Chrupiące kąski z kurczaka jak z fast foodu. Znikają ze stołu w kilka minut
Chrupiące kąski z kurczaka to bogactwo smaku i aromatu. Wewnątrz są niesamowicie soczyste i rozpływające się w ustach, a na zewnątrz mają przyjemnie chrupiącą teksturę. Będą idealne jako przekąska, przystawka czy też obiad. Koniecznie podawaj je z dodatkiem ulubionego sosu do maczania oraz lekką sałatką.
Chrupiące kąski z kurczaka to domowa wersja popularnego fast foodu, ale przygotowana z prostych składników i bez sztucznych dodatków. To kawałki piersi z kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce, które po usmażeniu smakują jak te z najbardziej znanych restauracji. Idealnie sprawdzają się na imprezach - od andrzejek po sylwestra - ale też domowy fast food na wieczór filmowy. To świetna alternatywa wysokoprzetworzonej żywności (szczególnie dla dzieci i nastolatków), bo wiesz dokładnie, co znajduje się w daniu. Chrupią, smakują niemal wszystkim i zawsze szybko znikają ze stołu.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 200 ml maślanki,
- 150 g bułki tartej,
- 60 g mąki kukurydzianej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- łyżeczka cebulki granulowanej,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Kurczaka umyj i osusz. Pokrój go na kawałki o wielkości ok. 2,5 cm. Włóż je do miski i zalej maślanką. Wymieszaj całość i odstaw na co najmniej godzinę.
W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą i wszystkie przyprawy.
Kurczaka przełóż do dużego worka strunowego razem z przyprawami. Zamknij woreczek i dobrze nim potrząśnij, by kawałki pokryły się mieszanką.
Za pomocą widelca wyjmuj kawałki z kurczaka z woreczka strunowego i zanurzaj je ponownie w maślance, a następnie w bułce tartej. Dobrze dociśnij, by panierka trzymała się mięsa.
Na średniej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury 175 stopni Celsjusza. Dodawaj panierowanego kurczaka partiami i smaż ok. 2 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Chrupiące kąski z kurczaka wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Odgrzewane kawałki kurczaka nie będą już tak chrupiące.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób kotlety drwala, rodzina przybiegnie na obiad bez zapraszania. Są przepyszne i sycące
To nie pietruszka ani pasternak. Zimowe szparagi oczyszczają organizm i wzmacniają kości