Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym. Najprostsza ciepła przekąska na sylwestra
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym nie wymaga wielu składników, za to jest idealnym pomysłem na przekąskę na ciepło. Wystarczy dosłownie kilka minut, żeby przyrządzić aromatyczny farsz, wyłożyć go na chrupiące ciasto i upiec do złotego koloru. Taka przekąska zawsze znika ze stołu jako pierwsza.
Przekąski z ciasta francuskiego to klasyka sylwestrowych stołów - szybkie, efektowne i zawsze szybko znikają z talerzy. Zazwyczaj z arkusza ciasta przygotowuje się paluchy z serem, złociste kieszonki z farszami albo sakiewki wypełnione mięsem. Tym razem warto jednak postawić na coś lżejszego i w pełni wegetariańskiego. Ta sylwestrowa przekąska z ciasta francuskiego bazuje na pieczarkach podsmażonych z czosnkiem, kremowej śmietanie i aromatycznym serze pleśniowym, który dodaje jej wyrazistości. Całość oprószona przyprawami tworzy farsz idealny do chrupiącej, maślanej oprawy, a efekt jest elegancki, sycący i gotowy w kilkanaście minut.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 150 g pieczarek,
- 100 g sera pleśniowego błękitnego,
- ząbek czosnku,
- 5 łyżek śmietany kwaśnej,
- jajko do posmarowania,
- suszony tymianek do posypania,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na kwadraty 8-9 cm. Brzegi każdego kwadratu delikatnie natnij nożem, tworząc ramkę (ok. 1 cm od krawędzi), a środek lekko ponakłuwaj widelcem, dzięki czemu ładniej się upiecze.
2. Oczyść pieczarki i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj drobno czosnek. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dodaj pieczarki i smaż na dość dużym ogniu, aż odparują i się zrumienią. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem. Zdejmij z ognia.
3. Ser pleśniowy pokrusz na kawałki. Śmietanę lekko posól i popieprz.
4. Na środku każdego kwadratu rozsmaruj łyżeczkę śmietany, nałóż porcję pieczarek i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Całość oprósz szczyptą tymianku.
5. Brzegi kwadratów posmaruj roztrzepanym jajkiem.
6. Piecz 15-18 minut w 200°C. Ser powinien się rozpuścić, a brzegi ciastek zarumienić.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędnie kremowy, Kokosek podbije serca twoich gości. Zrób na wyjątkową okazję, przepis jest banalny
Elegancka przekąska dla gości. Idealna na święta i sylwestra
Lżejszy i delikatniejszy niż tradycyjne makowce. Puszyste ciasto z wilgotną masą robi się prosto