Banalnie prosta w przygotowaniu, ale jaka smaczna. Oto surówka profesorska
Po obiedzie chcesz długo czuć się syty, a jednocześnie dbasz o smukłą sylwetkę? Musisz pamiętać o tym, aby w twoich posiłkach znalazła się spora porcja warzyw. Nie tylko są niskokaloryczne, ale i zawierają błonnik pokarmowy, który na długo cię nasyci. Koniecznie wypróbuj przepis na surówkę profesorską, która zadba o twoje samopoczucie, jelita, oraz dostarczy ci sporej dawki witamin.
Surówka profesorska to danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek obiadowy, ale także samodzielny lunch - na przykład na uczelni lub w pracy. Jest pożywna, pyszna i niesamowicie zdrowa. Wszystkie składniki są chrupiące, dzięki czemu całość jest bardzo przyjemna w konsystencji. Sok z limonki skutecznie orzeźwia i dodaje elektrolitów, co jest szczególnie ważne w upalne dni. Dużą zaletą tego dania jest też szybkość i prostota w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, by móc cieszyć się tą wyjątkową surówką.
Ten warzywny dodatek do obiadu bazuje na tanich i łatwodostępnych składnikach, dzięki czemu bez trudu odtworzysz ten przepis we własnej kuchni. Dodatkowo w surówce profesorskiej znajdziesz mnóstwo warzyw, które dostarczą ci cennych witamin, minerałów oraz antyoksydantów.
- ¼ główki białej kapusty,
- 1 duża czerwona papryka,
- 200 g kukurydzy konserwowej z puszki,
- 1 marchewka.
Dressing:
- 1/8 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu,
- sok z 1 limonki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 garść siekanej natki pietruszki do posypania.
Kapustę drobno poszatkuj i włóż ją do miski sałatkowej. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w cienkie słupki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, by powstały wiórki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą sok z limonki, oliwę i przyprawy. Gotowym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Surówkę profesorską wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj posypaną siekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia