Delikatne, miękkie, wyjątkowe. Pączki Hiszpańskie idealne na tłusty czwartek
Pączki hiszpańskie mają charakterystyczny kształt gniazdek i przygotowywane są z ciasta parzonego. Minimum składników i maksimum przyjemności - tak najkrócej można opisać ten przepis. Warto go wypróbować w tłusty czwartek.
Być może znasz je jako "gniazdka" - rzeczywiście, pączki hiszpańskie mają taki kształt. Aby je przygotować, nie potrzebujesz wielu składników, a efekt będzie z pewnością wyjątkowy. Cała rodzina zje do ostatniego okruszka.
Do przygotowania pączków hiszpańskich potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 500 ml wody,
- 200 g masła,
- 8 jajek,
- odrobina soli,
- około 800 ml oleju rzepakowego do smażenia,
- cukier drobny biały do posypania.
Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojone masło w kostkę i odrobinę soli. Zagotuj. Zmniejsz wtedy ogień do minimum i wsyp mąkę. Cały czas energicznie mieszaj aż do gładkiej konsystencji. Ciasto powinno odrywać się od ścianek garnka. Odstaw do ostudzenia.
Kiedy ciasto będzie miało temperaturę pokojową, wbijaj kolejno jajka i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do rękawa cukierniczego wraz z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij ciasto, najlepiej na rozłożony papier do pieczenia, tworząc małe okręgi.
Rozgrzej olej do 175-180 stopni Celsjusza. Wkładaj partiami pączki hiszpańskie i smaż po około 4 minuty z każdej strony. Wyjmuj łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym do odsączenia.
Ostudzone pączki hiszpańskie posyp drobnym cukrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Niewielkie pączuszki z cukrową posypką. Prosty przepis na tłusty czwartek
Nie czekam do Wielkanocy, teraz robię w każdy weekend. Najlepszy przepis na babkę jaki znam
Prosty przepis, spodoba się rodzinie. Babeczki czekoladowe w mig znikną z talerza