Aromatyczne ciasto pomarańczowe. Goście będą błagać o dokładkę
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, więc powoli odkurzamy tradycyjne świąteczne receptury. Jeśli nie przepadasz za keksem i w tym roku chcesz zastąpić go podobnym, ale nieco lżejszym i mniej słodkim wypiekiem, wypróbuj przepis na ciasto pomarańczowe.
Smak pomarańczy wielu osobom kojarzy się właśnie z okresem świątecznym. Jak przemycić go w inny sposób, niż sięgając po pomarańczową skórkę do keksu? Mamy pewien pomysł.
Jeżeli chcesz zachwycić domowników i gości niebanalnym wypiekiem, zdecydowanie musisz wypróbować to ciasto pomarańczowe. Lista składników nie jest długa, a sposób wykonania nie wymaga większych cukierniczych umiejętności. To, co urzeka, to na pewno efekt. Ciasto jest przepyszne, miękkie, odpowiednio sprężyste, rozpływające się w ustach. Świetnie smakuje z zimową herbatą.
Aby przygotować ciasto pomarańczowe, potrzebne ci będą następujące składniki:
- 2 pomarańcze,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 150 g cukru,
- 100 g miękkiego masła,
- 3 jajka,
- 100 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 laska wanilii,
- cukier puder (do dekoracji).
Umyj dokładnie pomarańcze. Otrzyj z nich skórkę (tylko pomarańczową część) i wyciśnij sok. Namocz w soku żurawinę.
Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do niej jajka, a następnie mleko.
Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. Partiami wmieszaj suche składniki do ciasta. Dodaj do ciasta ziarenka z laski wanilii i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wmieszaj sok pomarańczowy wraz z żurawiną.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki (35 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek
Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu