Reklama
Reklama

Czekoladowe ciasto, śmietankowy krem i bananowy dodatek. Domowy Kopiec kreta

​Kopiec kreta to klasyczne ciasto wywodzące się z kuchni niemieckiej. Czekoladowy spód skrywa nadzienie z masy śmietanowej i kawałków czekolady. Prawdziwą niespodzianką są jednak świeże banany znajdujące się na dnie.

Większość z nas Kopiec kreta pamięta jako ciasto z pudełka, które kilkanaście lat temu biło rekordy popularności. Jeśli masz ochotę odtworzyć ten smak bez gotowca ze sklepu, koniecznie zajrzyj do naszego przepisu. Mocno czekoladowe ciasto świetnie pasuje do delikatnego kremu śmietankowego z czekoladowymi kawałkami, a dodatek bananów sprawia, że deser ma ten niepowtarzalny charakter. Ciasto jest tak smaczne, że z pewnością dostaniesz pytania o podzielenie się przepisem. 

Sprawdź także: Niezawodne Ciasto Pani Nowak. To prostsza wersja popularnego snickersa

Przepis na Kopiec kreta

Zanim zabierzesz się za pieczenie, nie zapomnij przygotować odpowiedniej blachy. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm. 

Składniki na ciasto: 

  • 160 g mąki pszennej, 
  • 120 g miękkiego masła, 
  • 100 g brązowego cukru, 
  • 50 g czekolady gorzkiej 60 proc., 
  • 3 jajka w rozmiarze M, 
  • 5 łyżek mleka, 
  • 2 łyżki kakao w proszku, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 szczypta soli. 

Składniki na nadzienie: 

  • 600 g śmietanki kremówki 36 proc., 
  • 50 g czekolady gorzkiej 60 proc., 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 2 łyżki wody, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Dodatkowo: 

  • 3 dojrzałe banany.

Jak zrobić Kopiec kreta?

Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich, a na koniec wlej ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj partiami suche składniki do mokrych, mieszając na niskich obrotach tylko do połączenia. Czekoladę drobno posiekaj i wmieszaj ją szpatułką do ciasta. Wlej ciasto do okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 25-30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Przygotuj nadzienie. Żelatynę rozmieszaj z wodą i pozostaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. W misce ubij śmietankę z ekstraktem waniliowym na puszystą pianę. Wlej chłodną już żelatynę i kontynuuj ubijanie do uzyskania sztywnych szczytów. Czekoladę drobno posiekaj i wmieszaj ją delikatnie do masy śmietanowej. 

Złóż ciasto. Z upieczonego spodu wydrąż w środku okrąg o średnicy ok. 20 cm, pozostawiając ok. 1 cm ciasta na dnie. Rozsmaruj cienką warstwę kremu. Banany obierz i pokrój je wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Ułóż je równomiernie w powstałym otworze. Pozostały krem nanieś na banany, tworząc z niego kopułę. Fragmenty ciasta wyciętego wcześniej z dnia, rozkrusz pod palcami. Posyp okruszkami wierzch Kopca kreta

Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obiad na co dzień i na wyjątkowe okazje. Cała rodzina pokocha zapiekankę naleśnikową

Babcie gotowały, gdy trzeba się było dobrze najeść. Dziś mało kto pamięta o tej zupie

Idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Zrób chrupiące frytki domowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta