Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo
Muffinki to jeden z najprostszych deserów do przygotowania, z którym poradzi sobie każdy. W tym przypadku babeczki udekorowano kremem Kinder, nawiązującym do znanej przekąski. Wypiek to wspaniały deser dla całej rodziny.
Babeczki z kremem Kinder to oczywiście nawiązanie do znanej słodkiej przekąski. Zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli. W tym deserze główną rolę odgrywa krem, a raczej dwa kremy, na bazie śmietanki, czekolad, orzechów, wanilii i mascarpone. Przy tak słodkim nadzieniu babeczki muszą pozostać neutralne w smaku - do ciasta trafiają tylko orzechy i trochę wanilii. Wypiek sprawdzi się świetnie podczas urodzin pociech, na przyjęciach rodzinnych lub jako ozdoba wielkanocnego stołu.
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 60 g mlecznej czekolady,
- 40 g masła orzechowego,
- 100 g białej czekolady,
- laska wanilii,
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g zblanszowanych orzechów laskowych,
- 120 g drobnego cukru,
- 3 jajka,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób wykonania:
Podziel śmietanę kremówkę na dwie równe części - do dwóch naczyń. Do jednej dodaj pokruszoną białą czekoladę i rozpuść na małym ogniu. Do drugiej dołóż czekoladę mleczną i masło orzechowe - również rozpuść. Każdą mieszaninę z osobna dobrze wymieszaj, aby połącza się w jednolity sos. Przestudź i wstaw oba na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wyskrob ziarenka z laski wanilii. Zmiel orzechy na proszek (np. w malakserze). Kilka orzechów odłóż do dekoracji.
Umieść w misce jajka, cukier, płynne (ale nie gorące) masło i jogurt. Wymieszaj do połączenia składników (mikserem - krótko, na niskich obrotach - lub rózgą kuchenną). Przesiej do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj do połączenia składników. Wmieszaj w masę mączkę z orzechów i połowę ziarenek wanilii. Przełóż ciasto do formy na 12 babeczek (muffinek) wyłożonej papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Odstaw babeczki do wystudzenia.
Podziel mocno schłodzony serek mascarpone na pół. Każdą z połówek zmiksuj z jedną z porcji wcześniej przygotowanych sosów - tak, aby powstał gęsty, ale lekki krem (do połowy z białą czekoladą dodaj ziarenka wanilii).
Przełóż oba kremy do szprycy z gwiaździstą końcówką - możesz nakładać każdy po kolei albo połączyć je, nie mieszając ich jednak ze sobą. Udekoruj babeczki kremem i drobno posiekanymi orzechami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dobre na obiad i szybką przekąskę. Sycące babeczki z serem i boczkiem
Wygląda obłędnie, jego smak zachwyca. Ten sernik będzie hitem tegorocznych świąt
Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina