Reklama
Reklama

Ciasto Klemens robi furorę za każdym razem. Nie zgadniesz, z czego dokładnie jest zrobione

Każdy domowy cukiernik marzy o tym, żeby znaleźć swoje popisowe ciasto. Nie za trudne w przygotowaniu, ale łączące wyjątkowe smaki i wzbudzające zachwyt gości. Jeśli do tej pory nie odkryłeś idealnego przepisu, spróbuj przygotować ciasto Klemens. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wybitnie dobrze smakuje.

Gdy upieczesz ciasto Klemens i dasz do spróbowania gościom - z pewnością zachwycą się jego smakiem. Nie będą jednak w stanie podać wszystkich warstw, z których złożony jest deser. To mnogość różnych aromatów sprawia, że wypiek jest naprawdę wyjątkowy.

Ciasto Klemens

Ciasto Klemens to kulinarne cudo dla miłośników intensywnych i bogatych smaków. Między wilgotnymi biszkoptami spoczywa kusząca masa budyniowa z dodatkiem posiekanej czekolady, dzięki czemu krem nabiera ciekawej tekstury.

Aby wzmocnić doznania smakowe, dorzuć do masy odrobinę chałwy, rozpuszczalnej kawy lub kilka łyżek likieru. Przełamanie słodyczy ciasta uzyskasz dzięki przesmarowaniu placka powidłami śliwkowymi lub dżemem porzeczkowym, co zapewnia wyśmienity kontrast smakowy. 

Ciasto Klemens to idealna propozycja na wyrafinowany i elegancki deser, który zaskakuje przy każdym kęsie. 

Ciasto Klemens - przepis

Jak zrobić ciasto Klemens? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej. Twoim zadaniem będzie zrobienie puszystego biszkoptu, a następnie bogatej w składniki masy. 

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek
  • 120 g mąki pszennej 
  • 180 g cukru 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Masa: 

  • litr mleka 
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła 
  • 200 g deserowej czekolady o wysokiej zawartości kakao 
  • ewentualnie 2-3 łyżki likieru kawowego lub wiśniówki 

Poncz: 

  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 200 ml przegotowanej wody lub naparu z herbaty 

Sposób wykonania:

Upiecz biszkopt. W misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, utrwalając cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku i miksuj, aby uzyskać puszystą, jasną masę. Partiami wsypuj mieszankę sypkich składników i wymieszaj do połączenia. Przelej ciasto do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 25 minut. Po upieczeniu pozostaw na około 15 minut, w piekarniku, po czym wyjmij, wystudź i przekrój na dwa równe blaty. 

Przejdź do przygotowania kremu. W ok. 200 ml mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, natomiast resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, a mleko zagotuje, wlej przygotowaną mieszaninę i energicznie mieszając, ugotuj budyń. Garnek z budyniem przykryj folią i odstaw do ostudzenia. Zmiksuj miękkie masło, po czym partiami dodawaj zimny budyń. Na koniec możesz dolać trochę likieru lub pokruszoną chałwę. Do masy dosyp posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.  

Przegotowaną wodę wymieszaj z cytryną i cukrem, aby ten się rozpuścił i nasącz ponczem dolny blat biszkoptu. Wyłóż połowę kremu budyniowego i rozsmaruj, przykryj drugim blatem, nasącz ponczem i ostatecznie posmaruj resztą kremu. Jeśli masz ochotę, pomiędzy którąś z warstw możesz też dodać nieco dżemu porzeczkowego. Wierzch ciasta możesz posypać posiekaną czekoladą lub polać czekoladową polewą. Ciasto Klemens wstaw do lodówki do schłodzenia i podawaj schłodzone. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta