Reklama
Reklama

Ciasto na Wszystkich Świętych. To połączenie smaków pasuje niemal wszystkim

Ciasto na Wszystkich Świętych to propozycja dla całej rodziny, która jest połączeniem znanych i lubianych smaków. Marchewkowe puszyste ciasto łączy się z nadzieniem jabłkowym, a całość zwieńczona jest polewą czekoladową. Z pewnością umili jesienny czas, kiedy za oknem jest chłodno.

Jakie ciasto na Wszystkich Świętych upiec?

W dzień Wszystkich Świętych wiele osób, po odwiedzeniu cmentarzy, spotyka się z rodziną przy wspólnym stole. Po uroczystym obiedzie przychodzi pora na deser - wtedy najlepiej sprawdza się ciasto, które smakiem i aromatem nawiązuje już do panującej za oknem jesiennej aury. 

Ciasto na Wszystkich Świętych bazuje na wilgotnych blatach ciasta marchewkowego z dodatkiem orzechów. Wychodzi delikatnie korzenne i pachnące cynamonem. Jego wnętrze kryje warstwę słodkiego nadzienia jabłkowego, które wspaniale komponuje się z lekką, puszystą strukturą wypieku. Całość wieńczy jeszcze polewa czekoladowa, która sprawia, że deser wydaje się bardziej apetyczny. 

Reklama

Ciasto nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też doskonale podkreśla atmosferę listopadowego spotkania. 

Ciasto na Wszystkich Świętych - przepis

Składniki:

  • 300 g startej drobno marchewki, 
  • 180 g mąki orkiszowej, 
  • 100 ml mleka, 
  • 80 g cukru brązowego, 
  • 40 ml oleju, 
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • garść orzechów pekan, 
  • odrobina soli. 

Nadzienie: 

  • 600 g jabłek, 
  • 3 łyżki cukru brązowego, 
  • galaretka cytrynowa, 
  • 60 ml wody. 

Polewa: 

  • 100 g masła, 
  • 40 g kakao, 
  • 3 łyżki wody, 
  • 5 łyżek cukru. 

Sposób wykonania:

Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. 

W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem. Wlej olej i całość jeszcze raz zamieszaj. 

Do suchych składników dodaj masę z jajkami, mlekiem i olejem. Całość zmiksuj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Wsyp startą marchewkę. Posiekaj orzechy i dodaj do miski. Całość ponownie wymieszaj. Ciasto wylej na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. 

W tym czasie zrób nadzienie jabłkowe. Owoce obierz, zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Zalej wodą, wsyp cukier i zagotuj. Mieszaj dość często i poczekaj, aż zrobi się gęsta masa z rozpadającymi się jabłkami. Wtedy dodaj galaretkę w proszku. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszaj dość często aż cała się rozpuści.  

Ciasto po ostygnięciu przekrój na dwie części. Na spodzie wyłóż nadzienie jabłkowe i przykryj drugim ciastem. 

Przygotuj polewę. Wszystkie składniki podgrzej w rondelku. Kiedy składniki się połączą, polej wierzch ciasta. Odstaw je pod przykryciem, aż polewa zgęstnieje.  

Ciasto na Wszystkich Świętych przechowuj w chłodnym miejscu, ale podawaj je w temperaturze pokojowej. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gotuję jajka, ścieram marchewki, dodaję tuńczyka. Ta sałatka warstwowa to niebo w gębie

Aromatyczny kurczak w sosie bazyliowym. Pomysł na obiad na Wszystkich Świętych

Przepyszne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą maślane i chrupiące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze