Reklama
Reklama

Chrupiące kąski z kurczaka jak z fast foodu. Znikają ze stołu w kilka minut

Chrupiące kąski z kurczaka to bogactwo smaku i aromatu. Wewnątrz są niesamowicie soczyste i rozpływające się w ustach, a na zewnątrz mają przyjemnie chrupiącą teksturę. Będą idealne jako przekąska, przystawka czy też obiad. Koniecznie podawaj je z dodatkiem ulubionego sosu do maczania oraz lekką sałatką.

Chrupiące kąski z kurczaka na imprezę 

Chrupiące kąski z kurczaka to domowa wersja popularnego fast foodu, ale przygotowana z prostych składników i bez sztucznych dodatków. To kawałki piersi z kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce, które po usmażeniu smakują jak te z najbardziej znanych restauracji. Idealnie sprawdzają się na imprezach - od andrzejek po sylwestra - ale też domowy fast food na wieczór filmowy. To świetna alternatywa wysokoprzetworzonej żywności (szczególnie dla dzieci i nastolatków), bo wiesz dokładnie, co znajduje się w daniu. Chrupią, smakują niemal wszystkim i zawsze szybko znikają ze stołu. 

Reklama

Chrupiące kąski z kurczaka - przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 200 ml maślanki, 
  • 150 g bułki tartej, 
  • 60 g mąki kukurydzianej, 
  • 1,5 łyżeczki soli, 
  • łyżeczka cebulki granulowanej, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • łyżeczka wędzonej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

Kurczaka umyj i osusz. Pokrój go na kawałki o wielkości ok. 2,5 cm. Włóż je do miski i zalej maślanką. Wymieszaj całość i odstaw na co najmniej godzinę. 

W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą i wszystkie przyprawy. 

Kurczaka przełóż do dużego worka strunowego razem z przyprawami. Zamknij woreczek i dobrze nim potrząśnij, by kawałki pokryły się mieszanką. 

Za pomocą widelca wyjmuj kawałki z kurczaka z woreczka strunowego i zanurzaj je ponownie w maślance, a następnie w bułce tartej. Dobrze dociśnij, by panierka trzymała się mięsa. 

Na średniej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury 175 stopni Celsjusza. Dodawaj panierowanego kurczaka partiami i smaż ok. 2 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. 

Chrupiące kąski z kurczaka wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. 

Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Odgrzewane kawałki kurczaka nie będą już tak chrupiące. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, o którym wspominano już w Biblii, a WHO nazwało najzdrowszym na świecie. Bez problemu zrobisz w domu

Zrób kotlety drwala, rodzina przybiegnie na obiad bez zapraszania. Są przepyszne i sycące

To nie pietruszka ani pasternak. Zimowe szparagi oczyszczają organizm i wzmacniają kości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | przekąski | impreza