Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche
Duńskie ciastka do kawy to jeden z tych wypieków, które potrafią poprawić nastrój już samym zapachem. Maślane, delikatne, z lekko chrupiącymi brzegami i miękkim nadzieniem. Smakują idealnie popijane kubkiem gorącej kawy. To ciasteczka, które może wyglądają niepozornie, ale kryją w sobie prawdziwą skandynawską magię.
Duńskie ciastka do kawy przypominają z wyglądu szwedzkie bułeczki cynamonowe, jednak bardzo się od nich różnią. To aromatyczne zawijasy pełne makowo-maślanego nadzienia. Powstają z klasycznego duńskiego ciasta, czyli lekkiego, warstwowego wypieku z ciasta drożdżowo-laminowanego (podobnego do tego francuskiego).
Ich sekret tkwi w maśle, które w trakcie wałkowania tworzy cienkie, kruche warstwy o pysznym aromacie. Po upieczeniu ciastka są złociste i delikatne, z przyjemnie chrupiącą powierzchnią. Nadzienie zrobione z maku, cukru i masła idealnie współgra z ciastem - jest słodkie, wilgotne i pyszne. Gdy skosztujesz ciastko o poranku do kawy, ich zapach wypełni kuchnię i przywoła ciepło duńskiego hygge.
Ciasto:
- 325 g mąki pszennej tortowej,
- 300 g zimnego masła,
- 25 g świeżych drożdży,
- 150 ml letniej wody,
- jajko,
- łyżeczka soli morskiej,
- łyżeczka mielonego kardamonu,
- łyżka drobnego cukru.
Nadzienie:
- 75 g miękkiego masła,
- 75 g drobnego cukru,
- 75 g maku.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Rozkrusz drożdże w wodzie i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na 15 minut i przelej do miski. Następnie dodaj jajko, sól, kardamon i cukier.
Wmieszaj mąkę i zagniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie i jednolite. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 15 minut.
Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni na kwadrat o boku około 45 cm.
Zimne masło pokrój w bardzo cienkie plastry i ułóż je w kwadrat na środku ciasta, pod kątem 45 stopni do rogów ciasta, tworząc mniejszy romb wewnątrz kwadratu. Złóż rogi ciasta na maśle, aby je dokładnie przykryć i uszczelnij.
Rozwałkuj ciasto jeszcze, tym razem na prostokąt, uważając, aby nie popękało i nie odsłoniło masła. Wyjmij i złóż ciasto na trzy części jak list biznesowy. Wstaw ponownie do lodówki. Powtarzaj wałkowanie i składanie łącznie trzy razy.
Przygotuj nadzienie, mieszając ze sobą wszystkie składniki do jednolitego połączenia.
Złóż ciastka. Rozwałkuj ciasto na duży i cienki prostokąt, a następnie rozprowadź na nim bardzo cienką warstwę nadzienia. Zwiń całość jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokrój roladkę w plasterki i grubości ok. centymetra i delikatnie je rozwałkuj. Odkładaj na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
Wstaw do pieca rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15-18 minut, do ładnego zrumienienia.
Duńskie ciastka do kawy wyjmij i całkowicie ostudź przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe
Miękkie i puszyste czekoladowe ciasto. Dzięki owocom pozostaje długo wilgotne
Przepis na „antygrypowy” rosół. Od razu zrób więcej i włóż do zamrażarki