Reklama
Reklama

Ciasto Plotkujące Zakonnice robi furorę na każdej imprezie. Przepis jest banalnie prosty

Kiedy za oknem robi się ciepło, bardzo dobrze sprawdzają się przepisy na ciasta niezawierające kremów i śmietany. Ponieważ bez problemu mogą być przechowywane poza lodówką. Jeżeli do popołudniowej kawy lubisz zjeść kawałek babki, ciasto Plotkujące Zakonnice będzie idealne dla ciebie. Przepis jest bardzo prosty, a wypiek wychodzi wilgotny i niezwykle smaczny.

Ciasto Plotkujące Zakonnice to jeden z tych wypieków, które mimo ogromnej prostoty wykonania, wprawiają gości w osłupienie. To najzwyklejsza babka marmurkowa z ucieranego ciasta, ale kiedy postawisz ją na stole, ktoś na pewno zada pytanie "jak to jest zrobione?!". Możesz nie zdradzać sekretu! Albo zdradzić - i tak wszyscy będą pod wrażeniem twoich kulinarnych umiejętności, bo babka jest pyszna, niezależnie od szepczących do siebie sióstr w habitach.   

Przepis na ciasto Plotkujące Zakonnice 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 4 jajka, 
  • 125 ml mleka, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto Plotkujące Zakonnice? 

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym jajku, a na koniec - mleko. Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj krótko - do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą wymieszaj z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę jasnego ciasta. Wylej na nie ciasto kakaowe, a na wierzch - drugą porcję ciasta bez kakao. Zanurz długi nóż w cieście przy środku jednego z krótkich boków keksówki. Przejedź nim (prawie przy dnie, ale nie dotykając go) wzdłuż formy do drugiego z krótkich boków (przecinając jakby ciasto wzdłuż na pół). Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka). 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta