Reklama
Reklama

Czekoladowy Śpiący Królewicz do kawy lub herbaty. Zapisz przepis na później

Pieczenie to twoja pasja, a w dodatku lubisz testować nowe przepisy? W takim razie ciasto Śpiący Królewicz będzie idealne dla ciebie. Jest miękkie, bardzo wilgotne, a na dodatek mocno czekoladowe. Świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

 

Śpiący Królewicz to czekoladowe ciasto w stylu brownie. W przepisie podana jest gorzka czekolada, jednak równie dobrze możesz użyć tej mlecznej. Od amerykańskiego wypieku odróżnia go dodatek dojrzałych bananów, które zapewniają pożądaną konsystencję oraz dodatkową słodycz. Ciekawym elementem jest tu także ananas, możesz użyć tego świeżego lub z puszki. W cieście nie brakuje także chrupiącego elementu pod postacią orzechów włoskich oraz migdałów. 

Sprawdź także: W dzieciństwie to był słodki rarytas. Ostatnio zaczęłam robić, rodzina zajada z apetytem

Przepis na ciasto Śpiący Królewicz 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w keksówkę. Do przygotowania ciasta Śpiący Królewicz, będziesz potrzebować: 

  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 150 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 200 g mąki pszennej (typ 450), 
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 banany (dojrzałe), 
  • 100 g ananasa (3-4 plastry), 
  • 75 g orzechów włoskich, 
  • 25 g blanszowanych migdałów, 
  • 50 ml śmietany kremówki 30 proc. 

Jak zrobić ciasto Śpiący Królewicz?

Połam około 125 gorzkiej czekolady. Roztop w rondelku wraz z masłem. Wymieszaj na jednolity sos. Utrzyj jajka z cukrem. Połącz je z przestudzonym sosem czekoladowym. Stopniowo dodaj do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 

Zblenduj banany. Pokrój drobno plastry ananasa (jeśli używasz konserwowego, odsącz z zalewy), posiekaj orzechy włoskie. Dodaj banany, ananas i orzechy do ciasta. Wymieszaj. 

Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia. 

Wlej do rondelka śmietanę kremówkę i roztop w niej resztę czekolady. Wymieszaj do uzyskania jednolitej polewy. Polej nią ciasto. Udekoruj posiekanymi migdałami. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta