Reklama
Reklama

Danie jak z restauracji, łatwo zrobisz w domu. Kurczak Marsala zrobi wrażenie na gościach

Każdy z nas potrzebuje od czasu do czasu przepisu, który będzie nie tylko świetnie smakował, ale także zrobi wrażenie na gościach - do takich należy właśnie receptura na kurczaka Marsala. Pyszne mięso pod pierzynką po prostu rozpływa się w ustach i syci na długo.

Kurczak Marsala to włosko-amerykański przepis. Smażone kotlety z kurczaka pod pierzynką z pieczarek w bogatym sosie na bazie wina są aromatyczne i soczyste. Choć jest to danie typowo restauracyjne, to z powodzeniem i szybko przygotujesz je w zaciszu własnego domu. Wystarczy jedna patelnia i 45 minut, by wyczarować pysznego kurczaka. Koniecznie podawaj go z dodatkiem lekkiej surówki.

Kurczak Marsala - lista składników

  • 650 g piersi z kurczaka, 
  • 250 g pieczarek, 
  • 150 ml bulionu z kurczaka, 
  • 150 ml wytrawnego wina Marsala, 
  • 150 ml śmietanki 36%, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku, 
  • 2 łyżki natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu. 

Kurczak Marsala - przepis

Do woreczka strunowego wsyp mąkę i połowę soli oraz pieprzu. 

Kurczaka pokrój na płaskie medaliony lub przetnij wzdłuż na pół i lekko rozbij. Włóż mięso do woreczka, szczelnie zamknij i potrząśnij. Wyjmij i odstaw. 

Na patelni rozgrzej olej i 2 łyżki masła na średnim ogniu. Umieść kurczaka na patelni i smaż przez 5-6 minut z każdej strony. Następnie przenieś go na talerz i odstaw. 

Na tej samej patelni rozpuść trzecią łyżkę masła i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 3-4 minuty, aż zaczną brązowieć. 

Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Dopraw pozostałymi przyprawami i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. 

Na patelnię wlej bulion, wino i śmietankę. Dopraw tymiankiem. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko bez przykrycia przez 10-15 minut, aż lekko się zredukuje. Dodaj z powrotem kurczaka i zmniejsz jeszcze bardziej ogień. 

Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty. 

Kurczaka Marsala podawaj na ciepło, pod pierzynką z pieczarek, posypanego siekaną natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Syci i rozgrzewa. Zupa meksykańska jest łatwa do zrobienia, a przepyszna

Ten przepis przywołuje wiosnę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest przepyszna

Domowy majonez z gotowanych jajek. Zawsze robię na Wielkanoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak