Reklama
Reklama

Ciasto z jabłkami i cynamonem. Idealne do popołudniowej kawy

Kiedy ciasto z jabłkami do kawy piecze się w piekarniku, w domu unosi się wspaniały zapach. Nie sposób przejść obok tego wypieku obojętnie. Warto wykorzystać porę roku, gdy jabłka smakują jakby lepiej i upiec przepyszny deser, którym zachwycisz domowników.

Ciasto z jabłkami do kawy - jesienny klasyk

Ciasto z jabłkami do kawy to przykład idealnego jesiennego deseru, który nigdy się nie znudzi. W miękkim, puszystym cieście drożdżowym zatopione są aromatyczne plasterki jabłek, otoczone cynamonem i brązowym cukrem. Podczas pieczenia owoce karmelizują się, uwalniając cudowny zapach, zupełnie jak w domowej szarlotce (choć ten wypiek jest od niej bardziej puszysty i lekki). Każdy kęs to połączenie delikatnej słodyczy z nutką kwaskowatości owoców. Warto pamiętać też o prozdrowotnych właściwościach jabłek - mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Dlatego lepiej zjeść taki deser niż "puste kalorie" w wysokoprzetworzonych ciasteczkach czy batonikach ze sklepu. Takiego drożdżowca z owocami warto przepijać filiżanką ulubionej kawy lub herbaty. 

Reklama

Ciasto z jabłkami do kawy - przepis

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • 200 ml mleka, 
  • 100 g cukru, 
  • 50 g masła, 
  • 40 g świeżych drożdży, 
  • opakowanie cukru wanilinowego, 
  • kilogram jabłek (najlepiej lekko kwaskowych), 
  • odrobina cynamonu, 
  • odrobina cukru brązowego, 
  • szczypta soli, 
  • tłuszcz do wysmarowania formy. 

Sposób wykonania:

Roztop masło i zostaw do przestudzenia. 

Wymieszaj pół szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Rozetrzyj z drożdżami. Rozczyn przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Kiedy podwoi objętość, dodaj przesianą resztę mąki, mleko, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz jajko. Wyrób elastyczne ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Dodaj letnie roztopione masło i wyrabiaj jeszcze chwilę, aby się wchłonęło. Przykryj i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Przygotuj jabłka. Powinny być obrane, wydrążone i pokrojone w cienkie plasterki. Posyp je cynamonem, cukrem brązowym i wymieszaj. Kiedy ciasto podwoi objętość, przełóż je do natłuszczonej formy (tortownica ok. 26 cm). Na wierzchu ułóż jabłka. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 100°C. Po 10 minutach zwiększ temperaturę do 180°C i piecz ok. 50 minut, aż jabłka się lekko zrumienią, a ciasto będzie rumiane. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chroni wątrobę i nerki, poprawia pracę jelit. Jest równie dobry jak jabłkowy

Najlepsza na ciepło, z daniami mięsnymi smakuje wybitnie. Czeska surówka z czerwonej kapusty to rozkosz dla podniebenia

Nie cynamon, nie kardamon. Ten modny dodatek do porannej kawy poprawia wygląd skóry i włosów, dodaje energii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | jabłka