Reklama
Reklama

Choć wygląda prosto, zaskoczy smakiem. Eleganckie ciasto balowe

Ciasto balowe prezentuje się elegancko i minimalistycznie, ale to jego smak zachwyci każdego. Mocno wyczuwalna nuta migdałów świetnie komponuje się z delikatnym i słodkim biszkoptem. Ten wypiek idealnie wpasuje się w każde przyjęcie czy imprezę rodzinną - nie tylko na sali balowej.

Ciasto balowe to klasyczny wypiek, który pasuje zarówno na uroczystości rodzinne, jak i w formie niedzielnego deseru. Dowiedz się, jak je zrobić i dlaczego tak wspaniale smakuje. 

Ciasto balowe

Ciasto balowe prezentuje się bardzo elegancko i minimalistycznie. Faktycznie składa się z delikatnego w smaku i dość puszystego spodu, który przełożony jest tylko mleczno-maślanym kremem. Choć z wyglądu nie zdradza swojego smaku, to jego największy sekret kryje się w cieście. Mowa oczywiście o ekstrakcie migdałowym, który nadaje deserowi niezwykłego aromatu. Dzięki temu składnikowi wypiek świetnie pasuje też do kawy. 

Ciasto balowe - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 350 g mąki pszennej 
  • 240 g masła 
  • 300 g cukru 
  • 200 ml mleka 
  • 6 białek jaj w rozmiarze XL 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego 

Krem:

  • 400 ml mleka 
  • 480 g masła 
  • 400 g cukru 
  • 80 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo: 

  • kakao do dekoracji 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto: białka ubij na sztywną pianę i włóż je do lodówki. Do miski włóż masło i ucieraj je przez minutę. Następnie wsyp cukier i kontynuuj miksowanie przez ok. 2 minuty, do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw. W kolejnej misce wymieszaj mleko z ekstraktem migdałowym. Do mieszanki maślanej wsypuj partiami mąkę na przemian z mlekiem, mieszając dobrze po każdej z nich. Na koniec delikatnie wmieszaj białka za pomocą drewnianej łyżki. 

Dwie formy do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem silikonowym. Przelej do nich równomiernie ciasto i wyrównaj. Wstaw blaszki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie usuń formy. 

Przygotuj krem: w garnuszku ubij mąkę z mlekiem na średnim ogniu, do momentu zgęstnienia. Konsystencja powinna przypominać purée ziemniaczane. Zdejmij rondelek z ognia i ostudź go w kąpieli wodnej do temperatury pokojowej. W misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj schłodzoną mieszankę mleczną i ubijaj całość do uzyskania konsystencji bitej śmietany. 

Złóż ciasto: przełóż jeden blat na paterę lub tacę. Rozsmaruj na nim ok. połowę kremu i przykryj drugim blatem. Wierzch ciasta i brzegi pokryj pozostałym kremem. Górę posyp odrobiną kakao. Ciasto balowe wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | impreza