Choć wygląda prosto, zaskoczy smakiem. Eleganckie ciasto balowe
Ciasto balowe prezentuje się elegancko i minimalistycznie, ale to jego smak zachwyci każdego. Mocno wyczuwalna nuta migdałów świetnie komponuje się z delikatnym i słodkim biszkoptem. Ten wypiek idealnie wpasuje się w każde przyjęcie czy imprezę rodzinną - nie tylko na sali balowej.
Ciasto balowe to klasyczny wypiek, który pasuje zarówno na uroczystości rodzinne, jak i w formie niedzielnego deseru. Dowiedz się, jak je zrobić i dlaczego tak wspaniale smakuje.
Ciasto balowe prezentuje się bardzo elegancko i minimalistycznie. Faktycznie składa się z delikatnego w smaku i dość puszystego spodu, który przełożony jest tylko mleczno-maślanym kremem. Choć z wyglądu nie zdradza swojego smaku, to jego największy sekret kryje się w cieście. Mowa oczywiście o ekstrakcie migdałowym, który nadaje deserowi niezwykłego aromatu. Dzięki temu składnikowi wypiek świetnie pasuje też do kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 240 g masła
- 300 g cukru
- 200 ml mleka
- 6 białek jaj w rozmiarze XL
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
Krem:
- 400 ml mleka
- 480 g masła
- 400 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- kakao do dekoracji
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto: białka ubij na sztywną pianę i włóż je do lodówki. Do miski włóż masło i ucieraj je przez minutę. Następnie wsyp cukier i kontynuuj miksowanie przez ok. 2 minuty, do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw. W kolejnej misce wymieszaj mleko z ekstraktem migdałowym. Do mieszanki maślanej wsypuj partiami mąkę na przemian z mlekiem, mieszając dobrze po każdej z nich. Na koniec delikatnie wmieszaj białka za pomocą drewnianej łyżki.
Dwie formy do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem silikonowym. Przelej do nich równomiernie ciasto i wyrównaj. Wstaw blaszki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie usuń formy.
Przygotuj krem: w garnuszku ubij mąkę z mlekiem na średnim ogniu, do momentu zgęstnienia. Konsystencja powinna przypominać purée ziemniaczane. Zdejmij rondelek z ognia i ostudź go w kąpieli wodnej do temperatury pokojowej. W misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj schłodzoną mieszankę mleczną i ubijaj całość do uzyskania konsystencji bitej śmietany.
Złóż ciasto: przełóż jeden blat na paterę lub tacę. Rozsmaruj na nim ok. połowę kremu i przykryj drugim blatem. Wierzch ciasta i brzegi pokryj pozostałym kremem. Górę posyp odrobiną kakao. Ciasto balowe wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut