Reklama
Reklama

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Muffinki to jeden z najprostszych deserów do przygotowania, z którym poradzi sobie każdy. W tym przypadku babeczki udekorowano kremem Kinder, nawiązującym do znanej przekąski. Wypiek to wspaniały deser dla całej rodziny.

Babeczki z kremem Kinder

Babeczki z kremem Kinder to oczywiście nawiązanie do znanej słodkiej przekąski. Zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli. W tym deserze główną rolę odgrywa krem, a raczej dwa kremy, na bazie śmietanki, czekolad, orzechów, wanilii i mascarpone. Przy tak słodkim nadzieniu babeczki muszą pozostać neutralne w smaku - do ciasta trafiają tylko orzechy i trochę wanilii. Wypiek sprawdzi się świetnie podczas urodzin pociech, na przyjęciach rodzinnych lub jako ozdoba wielkanocnego stołu.

Babeczki z kremem Kinder - przepis

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki,  
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 60 g mlecznej czekolady, 
  • 40 g masła orzechowego, 
  • 100 g białej czekolady, 
  • laska wanilii, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 50 g zblanszowanych orzechów laskowych, 
  • 120 g drobnego cukru,  
  • 3 jajka, 
  • 250 g jogurtu naturalnego, 
  • 100 g masła, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Sposób wykonania:

Podziel śmietanę kremówkę na dwie równe części - do dwóch naczyń. Do jednej dodaj pokruszoną białą czekoladę i rozpuść na małym ogniu. Do drugiej dołóż czekoladę mleczną i masło orzechowe - również rozpuść. Każdą mieszaninę z osobna dobrze wymieszaj, aby połącza się w jednolity sos. Przestudź i wstaw oba na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). 

Wyskrob ziarenka z laski wanilii. Zmiel orzechy na proszek (np. w malakserze). Kilka orzechów odłóż do dekoracji. 

Umieść w misce jajka, cukier, płynne (ale nie gorące) masło i jogurt. Wymieszaj do połączenia składników (mikserem - krótko, na niskich obrotach - lub rózgą kuchenną). Przesiej do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj do połączenia składników. Wmieszaj w masę mączkę z orzechów i połowę ziarenek wanilii. Przełóż ciasto do formy na 12 babeczek (muffinek) wyłożonej papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Odstaw babeczki do wystudzenia. 

Podziel mocno schłodzony serek mascarpone na pół. Każdą z połówek zmiksuj z jedną z porcji wcześniej przygotowanych sosów - tak, aby powstał gęsty, ale lekki krem (do połowy z białą czekoladą dodaj ziarenka wanilii).  

Przełóż oba kremy do szprycy z gwiaździstą końcówką - możesz nakładać każdy po kolei albo połączyć je, nie mieszając ich jednak ze sobą. Udekoruj babeczki kremem i drobno posiekanymi orzechami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dobre na obiad i szybką przekąskę. Sycące babeczki z serem i boczkiem

Wygląda obłędnie, jego smak zachwyca. Ten sernik będzie hitem tegorocznych świąt

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery