Reklama
Reklama

Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche

Duńskie ciastka do kawy to jeden z tych wypieków, które potrafią poprawić nastrój już samym zapachem. Maślane, delikatne, z lekko chrupiącymi brzegami i miękkim nadzieniem. Smakują idealnie popijane kubkiem gorącej kawy. To ciasteczka, które może wyglądają niepozornie, ale kryją w sobie prawdziwą skandynawską magię.

Duńskie ciastka do kawy 

Duńskie ciastka do kawy przypominają z wyglądu szwedzkie bułeczki cynamonowe, jednak bardzo się od nich różnią. To aromatyczne zawijasy pełne makowo-maślanego nadzienia. Powstają z klasycznego duńskiego ciasta, czyli lekkiego, warstwowego wypieku z ciasta drożdżowo-laminowanego (podobnego do tego francuskiego). 

Ich sekret tkwi w maśle, które w trakcie wałkowania tworzy cienkie, kruche warstwy o pysznym aromacie. Po upieczeniu ciastka są złociste i delikatne, z przyjemnie chrupiącą powierzchnią. Nadzienie zrobione z maku, cukru i masła idealnie współgra z ciastem - jest słodkie, wilgotne i pyszne. Gdy skosztujesz ciastko o poranku do kawy, ich zapach wypełni kuchnię i przywoła ciepło duńskiego hygge.

Reklama

Duńskie ciastka do kawy - przepis

Ciasto: 

  • 325 g mąki pszennej tortowej, 
  • 300 g zimnego masła,
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 150 ml letniej wody, 
  • jajko,  
  • łyżeczka soli morskiej, 
  • łyżeczka mielonego kardamonu, 
  • łyżka drobnego cukru. 

Nadzienie: 

  • 75 g miękkiego masła, 
  • 75 g drobnego cukru, 
  • 75 g maku. 

 Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Rozkrusz drożdże w wodzie i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na 15 minut i przelej do miski. Następnie dodaj jajko, sól, kardamon i cukier.  

Wmieszaj mąkę i zagniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie i jednolite. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 15 minut. 

Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni na kwadrat o boku około 45 cm.  

Zimne masło pokrój w bardzo cienkie plastry i ułóż je w kwadrat na środku ciasta, pod kątem 45 stopni do rogów ciasta, tworząc mniejszy romb wewnątrz kwadratu. Złóż rogi ciasta na maśle, aby je dokładnie przykryć i uszczelnij. 

Rozwałkuj ciasto jeszcze, tym razem na prostokąt, uważając, aby nie popękało i nie odsłoniło masła. Wyjmij i złóż ciasto na trzy części jak list biznesowy. Wstaw ponownie do lodówki. Powtarzaj wałkowanie i składanie łącznie trzy razy. 

Przygotuj nadzienie, mieszając ze sobą wszystkie składniki do jednolitego połączenia. 

Złóż ciastka. Rozwałkuj ciasto na duży i cienki prostokąt, a następnie rozprowadź na nim bardzo cienką warstwę nadzienia. Zwiń całość jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokrój roladkę w plasterki i grubości ok. centymetra i delikatnie je rozwałkuj. Odkładaj na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem. 

Wstaw do pieca rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15-18 minut, do ładnego zrumienienia.

Duńskie ciastka do kawy wyjmij i całkowicie ostudź przed podaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe

Miękkie i puszyste czekoladowe ciasto. Dzięki owocom pozostaje długo wilgotne

Przepis na „antygrypowy” rosół. Od razu zrób więcej i włóż do zamrażarki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze