Reklama
Reklama

Ciasto czekoladowo-piernikowe. Najlepsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków

Ciasto czekoladowo piernikowe jest pyszne, miękkie i puszyste. Podczas pieczenia w całym domu unosi się aromatyczny zapach, który z pewnością przyciągnie domowników do kuchni. Podaj ciasto na żelce wiśniowej, aby zrobić piękny świąteczny deser.

Ciasto na święta

Ciasto czekoladowo-piernikowe to prawdziwy hit nadchodzących świąt. Łączy w sobie wyrazisty aromat czekolady z korzenną nutą przypraw, a całość spoczywa na delikatnej, lekko kwaskowej żelce wiśniowej. Dzięki temu deser jest jednocześnie słodki, aromatyczny i przełamany owocową świeżością. Taki żelowy dodatek sprawia, że ciasto nie jest ciężkie, a każdy kęs smakuje jak zimowe połączenie brownie i piernika w jednym. To świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków.

Przeczytaj też: Zakwas na barszcz wigilijny. Przygotowujemy krok po kroku, aby każdemu się udał

Reklama

Ciasto czekoladowo-piernikowe - przepis

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej, 
  • 140 g masła, 
  • 150 ml maślanki, 
  • 140 g cukru brązowego, 
  • 2 jajka, 
  • 90 g czekolady mlecznej, 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (z imbirem, cynamonem, kardamonem), 
  • odrobina startej gałki muszkatołowej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny, 
  • masło do wysmarowania formy. 

Żelka: 

  • 140-150 g świeżych wydrylowanych wiśni, 
  • 30 ml likieru amaretto, 
  • 30 g cukru, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 3 łyżki zimnej wody. 

Sposób wykonania:

1. Najpierw zrób żelkę. Przygotuj tortownicę o średnicy większej od gwiazdki (ponad 22 cm średnicy). Wyłóż folią spożywczą. Żelatynę namocz w wodzie, zostaw do napęcznienia. W tym czasie wiśnie z cukrem zmiksuj blenderem na gładki mus. Wlej na koniec likier i zamieszaj. Jeśli wiśnie mają większe kawałki i nie chcesz ich w żelce, możesz przetrzeć całość przez sito. 

2. Żelatynę podgrzej w mikrofali albo na parze, aż się rozpuści. Nie powinna się zagotować ani być gorąca. Do żelatyny dodaj kilka łyżek wiśni, a potem całość wlej do purée i wymieszaj do połączenia. Wylej całość do tortownicy i przełóż do lodówki na kilka godzin.   

3. Teraz zrób ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy, aż do dokładnego połączenia. 

4. W misce miksera z końcówką mieszającą połącz brązowy cukier z masłem. Ubijaj, aż masa będzie lekka i puszysta, czyli około 3 minut. Dodawaj jajka jedno po drugim. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj do połączenia. 

5. Teraz dodawaj na przemian mąkę z dodatkami i maślankę. Mieszaj do połączenia. Mogą pojawić się małe grudki mąki, ale zostaw je, po upieczeniu nie będzie ich czuć. 

6. Teraz zetrzyj czekoladę i dodaj ją do masy. Całość zmiksuj krótko. 

7. Wlej ciasto do formy gwiazdki (albo innej świątecznej) o średnicy około 21-22 cm wysmarowanej masłem. Piecz około 50 minut w 175°C

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatki śledziowe, które znikają ze stołu jako pierwsze. Mało roboty, przyjemność z jedzenia

Seniorzy powinni pić codziennie. Reguluje ciśnienie i skoki cukru, dba o serce

Mój świąteczny makowiec nigdy nie pęka. Jest idealnie wyrośnięty i dobrze wypieczony

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | Boże Narodzenie