Reklama
Reklama

Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor

Gdy pogoda za oknem coraz bardziej zaczyna dawać w kość, warto zająć się przygotowywaniem aromatycznych wypieków, które z pewnością pomogą w poprawie humoru. Jednym z takowych przysmaków jest ciasto z polentą i migdałami, które rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do jesiennej herbaty. Jak je przygotować? Sprawdź przepis!

Polenta i migdały – duński przysmak

Duńczycy doskonale wiedzą, jak ważne jest osiąganie wewnętrznego spokoju oraz równowagi poprzez czerpanie radości z przyziemnych rzeczy. Wynika to z wywodzącej się od Skandynawów filozofii hygge, która może mieć wiele znaczeń – najczęściej przywoływana jest w kontekście tworzenia atmosfery komfortu. W osiągnięciu tego rodzaju nastroju z pewnością pomoże przygotowanie popularnego wśród Duńczyków ciasta z polentą i migdałami

Charakterystycznym składnikiem owego wypieku jest polenta – specjał rodem z Włoch, który wyglądem może przypominać mamałygę. Przyrządza się ją z mąki kukurydzianej. Polenta przybiera żółty kolor. Można ją wykorzystać do stworzenia oryginalnego ciasta – jej dodatek sprawi, że wypiek uzyska charakterystycznej konsystencji oraz wyjątkowego smaku

Reklama

Do owego ciasta dodaje się również migdały oraz cytrynę. Taka kompozycja składników sprawia, że przysmak z każdym kęsem wywołuje coraz szerszy uśmiech. W jesienne dni działa niczym balsam na duszę!

Przeczytaj też: Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche

Ciasto z polentą, migdałami i cytryną – przepis

Aromatyczne ciasto z dodatkiem polenty, migdałów i cytryny to idealny wypiek na jesienne dni. Jak je przygotować? Najpierw należy zaopatrzyć się w następujące składniki

  • 400 gramów mąki migdałowej;
  • 400 gramów miękkiego masła; 
  • 400 gramów cukru; 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 
  • 5 jajek; 
  • starta skórka z 2 cytryn; 
  • sok z 1 cytryny; 
  • 200 gramów polenty; 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 
  • ¼ łyżeczki soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw zabieramy się za utarcie masła i cukru za pomocą miksera. Powinna powstać lekka i puszysta masa. 
  2. Do owej masy dodajemy mąkę migdałową oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy całość za pomocą miksera. 
  3. Następnie po kolei wbijamy do masy jajka – po każdym wbitym jajku całość należy przemieszać przez chwilę.  
  4. Na sam koniec dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, polentę oraz proszek do pieczenia i sól. Mieszamy całość, aż składniki dobrze się połączą. 
  5. Tortownicę o średnicy około 25-30 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy lekko masłem. Następnie wlewamy do niej ciasto. 
  6. Ciasto z polentą, migdałami i cytryną pieczemy przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza. Co jakiś czas kontrolujemy stopień wypieczenia – powinno być brązowe na wierzchu. 
  7. Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Ciasto z polentą, migdałami i cytryną doskonale smakuje w towarzystwie różnego rodzaju konfitur. Możemy również podawać je z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną (jak szarlotkę). Genialnie pasuje do ulubionej herbaty lub kawy. Wierzch wypieku możemy udekorować również cukrem pudrem lub polać niewielką ilością miodu.

Źródła: terazgotuje.pl, gastrofun.dk

Zobacz też:

Lekkie, soczyste i bardzo aromatyczne roladki. Obiad gotowy w pół godziny

Soczyste mięso i mnóstwo świeżych warzyw. Przepis na kebab po polsku

Kotlety na piątkowy obiad. Są bardzo lekkie, a przyjemnie sycące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto