Reklama
Reklama

Ciasto czekoladowe na jogurcie greckim. Takiego jeszcze nie jadłeś

Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, nie ma nic lepszego niż ciasto czekoladowe na jogurcie greckim. To prosty do zrobienia deser, który dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, to ciasto szybko stanie się twoim ulubionym.

Wyobraź sobie, że bierzesz kęs pysznego, wilgotnego ciasta z polewą i przepijasz go łykiem ulubionej kawy lub herbaty. Czy nie jest to najlepsze uczucie na świecie dla każdego miłośnika deserów? Jeśli chcesz, żeby to marzenie stało się rzeczywistością, przygotuj rewelacyjne ciasto czekoladowe na jogurcie greckim. Robi się je błyskawicznie, a wychodzi bardzo mokre i mięciutkie.

Sekret ciasta na jogurcie

Cała tajemnica przyjemnej tekstury deseru kryje się w użyciu sekretnego składnika, czyli jogurtu greckiego. Ciasto przygotowane z jego dodatkiem wychodzi bardziej wilgotne. Jogurt nadaje mu kremowej, rozpływającej się w ustach konsystencji. Jednocześnie nie dominuje smaku, dlatego wypiek pozostaje aromatyczny i mocno czekoladowy. Smaku dodaje także aksamitna polewa, która zwieńcza deser.

Ciasto czekoladowe na jogurcie greckim - przepis

Jak zrobić deser idealny do popołudniowej kawy? Przepis nie jest w ogóle skomplikowany i wymaga tylko podstawowych składników. Kup je wszystkie i zabierz się do pieczenia.

Składniki:

Ciasto: 

  • 260 g mąki pszennej, 
  • 240 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 100 ml jogurtu greckiego 2%,
  • 200 ml wody, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 75 g kakao w proszku, 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Glazura czekoladowa: 

  • 200 g czekolady gorzkiej, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 25 ml mleka.

 Wykonanie:

Przygotuj ciasto: do garnuszka wlej wodę. Dodaj masło, kakao, kawę i sól. Całość wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdejmij z ognia i odstaw. W misce połącz mąkę, cukier i sodę oczyszczoną. Wlej połowę mieszanki maślano-kakaowej i utrzyj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj resztę i znowu wymieszaj. Dodawaj do ciasta po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym. Na końcu dołóż jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj całość na gładką masę. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Przenieś do niej masę i wyrównaj. Blachę wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut, a następnie przełóż je na kratkę. 

Przygotuj glazurę czekoladową: w garnuszku umieść mleko, masło i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdejmij polewę z ognia i pozostaw do lekkiego zgęstnienia na 5-10 minut. Po tym czasie wylej glazurę na ciasto i delikatnie rozprowadź. Ciasto czekoladowe na jogurcie greckim podawaj po zastygnięciu glazury. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta