Reklama
Reklama

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Muffinki to jeden z najprostszych deserów do przygotowania, z którym poradzi sobie każdy. W tym przypadku babeczki udekorowano kremem Kinder, nawiązującym do znanej przekąski. Wypiek to wspaniały deser dla całej rodziny.

Babeczki z kremem Kinder

Babeczki z kremem Kinder to oczywiście nawiązanie do znanej słodkiej przekąski. Zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli. W tym deserze główną rolę odgrywa krem, a raczej dwa kremy, na bazie śmietanki, czekolad, orzechów, wanilii i mascarpone. Przy tak słodkim nadzieniu babeczki muszą pozostać neutralne w smaku - do ciasta trafiają tylko orzechy i trochę wanilii. Wypiek sprawdzi się świetnie podczas urodzin pociech, na przyjęciach rodzinnych lub jako ozdoba wielkanocnego stołu.

Babeczki z kremem Kinder - przepis

Składniki:

Reklama
  • 300 ml śmietany kremówki,  
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 60 g mlecznej czekolady, 
  • 40 g masła orzechowego, 
  • 100 g białej czekolady, 
  • laska wanilii, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 50 g zblanszowanych orzechów laskowych, 
  • 120 g drobnego cukru,  
  • 3 jajka, 
  • 250 g jogurtu naturalnego, 
  • 100 g masła, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Sposób wykonania:

Podziel śmietanę kremówkę na dwie równe części - do dwóch naczyń. Do jednej dodaj pokruszoną białą czekoladę i rozpuść na małym ogniu. Do drugiej dołóż czekoladę mleczną i masło orzechowe - również rozpuść. Każdą mieszaninę z osobna dobrze wymieszaj, aby połącza się w jednolity sos. Przestudź i wstaw oba na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). 

Wyskrob ziarenka z laski wanilii. Zmiel orzechy na proszek (np. w malakserze). Kilka orzechów odłóż do dekoracji. 

Umieść w misce jajka, cukier, płynne (ale nie gorące) masło i jogurt. Wymieszaj do połączenia składników (mikserem - krótko, na niskich obrotach - lub rózgą kuchenną). Przesiej do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj do połączenia składników. Wmieszaj w masę mączkę z orzechów i połowę ziarenek wanilii. Przełóż ciasto do formy na 12 babeczek (muffinek) wyłożonej papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Odstaw babeczki do wystudzenia. 

Podziel mocno schłodzony serek mascarpone na pół. Każdą z połówek zmiksuj z jedną z porcji wcześniej przygotowanych sosów - tak, aby powstał gęsty, ale lekki krem (do połowy z białą czekoladą dodaj ziarenka wanilii).  

Przełóż oba kremy do szprycy z gwiaździstą końcówką - możesz nakładać każdy po kolei albo połączyć je, nie mieszając ich jednak ze sobą. Udekoruj babeczki kremem i drobno posiekanymi orzechami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszna pieczeń, która rozpływa się w ustach. Pomysł na obiad na Nowy Rok

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery