Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor
Gdy pogoda za oknem coraz bardziej zaczyna dawać w kość, warto zająć się przygotowywaniem aromatycznych wypieków, które z pewnością pomogą w poprawie humoru. Jednym z takowych przysmaków jest ciasto z polentą i migdałami, które rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do jesiennej herbaty. Jak je przygotować? Sprawdź przepis!
Duńczycy doskonale wiedzą, jak ważne jest osiąganie wewnętrznego spokoju oraz równowagi poprzez czerpanie radości z przyziemnych rzeczy. Wynika to z wywodzącej się od Skandynawów filozofii hygge, która może mieć wiele znaczeń – najczęściej przywoływana jest w kontekście tworzenia atmosfery komfortu. W osiągnięciu tego rodzaju nastroju z pewnością pomoże przygotowanie popularnego wśród Duńczyków ciasta z polentą i migdałami.
Charakterystycznym składnikiem owego wypieku jest polenta – specjał rodem z Włoch, który wyglądem może przypominać mamałygę. Przyrządza się ją z mąki kukurydzianej. Polenta przybiera żółty kolor. Można ją wykorzystać do stworzenia oryginalnego ciasta – jej dodatek sprawi, że wypiek uzyska charakterystycznej konsystencji oraz wyjątkowego smaku.
Do owego ciasta dodaje się również migdały oraz cytrynę. Taka kompozycja składników sprawia, że przysmak z każdym kęsem wywołuje coraz szerszy uśmiech. W jesienne dni działa niczym balsam na duszę!
Przeczytaj też: Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche
Aromatyczne ciasto z dodatkiem polenty, migdałów i cytryny to idealny wypiek na jesienne dni. Jak je przygotować? Najpierw należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 400 gramów mąki migdałowej;
- 400 gramów miękkiego masła;
- 400 gramów cukru;
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 5 jajek;
- starta skórka z 2 cytryn;
- sok z 1 cytryny;
- 200 gramów polenty;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- ¼ łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zabieramy się za utarcie masła i cukru za pomocą miksera. Powinna powstać lekka i puszysta masa.
- Do owej masy dodajemy mąkę migdałową oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy całość za pomocą miksera.
- Następnie po kolei wbijamy do masy jajka – po każdym wbitym jajku całość należy przemieszać przez chwilę.
- Na sam koniec dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, polentę oraz proszek do pieczenia i sól. Mieszamy całość, aż składniki dobrze się połączą.
- Tortownicę o średnicy około 25-30 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy lekko masłem. Następnie wlewamy do niej ciasto.
- Ciasto z polentą, migdałami i cytryną pieczemy przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza. Co jakiś czas kontrolujemy stopień wypieczenia – powinno być brązowe na wierzchu.
- Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto z polentą, migdałami i cytryną doskonale smakuje w towarzystwie różnego rodzaju konfitur. Możemy również podawać je z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną (jak szarlotkę). Genialnie pasuje do ulubionej herbaty lub kawy. Wierzch wypieku możemy udekorować również cukrem pudrem lub polać niewielką ilością miodu.
Źródła: terazgotuje.pl, gastrofun.dk
Zobacz też:
Lekkie, soczyste i bardzo aromatyczne roladki. Obiad gotowy w pół godziny
Soczyste mięso i mnóstwo świeżych warzyw. Przepis na kebab po polsku
Kotlety na piątkowy obiad. Są bardzo lekkie, a przyjemnie sycące