Reklama
Reklama

Budyń, wiśnie i mak to połączenie perfekcyjne. Ciasto Sasanka najlepsze do kawy

Ciasto Sasanka to kolorowy przekładaniec, który zachwyca nie tylko efektownym wyglądem. Delikatny biszkopt, budyń, wiśnie i mak to bardzo smakowite połączenie, które nie zdarza się często. Jeżeli więc planujesz w ten weekend przygotować coś naprawdę oryginalnego, to będzie bardzo dobry pomysł.

Ten wypiek nie należy do klasyków - nie każdy jadł ciasto Sasanka. Pewne jest jednak, że gdy już raz się go spróbuje, trudno przestać o nim myśleć.

Ciasto Sasanka - lista składników

Składniki na biszkopt waniliowy: 

  • 4 jajka,  
  • 80 g mąki tortowej, 
  • 20 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 120 g drobnego cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli. 

Składniki na biszkopt makowy: 

  • 1 jajko, 
  • 2 białka, 
  • 80 g drobnego cukru, 
  • 80 g mąki tortowej, 
  • 80 g suchego maku, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na krem budyniowy: 

  • 2 budynie waniliowe (2x40 g), 
  • 700 ml mleka, 
  • 100 g cukru, 
  • 2 żółtka, 
  • 200 g masła. 

Dodatkowo: 

  • około 350 g drylowanych wiśni (po odlaniu zalewy), 
  • bita śmietana (do dekoracji). 

Przeczytaj też: Kultowe desery i ciasta z PRL-u. Tych smaków nie da się zapomnieć

Ciasto Sasanka - przepis

Ogrzej jajka i masło do temperatury pokojowej. 

Przygotuj biszkopt waniliowy. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem na pianę. Po 2-3 minutach (kiedy piana nie będzie jeszcze zupełnie sztywna) partiami dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Delikatnie wmieszaj w pianę szpatułą ekstrakt waniliowy, a następnie przesianą mąkę.  

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty. 

Przygotuj biszkopt makowy, łącząc składniki w takiej samej kolejności, jak w przypadku biszkoptu waniliowego. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Mak dodaj na końcu – delikatnie wmieszaj go do ciasta szpatułą. 

Przelej ciasto do wyłożonej papierem formy – tej samej, w której piekł się biszkopt waniliowy. Upiecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C – piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, zetnij z niego górną część, by wyrównać powierzchnię. 

Przygotuj krem budyniowy. Rozpuść proszek na budyń w około 200 ml mleka. Resztę mleka zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie połącz z zaczynem na budyń. Wlej go do gotującego się mleka i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw do całkowitego ostudzenia. 

Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego przestudzony budyń. Odcedź wiśnie z zalewy. Odłóż trochę do dekoracji. Wyłóż na pierwszy z blatów biszkoptu waniliowego połowę kremu. Rozłóż na nim równomiernie połowę wiśni. Delikatnie wciśnij je w krem i przykryj biszkoptem makowym. Rozsmaruj na nim drugą połowę kremu i rozłóż pozostałe wiśnie. Na wierzchu ułóż drugi blat biszkoptu waniliowego. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ciasto bitą śmietaną (może być w sprayu) i wiśniami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To będzie hit wielkanocnego stołu. Przepis dostałam od przyjaciółki

Delikatne mięso i rozpływający się ser. Kotlety Rarytaski nigdy się nie nudzą

Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto