Ciasto, które każdego zadziwi. Dzięki tym kremom nabiera pysznego smaku
Ciasto Dziwaczek, oprócz osobliwej nazwy, cechuje się przede wszystkim pysznym smakiem. Faktycznie może zadziwić gości, bo łączy aż cztery różne warstwy. Dominuje w nim czekoladowo-kokosowy aromat, który wspaniale pasuje do filiżanki kawy. Elegancki wygląd sprawia, że może nawet zastąpić klasyczny tort urodzinowy.
Ciasto Dziwaczek to wielowarstwowy wypiek, który zachwyca efektowym wyglądem, delikatną konsystencją i bogatym smakiem z nutą kokosa. Choć potrzeba trochę czasu, żeby go przygotować, to deser na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Wypiek łączy wiele ciekawych tekstur i smaków, apetycznie prezentując się na paterze. To kakaowy biszkopt przełożony dwoma kremami - kokosowym i waniliowym. Całość z wierzchu pokrywa jeszcze aksamitna polewa czekoladowa. Jeśli lubisz popularne batony z dodatkiem wiórków kokosowych, to musisz spróbować tego deseru, bo jest podobny w smaku.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 4 łyżki drobnego cukru,
- 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (płynnego),
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki mąki tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- opakowanie proszku do pieczenia (15 g),
- 100 ml napoju kokosowego.
Składniki na krem kokosowy:
- 3 budynie waniliowe bez cukru,
- 900 ml mleka,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 150 g cukru,
- 300 ml śmietany kremówki (36%).
Składniki na krem waniliowy:
- budyń waniliowy,
- łyżka mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 50 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- żółtko,
- 100 g miękkiego masła.
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 ml śmietany kremówki (36%),
- 200 g czekolady deserowej,
- 50 g wiórków kokosowych (do dekoracji).
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj całe jajka z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz nieco obroty miksera. Połącz masę z olejem, a następnie z mlekiem. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Stopniowo wmieszaj w masę mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 26 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 25 minut (do suchego patyczka). Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekrój na dwa blaty i nasącz napojem kokosowym.
Przygotuj krem kokosowy. Odlej około 200 ml mleka i rozpuść w nim proszek na budyń. Resztę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi. Połącz gotujące się mleko z zaczynem na budyń. Podgrzewając masę na wolnym ogniu, miksuj mikserem na niskich obrotach do chwili, aż krem zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem z folii spożywczej do całkowitego wystudzenia. Ubij na sztywno 300 ml śmietany kremówki. Partiami dodaj do niej krem kokosowy. Wymieszaj na gładką masę. Przełóż nią (w tortownicy) blaty biszkoptu. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Przygotuj krem waniliowy. Zagotuj połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem na budyń. Powoli wlej masę do gotującego się mleka. Gotuj na wolnym ogniu i cały czas mieszaj - aż budyń zgęstnieje. Odstaw budyń pod przykryciem z folii spożywczej do całkowitego wystudzenia. Zmiksuj z masłem na gładki krem. Przełóż na ciasto. Wstaw z powrotem do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową. Roztop pokruszoną czekoladę w śmietanie kremówce. Gdy przestygnie, przelej ostrożnie na ciasto. Poczekaj, aż czekolada stężeje, wyjmij ciasto z tortownicy i oprósz wiórkami kokosowymi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia