Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne
Marzą ci się naleśniki puszyste i delikatnie jak chmurka, a przy tym bardzo elastyczne? Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto - jest jeden składnik, który robi ogromną różnicę i sprawia, że to proste danie będzie smakowało wyjątkowo. Później wystarczą już tylko twoje ulubione dodatki i kulinarne arcydzieło gotowe.
Nie ma to jak pyszne naleśniki w weekendowy poranek - uwielbiają je dzieci i dorośli. Na całym świecie to proste danie jest cenione za smak i za to, że można podawać je na różne sposoby. Z dżemem i owocami czy na wytrawnie, z mięsem, warzywami - naleśniki to zawsze dobry pomysł.
Zdarza się jednak, że ciasto nie jest idealne - rozrywa się, jest trudne do smażenia. Są jednak sposoby, aby tego uniknąć. Poznaj przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe z dodatkiem jednego składnika, który zmienia wszystko.
Jeśli chcesz zrobić dobre ciasto na naleśniki, zacznij od odpowiedniego doboru składników. Z pewnością od lat znasz już jakąś recepturę, ale może warto wprowadzić pewne zmiany? Do tego dzisiaj zachęcamy - być może do tej pory nie dodajesz do ciasta naleśnikowego maślanki, a to błąd. To właśnie ten dodatek sprawia, że będzie ono perfekcyjne.
Naleśniki, choć proste, mogą być prawdziwym kulinarnym arcydziełem - a pomoże ci w tym właśnie niepozorna maślanka. Gdy wykonasz nasz przepis raz, z pewnością często będziesz do niego wracać.
Do zrobienia tego przepisu potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka naturalnej maślanki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szczypta soli.
Do miski przesiej mąkę.
Następnie wbij 2 jajka i dodaj po kolei: maślankę, mleko i olej. Do tego potrzebna będzie szczypta soli. Jeżeli chcesz, aby naleśniki były bardziej słodkie, w tym momencie możesz wsypać także łyżeczkę cukru pudru.
Wszystkie składniki zmiksuj razem do ich połączenia. Odłóż ciasto na 10-15 minut, by mogło "popracować".
Naleśniki smaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej - pamiętaj również o tym, aby przed pierwszą partią ciasta delikatnie wysmarować patelnię olejem.
Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - w wersji wytrawnej lub na słodko.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Robi furorę, na każdej rodzinnej imprezie. Oto sałatka, która nigdy się nie znudzi
Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową