Ciasto czekoladowo-piernikowe. Najlepsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków
Ciasto czekoladowo piernikowe jest pyszne, miękkie i puszyste. Podczas pieczenia w całym domu unosi się aromatyczny zapach, który z pewnością przyciągnie domowników do kuchni. Podaj ciasto na żelce wiśniowej, aby zrobić piękny świąteczny deser.
Ciasto czekoladowo-piernikowe to prawdziwy hit nadchodzących świąt. Łączy w sobie wyrazisty aromat czekolady z korzenną nutą przypraw, a całość spoczywa na delikatnej, lekko kwaskowej żelce wiśniowej. Dzięki temu deser jest jednocześnie słodki, aromatyczny i przełamany owocową świeżością. Taki żelowy dodatek sprawia, że ciasto nie jest ciężkie, a każdy kęs smakuje jak zimowe połączenie brownie i piernika w jednym. To świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków.
Przeczytaj też: Zakwas na barszcz wigilijny. Przygotowujemy krok po kroku, aby każdemu się udał
Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 140 g masła,
- 150 ml maślanki,
- 140 g cukru brązowego,
- 2 jajka,
- 90 g czekolady mlecznej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika (z imbirem, cynamonem, kardamonem),
- odrobina startej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny,
- masło do wysmarowania formy.
Żelka:
- 140-150 g świeżych wydrylowanych wiśni,
- 30 ml likieru amaretto,
- 30 g cukru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki zimnej wody.
Sposób wykonania:
1. Najpierw zrób żelkę. Przygotuj tortownicę o średnicy większej od gwiazdki (ponad 22 cm średnicy). Wyłóż folią spożywczą. Żelatynę namocz w wodzie, zostaw do napęcznienia. W tym czasie wiśnie z cukrem zmiksuj blenderem na gładki mus. Wlej na koniec likier i zamieszaj. Jeśli wiśnie mają większe kawałki i nie chcesz ich w żelce, możesz przetrzeć całość przez sito.
2. Żelatynę podgrzej w mikrofali albo na parze, aż się rozpuści. Nie powinna się zagotować ani być gorąca. Do żelatyny dodaj kilka łyżek wiśni, a potem całość wlej do purée i wymieszaj do połączenia. Wylej całość do tortownicy i przełóż do lodówki na kilka godzin.
3. Teraz zrób ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy, aż do dokładnego połączenia.
4. W misce miksera z końcówką mieszającą połącz brązowy cukier z masłem. Ubijaj, aż masa będzie lekka i puszysta, czyli około 3 minut. Dodawaj jajka jedno po drugim. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj do połączenia.
5. Teraz dodawaj na przemian mąkę z dodatkami i maślankę. Mieszaj do połączenia. Mogą pojawić się małe grudki mąki, ale zostaw je, po upieczeniu nie będzie ich czuć.
6. Teraz zetrzyj czekoladę i dodaj ją do masy. Całość zmiksuj krótko.
7. Wlej ciasto do formy gwiazdki (albo innej świątecznej) o średnicy około 21-22 cm wysmarowanej masłem. Piecz około 50 minut w 175°C.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatki śledziowe, które znikają ze stołu jako pierwsze. Mało roboty, przyjemność z jedzenia
Seniorzy powinni pić codziennie. Reguluje ciśnienie i skoki cukru, dba o serce
Mój świąteczny makowiec nigdy nie pęka. Jest idealnie wyrośnięty i dobrze wypieczony