Reklama
Reklama

Delikatne i aromatyczne. Tak podasz kalmary jak we włoskiej trattorii

Nadziewane kalmary to klasyczne danie kuchni włoskiej. Delikatne korpusy owoców morza faszerowane są aromatycznym nadzieniem. To propozycja, która elegancko i apetycznie prezentuje się na talerzu. Sprawdza się na rodzinny obiad albo wyjątkową kolację.

Nadziewane kalmary

Kalmary to jedne z najdelikatniejszych owoców morza, cenione za subtelny smak i miękką, sprężystą strukturę. Dostarczają dużą dawkę białka, witamin z grupy B, selenu, fosforu i miedzi, a przy tym mają niewiele tłuszczu. Dzięki temu wpisują się w zdrową, nowoczesną kuchnię. Najczęściej jada się je grillowane, smażone w chrupiącej panierce lub dodawane do makaronów i sałatek. Warto jednak pamiętać, że kalmary można też nadziewać - farszem z ryżu, warzyw, ziół czy innych owoców morza. W tej wersji stają się elegancką przystawką lub nawet daniem głównym.

Reklama

Nadziewane kalmary - przepis

Składniki:

  • 600 g kalmarów, 
  • 120 ml białego wina wytrawnego, 
  • 100 g białego chleba, 
  • jajko, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki natki pietruszki, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek do smażenia.

Sposoby wykonania:

Kalmary dobrze oczyść i oddziel macki od korpusów. Macki przełóż na deskę do krojenia i drobno posiekaj je na małe kawałki. 

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj drobno posiekany czosnek i szczyptę soli. Smaż całość przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlej połowę białego wina i gotuj na dużym ogniu przez kolejne 3 minuty, aż wino odparuje. Zdejmij całość z ognia i odstaw. 

Chleb namocz w niewielkiej ilości wody na kilka minut, a następnie odciśnij i wymieszaj z siekaną natką pietruszki. Przełóż go na patelnię do reszty składników. 

Smaż całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając wszystko do połączenia smaków. Zdejmij z ognia i odstaw farsz do lekkiego ostygnięcia. 

Masę przełóż do miski, dodaj jajko i 2 łyżki startego parmezanu. Dokładnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Łyżeczką faszeruj korpusy kalmarów do ok. 3/4 wysokości. Zamknij otwór wykałaczkami. 

Na patelni rozgrzej następne 3 łyżki oliwy z oliwek. Kładź nadziewane kalmary na gorący tłuszcz i smaż je przez ok. 5 minut, od czasu do czasu obracając. 

Wlej pozostałe białe wino i gotuj danie przez 3 minuty, odparowując alkohol. Posól całość do smaku. 

Przykryj kalmary pokrywką i duś na małym ogniu przez 30 minut, obracając 2-3 razy w trakcie gotowania. Z gotowych owoców morza wyjmij wykałaczki i natychmiast podawaj. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wystarczy pić szklankę dziennie, by jelita i wątroba dobrze pracowały. Wspiera zdrowie kości i dodaje skórze blasku

Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Przepis na najlepsze ciasteczka z czekoladą

Nawet w najlepszej kawiarni takiej nie dostaniesz. Nie tylko poprawi nastrój, ale zadba o pamięć i serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce morza | przekąski | impreza