Reklama
Reklama

Banalnie prosta w przygotowaniu, ale jaka smaczna. Oto surówka profesorska

Po obiedzie chcesz długo czuć się syty, a jednocześnie dbasz o smukłą sylwetkę? Musisz pamiętać o tym, aby w twoich posiłkach znalazła się spora porcja warzyw. Nie tylko są niskokaloryczne, ale i zawierają błonnik pokarmowy, który na długo cię nasyci. Koniecznie wypróbuj przepis na surówkę profesorską, która zadba o twoje samopoczucie, jelita, oraz dostarczy ci sporej dawki witamin.

 

Surówka profesorska to danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek obiadowy, ale także samodzielny lunch - na przykład na uczelni lub w pracy. Jest pożywna, pyszna i niesamowicie zdrowa. Wszystkie składniki są chrupiące, dzięki czemu całość jest bardzo przyjemna w konsystencji. Sok z limonki skutecznie orzeźwia i dodaje elektrolitów, co jest szczególnie ważne w upalne dni. Dużą zaletą tego dania jest też szybkość i prostota w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, by móc cieszyć się tą wyjątkową surówką

Przepis na surówkę profesorską 

Ten warzywny dodatek do obiadu bazuje na tanich i łatwodostępnych składnikach, dzięki czemu bez trudu odtworzysz ten przepis we własnej kuchni. Dodatkowo w surówce profesorskiej znajdziesz mnóstwo warzyw, które dostarczą ci cennych witamin, minerałów oraz antyoksydantów. 

  • ¼ główki białej kapusty,
  • 1 duża czerwona papryka, 
  • 200 g kukurydzy konserwowej z puszki, 
  • 1 marchewka.

Dressing: 

  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • sok z 1 limonki, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 garść siekanej natki pietruszki do posypania.

 Jak zrobić surówkę profesorską? 

Kapustę drobno poszatkuj i włóż ją do miski sałatkowej. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w cienkie słupki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, by powstały wiórki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą sok z limonki, oliwę i przyprawy. Gotowym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Surówkę profesorską wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj posypaną siekaną natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki