Chrupie i zachwyca smakiem. Ta przekąska imprezowa podbije serca gości
Ta chrupiąca przekąska imprezowa przypomina nieco sajgonki, ale wewnątrz znajduje się zupełnie inne nadzienie. Rozpływający się w ustach, gorący ser w chrupiącym papierze ryżowym to pyszny i szybki pomysł, by zaskoczyć wszystkich gości. Danie w oka mgnieniu zniknie z talerzy i wszyscy będą cię prosić o dokładkę.
Szykuje ci się impreza, a nie masz pomysłu, czym poczęstować gości? Masz wrażenie, że wszystko już było? Przychodzimy z pomocą. Oto przepis na pyszną, chrupiącą przekąskę imprezową, która posmakuje każdemu.
Ciasto wykonasz z papieru ryżowego, a aromatyczny farsz z sera feta i mozarelli, przyprawiony pietruszką i szczypiorkiem, to prawdziwy hit. Sposób wykonania także nie jest skomplikowany. Spróbujesz raz - będziesz robić już zawsze.
Do zrobienia ciasta będzie ci potrzebne:
- 50 arkuszy papieru ryżowego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka wody.
Do zrobienia farszu potrzebujesz:
- 350 g sera feta,
- 200 g sera mozzarella,
- ½ pęczka pietruszki,
- 3 gałązki szczypiorku.
Dodatkowo przygotuj olej do smażenia.
Przygotuj farsz.
Fetę pokrusz w palcach. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Pietruszkę i szczypiorek posiekaj i dodaj do serów. Wymieszaj całość.
Przygotuj arkusze ryżowe.
W miseczce wymieszaj mąkę z wodą do uzyskania gęstej pasty.
Rozkładaj po arkuszu papieru ryżowego, pozostałe przykrywając ręcznikiem, by nie wyschły.
Arkusz kładź jednym rogiem do siebie.
Nakładaj po łyżce farszu przy dolnym rogu. Złóż róg do wewnątrz i zwiń arkusz do połowy.
Następnie boczne rogi złóż do środka i kontynuuj zwijanie. Na koniec zlep ostatni róg mieszanką mąki i wody z pozostałym rulonikiem. Odkładaj na bok.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 190 st. Celsjusza.
Wkładaj roladki i smaż przez 20-30 sekund z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Gotowe danie odkładaj na papierowych ręcznikach, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Chrupiącą przekąskę imprezową podawaj od razu po przygotowaniu, póki ser jeszcze jest gorący, a wierzch chrupki. Nie smaż roladek na zapas – możesz je przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku przed obróbką cieplną.
Zobacz też:
Makowiec z jabłkami. Dzięki owocom wychodzi niezwykle wilgotny
Jak zrobić idealny bigos na święta? Tylko według starego, sprawdzonego przepisu dziadka
Domowa masa makowa z przepisu babci. Gęsta wilgotna, makowiec wychodzi perfekcyjnie