Reklama
Reklama

Ciasto jak z włoskiej kawiarni. Nie ma lepszego deseru do kawy

Pocztówka z Piemontu to ciasto idealne dla wielbicieli orzechów i czekolady. Połączenie smakowego biszkoptu, aksamitnego kremu i lśniącej polewy przywodzi na myśl najlepsze włoskie desery. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią wyraziste, ale nie bardzo słodkie przekąski.

Pocztówka z Piemontu

Piemont, położony u stóp Alp, słynie z uprawy najwyższej jakości orzechów laskowych i znakomitej czekolady. To właśnie w tym regionie powstała słynna gianduja - krem z orzechów i czekolady, który jest inspiracją dla tego ciasta. Biszkopt z dodatkiem mielonych orzechów i gorzkiej czekolady, delikatny krem budyniowy z pastą orzechową i błyszcząca czekoladowa polewa tworzą deser o bogatym i głębokim smaku. Nie za słodki, ale z charakterem. Ciasto pięknie prezentuje się na stole - jest idealny zarówno na wyjątkowe uroczystości, jak i do weekendowej kawy. Wypróbuj, jeśli chcesz poczuć się jak we włoskiej kawiarni w Turynie.

Reklama

Pocztówka z Piemontu - przepis

Składniki:

Składniki na krem: 

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g), 
  • 700 ml mleka, 
  • 3 żółtka, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 150 g pasty z orzechów laskowych (100%). 

Składniki na biszkopt: 

  • 6 jajek, 
  • 100 g mąki tortowej, 
  • łyżka kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g drobnego cukru, 
  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 g orzechów laskowych. 

Składniki na polewę: 

  • 100 g gorzkiej czekolady (+ kilka kostek do dekoracji), 
  • 100 g czekolady mlecznej, 
  • 100 g masła. 

Sposób wykonania:

Zagotuj w rondelku około 500 ml mleka. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem na budyń. Utrzyj żółtka utrzyj z cukrem, a następnie połącz z mlekiem wymieszanym z proszkiem budyniowym. Wlej całość do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj. Gotuj do chwili, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. 

Gotową masę budyniową odstaw do przestudzenia, przykrytą folią spożywczą (ma dotykać powierzchni budyniu). Utrzyj mikserem pastę orzechową. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niej przestudzony budyń. Gotowy krem wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 25x30 cm. Natłuść jej boki. Nagrzej piekarnik do 180°C. 

Zmiel orzechy na gruby proszek lub drobno posiekaj. Zetrzyj czekoladę na średnich oczkach tarki. 

Przesiej przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. 

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka jaj od żółtek. 

Utrzyj żółtka z połową cukru na jasną, puszystą masę. Pod koniec wmieszaj w nią orzechy. 

W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaj do niej resztę cukru. 

Delikatnie połącz masę z żółtek z pianą z białek. Wmieszaj do nich produkty sypkie i czekoladę. 

Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Gdy przestygnie, przekrój na dwa blaty. Przełóż je kremem orzechowym. Wstaw do lodówki. 

Roztop w rondelku pokrojone masło i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę, cały czas podgrzewając. Gdy polewa zacznie tężeć, rozprowadź ją na cieście. Udekoruj wiórkami z czekolady. Przechowuj ciasto w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu

Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | orzechy laskowe