinę.

Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do niej jajka, a następnie mleko.

Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. Partiami wmieszaj suche składniki do ciasta. Dodaj do ciasta ziarenka z laski wanilii i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wmieszaj sok pomarańczowy wraz z żurawiną.

Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki (35 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL