Reklama
Reklama

Delikatne, miękkie, wyjątkowe. Pączki Hiszpańskie idealne na tłusty czwartek

Pączki hiszpańskie mają charakterystyczny kształt gniazdek i przygotowywane są z ciasta parzonego. Minimum składników i maksimum przyjemności - tak najkrócej można opisać ten przepis. Warto go wypróbować w tłusty czwartek.

Być może znasz je jako "gniazdka" - rzeczywiście, pączki hiszpańskie mają taki kształt. Aby je przygotować, nie potrzebujesz wielu składników, a efekt będzie z pewnością wyjątkowy. Cała rodzina zje do ostatniego okruszka.

Pączki hiszpańskie - lista składników

Do przygotowania pączków hiszpańskich potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 500 ml wody,
  • 200 g masła,
  • 8 jajek,
  • odrobina soli,
  • około 800 ml oleju rzepakowego do smażenia,
  • cukier drobny biały do posypania.

Pączki hiszpańskie - przepis

Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojone masło w kostkę i odrobinę soli. Zagotuj. Zmniejsz wtedy ogień do minimum i wsyp mąkę. Cały czas energicznie mieszaj aż do gładkiej konsystencji. Ciasto powinno odrywać się od ścianek garnka. Odstaw do ostudzenia.  

Kiedy ciasto będzie miało temperaturę pokojową, wbijaj kolejno jajka i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do rękawa cukierniczego wraz z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij ciasto, najlepiej na rozłożony papier do pieczenia, tworząc małe okręgi.  

Rozgrzej olej do 175-180 stopni Celsjusza. Wkładaj partiami pączki hiszpańskie i smaż po około 4 minuty z każdej strony. Wyjmuj łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym do odsączenia. 

Ostudzone pączki hiszpańskie posyp drobnym cukrem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niewielkie pączuszki z cukrową posypką. Prosty przepis na tłusty czwartek

Nie czekam do Wielkanocy, teraz robię w każdy weekend. Najlepszy przepis na babkę jaki znam

Prosty przepis, spodoba się rodzinie. Babeczki czekoladowe w mig znikną z talerza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis na pączki