Danie jak z restauracji, łatwo zrobisz w domu. Kurczak Marsala zrobi wrażenie na gościach
Każdy z nas potrzebuje od czasu do czasu przepisu, który będzie nie tylko świetnie smakował, ale także zrobi wrażenie na gościach - do takich należy właśnie receptura na kurczaka Marsala. Pyszne mięso pod pierzynką po prostu rozpływa się w ustach i syci na długo.
Kurczak Marsala to włosko-amerykański przepis. Smażone kotlety z kurczaka pod pierzynką z pieczarek w bogatym sosie na bazie wina są aromatyczne i soczyste. Choć jest to danie typowo restauracyjne, to z powodzeniem i szybko przygotujesz je w zaciszu własnego domu. Wystarczy jedna patelnia i 45 minut, by wyczarować pysznego kurczaka. Koniecznie podawaj go z dodatkiem lekkiej surówki.
- 650 g piersi z kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- 150 ml bulionu z kurczaka,
- 150 ml wytrawnego wina Marsala,
- 150 ml śmietanki 36%,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki świeżego tymianku,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu.
Do woreczka strunowego wsyp mąkę i połowę soli oraz pieprzu.
Kurczaka pokrój na płaskie medaliony lub przetnij wzdłuż na pół i lekko rozbij. Włóż mięso do woreczka, szczelnie zamknij i potrząśnij. Wyjmij i odstaw.
Na patelni rozgrzej olej i 2 łyżki masła na średnim ogniu. Umieść kurczaka na patelni i smaż przez 5-6 minut z każdej strony. Następnie przenieś go na talerz i odstaw.
Na tej samej patelni rozpuść trzecią łyżkę masła i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 3-4 minuty, aż zaczną brązowieć.
Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Dopraw pozostałymi przyprawami i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Na patelnię wlej bulion, wino i śmietankę. Dopraw tymiankiem. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko bez przykrycia przez 10-15 minut, aż lekko się zredukuje. Dodaj z powrotem kurczaka i zmniejsz jeszcze bardziej ogień.
Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty.
Kurczaka Marsala podawaj na ciepło, pod pierzynką z pieczarek, posypanego siekaną natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Syci i rozgrzewa. Zupa meksykańska jest łatwa do zrobienia, a przepyszna
Ten przepis przywołuje wiosnę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest przepyszna
Domowy majonez z gotowanych jajek. Zawsze robię na Wielkanoc