Reklama
Reklama

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym. Najprostsza ciepła przekąska na sylwestra

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym nie wymaga wielu składników, za to jest idealnym pomysłem na przekąskę na ciepło. Wystarczy dosłownie kilka minut, żeby przyrządzić aromatyczny farsz, wyłożyć go na chrupiące ciasto i upiec do złotego koloru. Taka przekąska zawsze znika ze stołu jako pierwsza.

Przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego to klasyka sylwestrowych stołów - szybkie, efektowne i zawsze szybko znikają z talerzy. Zazwyczaj z arkusza ciasta przygotowuje się paluchy z serem, złociste kieszonki z farszami albo sakiewki wypełnione mięsem. Tym razem warto jednak postawić na coś lżejszego i w pełni wegetariańskiego. Ta sylwestrowa przekąska z ciasta francuskiego bazuje na pieczarkach podsmażonych z czosnkiem, kremowej śmietanie i aromatycznym serze pleśniowym, który dodaje jej wyrazistości. Całość oprószona przyprawami tworzy farsz idealny do chrupiącej, maślanej oprawy, a efekt jest elegancki, sycący i gotowy w kilkanaście minut.

Reklama

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym - przepis

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 100 g sera pleśniowego błękitnego, 
  • ząbek czosnku, 
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej, 
  • jajko do posmarowania, 
  • suszony tymianek do posypania, 
  • sól i pieprz. 

Sposób wykonania:

1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na kwadraty 8-9 cm. Brzegi każdego kwadratu delikatnie natnij nożem, tworząc ramkę (ok. 1 cm od krawędzi), a środek lekko ponakłuwaj widelcem, dzięki czemu ładniej się upiecze. 

2. Oczyść pieczarki i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj drobno czosnek. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dodaj pieczarki i smaż na dość dużym ogniu, aż odparują i się zrumienią. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem. Zdejmij z ognia. 

3. Ser pleśniowy pokrusz na kawałki. Śmietanę lekko posól i popieprz. 

4. Na środku każdego kwadratu rozsmaruj łyżeczkę śmietany, nałóż porcję pieczarek i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Całość oprósz szczyptą tymianku. 

5. Brzegi kwadratów posmaruj roztrzepanym jajkiem. 

6. Piecz 15-18 minut w 200°C. Ser powinien się rozpuścić, a brzegi ciastek zarumienić.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowy, Kokosek podbije serca twoich gości. Zrób na wyjątkową okazję, przepis jest banalny

Elegancka przekąska dla gości. Idealna na święta i sylwestra

Lżejszy i delikatniejszy niż tradycyjne makowce. Puszyste ciasto z wilgotną masą robi się prosto

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | pieczarki