Reklama
Reklama

Bezglutenowe naleśniki, które zawsze wychodzą. Idealne na słodkie śniadanie lub obiad

Jeśli masz nietolerancję glutenu albo mocno go ograniczasz, nie musisz rezygnować ze znanych, klasycznych przepisów. Dowodem na to są naleśniki bezglutenowe z tego przepisu. Wychodzą elastyczne i niezwykle smaczne, zrobisz je z kilku łatwo dostępnych składników. Będą idealną bazą do słodkich śniadań lub obiadów.

Bezglutenowe naleśniki nie zawierają mąki pszennej. Możesz zrobić je z połączenia mąki kukurydzianej, ryżowej, oraz skrobi ziemniaczanej. Do masy będzie potrzebne również mleko, zamiast niego równie dobrze sprawdzi się napój roślinny, na przykład sojowy, migdałowy, czy ryżowy. Warto dodać również odrobinę wody gazowanej, dzięki czemu ciasto wyjdzie bardziej pulchne. Przepis na naleśniki bez glutenu idealnie sprawdzi się dla osób z celiakią. 

Sprawdź także: Jest uważany za najzdrowszy chleb na świecie. Diabetycy mogą jeść śmiało, bo nie podnosi cukru

Reklama

Przepis na naleśniki bezglutenowe 

Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 100 g mąki kukurydzianej, 
  • 100 g mąki ryżowej,  
  • 30 skrobi ziemniaczanej,  
  • 2 duże jajka, 
  • 300 ml mleka lub napoju roślinnego,  
  • 1 łyżka wody gazowanej, 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu (np. oleju rzepakowego), 
  • szczypta soli.

Gotowe naleśniki podaj z ulubionym nadzienień. Możesz wykorzystać twaróg, dżem, sezonowe owoce, krem czekoladowy, a nawet przygotować je w wersji na słono ze szpinakiem i serem feta.

Jak zrobić naleśniki bezglutenowe?

Do dużej miski przesiej mąkę kukurydzianą, ryżową i skrobię ziemniaczaną. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj suche składniki. 

W osobnej misce roztrzep jajka z mlekiem owsianym oraz łyżką wody gazowanej. Stopniowo wlewaj płynne składniki do miski z mąką, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach, aby nie powstały grudki. Na końcu dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i ponownie wymieszaj. 

Rozgrzej dobrze patelnię. Możesz delikatnie natłuścić ją olejem przed pierwszym naleśnikiem. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż naleśniki na średnim ogniu, aż brzegi zaczną się delikatnie odklejać od patelni. 

Obróć naleśnika na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Powtarzaj aż do momentu, w którym ciasto się skończy. Naleśniki bezglutenowe podawaj z ulubionymi dodatkami.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Prosta przekąska ze szparagami. Na grilla i ciepłą kolację w sam raz

Podasz na obiad, znikną z talerzy natychmiast. Z grilla wychodzą jeszcze lepsze

Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki