Reklama
Reklama

Budyń, wiśnie i mak to połączenie perfekcyjne. Ciasto Sasanka najlepsze do kawy

Ciasto Sasanka to kolorowy przekładaniec, który zachwyca nie tylko efektownym wyglądem. Delikatny biszkopt, budyń, wiśnie i mak to bardzo smakowite połączenie, które nie zdarza się często. Jeżeli więc planujesz w ten weekend przygotować coś naprawdę oryginalnego, to będzie bardzo dobry pomysł.

Ten wypiek nie należy do klasyków - nie każdy jadł ciasto Sasanka. Pewne jest jednak, że gdy już raz się go spróbuje, trudno przestać o nim myśleć.

Ciasto Sasanka - lista składników

Składniki na biszkopt waniliowy: 

  • 4 jajka,  
  • 80 g mąki tortowej, 
  • 20 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 120 g drobnego cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli. 

Składniki na biszkopt makowy: 

Reklama
  • 1 jajko, 
  • 2 białka, 
  • 80 g drobnego cukru, 
  • 80 g mąki tortowej, 
  • 80 g suchego maku, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na krem budyniowy: 

  • 2 budynie waniliowe (2x40 g), 
  • 700 ml mleka, 
  • 100 g cukru, 
  • 2 żółtka, 
  • 200 g masła. 

Dodatkowo: 

  • około 350 g drylowanych wiśni (po odlaniu zalewy), 
  • bita śmietana (do dekoracji). 

Przeczytaj też: Kultowe desery i ciasta z PRL-u. Tych smaków nie da się zapomnieć

Ciasto Sasanka - przepis

Ogrzej jajka i masło do temperatury pokojowej. 

Przygotuj biszkopt waniliowy. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem na pianę. Po 2-3 minutach (kiedy piana nie będzie jeszcze zupełnie sztywna) partiami dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Delikatnie wmieszaj w pianę szpatułą ekstrakt waniliowy, a następnie przesianą mąkę.  

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty. 

Przygotuj biszkopt makowy, łącząc składniki w takiej samej kolejności, jak w przypadku biszkoptu waniliowego. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Mak dodaj na końcu – delikatnie wmieszaj go do ciasta szpatułą. 

Przelej ciasto do wyłożonej papierem formy – tej samej, w której piekł się biszkopt waniliowy. Upiecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C – piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, zetnij z niego górną część, by wyrównać powierzchnię. 

Przygotuj krem budyniowy. Rozpuść proszek na budyń w około 200 ml mleka. Resztę mleka zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie połącz z zaczynem na budyń. Wlej go do gotującego się mleka i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw do całkowitego ostudzenia. 

Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego przestudzony budyń. Odcedź wiśnie z zalewy. Odłóż trochę do dekoracji. Wyłóż na pierwszy z blatów biszkoptu waniliowego połowę kremu. Rozłóż na nim równomiernie połowę wiśni. Delikatnie wciśnij je w krem i przykryj biszkoptem makowym. Rozsmaruj na nim drugą połowę kremu i rozłóż pozostałe wiśnie. Na wierzchu ułóż drugi blat biszkoptu waniliowego. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ciasto bitą śmietaną (może być w sprayu) i wiśniami.

Szukasz więcej przepisów, które połączą pyszny mak, biszkopt i owocową nutę? Wypróbuj ciasto bałwan w tropikach, które zaskakuje swoim smakiem i delikatnością. Jeśli polubiłeś sasankę, to także prawdopodobnie przypadnie ci do gustu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto