Reklama
Reklama

Banalnie prosta w przygotowaniu, ale jaka smaczna. Oto surówka profesorska

Po obiedzie chcesz długo czuć się syty, a jednocześnie dbasz o smukłą sylwetkę? Musisz pamiętać o tym, aby w twoich posiłkach znalazła się spora porcja warzyw. Nie tylko są niskokaloryczne, ale i zawierają błonnik pokarmowy, który na długo cię nasyci. Koniecznie wypróbuj przepis na surówkę profesorską, która zadba o twoje samopoczucie, jelita, oraz dostarczy ci sporej dawki witamin.

 

Surówka profesorska to danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek obiadowy, ale także samodzielny lunch - na przykład na uczelni lub w pracy. Jest pożywna, pyszna i niesamowicie zdrowa. Wszystkie składniki są chrupiące, dzięki czemu całość jest bardzo przyjemna w konsystencji. Sok z limonki skutecznie orzeźwia i dodaje elektrolitów, co jest szczególnie ważne w upalne dni. Dużą zaletą tego dania jest też szybkość i prostota w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, by móc cieszyć się tą wyjątkową surówką

Przepis na surówkę profesorską 

Ten warzywny dodatek do obiadu bazuje na tanich i łatwodostępnych składnikach, dzięki czemu bez trudu odtworzysz ten przepis we własnej kuchni. Dodatkowo w surówce profesorskiej znajdziesz mnóstwo warzyw, które dostarczą ci cennych witamin, minerałów oraz antyoksydantów. 

  • ¼ główki białej kapusty,
  • 1 duża czerwona papryka, 
  • 200 g kukurydzy konserwowej z puszki, 
  • 1 marchewka.

Dressing: 

  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • sok z 1 limonki, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 garść siekanej natki pietruszki do posypania.

 Jak zrobić surówkę profesorską? 

Kapustę drobno poszatkuj i włóż ją do miski sałatkowej. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w cienkie słupki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, by powstały wiórki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą sok z limonki, oliwę i przyprawy. Gotowym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Surówkę profesorską wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj posypaną siekaną natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki