Budyń, wiśnie i mak to połączenie perfekcyjne. Ciasto Sasanka najlepsze do kawy
Ciasto Sasanka to kolorowy przekładaniec, który zachwyca nie tylko efektownym wyglądem. Delikatny biszkopt, budyń, wiśnie i mak to bardzo smakowite połączenie, które nie zdarza się często. Jeżeli więc planujesz w ten weekend przygotować coś naprawdę oryginalnego, to będzie bardzo dobry pomysł.
Ten wypiek nie należy do klasyków - nie każdy jadł ciasto Sasanka. Pewne jest jednak, że gdy już raz się go spróbuje, trudno przestać o nim myśleć.
Składniki na biszkopt waniliowy:
- 4 jajka,
- 80 g mąki tortowej,
- 20 g skrobi ziemniaczanej,
- 120 g drobnego cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Składniki na biszkopt makowy:
- 1 jajko,
- 2 białka,
- 80 g drobnego cukru,
- 80 g mąki tortowej,
- 80 g suchego maku,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe (2x40 g),
- 700 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka,
- 200 g masła.
Dodatkowo:
- około 350 g drylowanych wiśni (po odlaniu zalewy),
- bita śmietana (do dekoracji).
Przeczytaj też: Kultowe desery i ciasta z PRL-u. Tych smaków nie da się zapomnieć
Ogrzej jajka i masło do temperatury pokojowej.
Przygotuj biszkopt waniliowy. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem na pianę. Po 2-3 minutach (kiedy piana nie będzie jeszcze zupełnie sztywna) partiami dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Delikatnie wmieszaj w pianę szpatułą ekstrakt waniliowy, a następnie przesianą mąkę.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj biszkopt makowy, łącząc składniki w takiej samej kolejności, jak w przypadku biszkoptu waniliowego. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Mak dodaj na końcu – delikatnie wmieszaj go do ciasta szpatułą.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem formy – tej samej, w której piekł się biszkopt waniliowy. Upiecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C – piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, zetnij z niego górną część, by wyrównać powierzchnię.
Przygotuj krem budyniowy. Rozpuść proszek na budyń w około 200 ml mleka. Resztę mleka zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie połącz z zaczynem na budyń. Wlej go do gotującego się mleka i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego przestudzony budyń. Odcedź wiśnie z zalewy. Odłóż trochę do dekoracji. Wyłóż na pierwszy z blatów biszkoptu waniliowego połowę kremu. Rozłóż na nim równomiernie połowę wiśni. Delikatnie wciśnij je w krem i przykryj biszkoptem makowym. Rozsmaruj na nim drugą połowę kremu i rozłóż pozostałe wiśnie. Na wierzchu ułóż drugi blat biszkoptu waniliowego. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ciasto bitą śmietaną (może być w sprayu) i wiśniami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To będzie hit wielkanocnego stołu. Przepis dostałam od przyjaciółki
Delikatne mięso i rozpływający się ser. Kotlety Rarytaski nigdy się nie nudzą
Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia