Reklama
Reklama

Ciasto Plotkujące Zakonnice robi furorę na każdej imprezie. Przepis jest banalnie prosty

Kiedy za oknem robi się ciepło, bardzo dobrze sprawdzają się przepisy na ciasta niezawierające kremów i śmietany. Ponieważ bez problemu mogą być przechowywane poza lodówką. Jeżeli do popołudniowej kawy lubisz zjeść kawałek babki, ciasto Plotkujące Zakonnice będzie idealne dla ciebie. Przepis jest bardzo prosty, a wypiek wychodzi wilgotny i niezwykle smaczny.

Ciasto Plotkujące Zakonnice to jeden z tych wypieków, które mimo ogromnej prostoty wykonania, wprawiają gości w osłupienie. To najzwyklejsza babka marmurkowa z ucieranego ciasta, ale kiedy postawisz ją na stole, ktoś na pewno zada pytanie "jak to jest zrobione?!". Możesz nie zdradzać sekretu! Albo zdradzić - i tak wszyscy będą pod wrażeniem twoich kulinarnych umiejętności, bo babka jest pyszna, niezależnie od szepczących do siebie sióstr w habitach.   

Przepis na ciasto Plotkujące Zakonnice 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 4 jajka, 
  • 125 ml mleka, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto Plotkujące Zakonnice? 

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym jajku, a na koniec - mleko. Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj krótko - do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą wymieszaj z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę jasnego ciasta. Wylej na nie ciasto kakaowe, a na wierzch - drugą porcję ciasta bez kakao. Zanurz długi nóż w cieście przy środku jednego z krótkich boków keksówki. Przejedź nim (prawie przy dnie, ale nie dotykając go) wzdłuż formy do drugiego z krótkich boków (przecinając jakby ciasto wzdłuż na pół). Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka). 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta