Ciasto krówkowe w nowym wydaniu. Po pierwszym kęsie goście będą zdziwieni
Lodowa Krówka to ciasto idealne na różnego rodzaju przyjęcia czy uroczystości. Choć jego przygotowanie nie należy do najkrótszych, warto umieścić je w swoim menu. Zaskocz bliskich nowym deserem, który łączy znane smaki z ciekawą teksturą.
Gdy podasz Lodową Krówkę na stół, goście będą pod wrażeniem jej apetycznego wyglądu. Nikt jednak od razu nie domyśli się, że to połączenie tradycyjnego smaku ciasta z lodowym nadzieniem. Kakaowy spód idealnie zbalansuje słodki smak lodów krówkowych. Całość dodatkowo pokrywa aksamitna polewa czekoladowa, wyczuwalna przy każdym kęsie. Deser wychodzi lekki, ale też przyjemnie orzeźwiający. Po pierwszym gryzie bliscy odkryją chłodną niespodziankę. Jeśli chcesz tak ich zaskoczyć, koniecznie zaserwuj im Lodową Krówkę.
Składniki:
Ciasto:
- 130 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 120 ml maślanki,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- 120 ml wrzącej wody,
- jajko,
- 50 g kakao w proszku,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Warstwa lodowa:
- 250 g kajmaku,
- 250 g śmietanki 36%,
- 100 g cukru,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- czekolada do posypania.
Sos czekoladowy:
- 200 ml śmietanki 36%,
- 200 g czekolady
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka, maślankę i olej. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Do wrzącej wody dodaj wanilię i wlej całość do masy. Mieszaj na średniej prędkości miksera do połączenia. Dwie foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich równomiernie masę i wygładź. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 150 st. Celsjusza. Piecz blaty przez 25-30 minut lub do czystego patyczka. Blaty wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut, a następnie przenieś na kratkę i całkowicie ostudź.
Przygotuj warstwę lodową. W misce wymieszaj kajmak, cukier, mleko i wanilię do całkowitego połączenia. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno. Wmieszaj ją delikatnie do poprzedniej miski.
Złóż ciasto. Jeden z blatów przenieś z powrotem do tortownicy. Wyłóż połowę masy śmietanowej. Przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą warstwę lodową. Wstaw całość do zamrażalnika na 6-8 godzin.
Przygotuj sos czekoladowy. Czekoladę pokrusz i włóż do garnuszka. Zalej ją śmietaną i delikatnie podgrzej do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Zostaw na ok. minutę i wymieszaj.
Ciasto wyjmij z zamrażalnika i odwróć do góry dnem, by wyjąć je z tortownicy. W razie potrzeby lekko ogrzej dno formy. Lodową Krówkę podawaj natychmiast po wyjęciu, posypaną siekaną czekoladą i polaną gorącym sosem czekoladowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia