Reklama
Reklama

Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne

Marzą ci się naleśniki puszyste i delikatnie jak chmurka, a przy tym bardzo elastyczne? Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto - jest jeden składnik, który robi ogromną różnicę i sprawia, że to proste danie będzie smakowało wyjątkowo. Później wystarczą już tylko twoje ulubione dodatki i kulinarne arcydzieło gotowe.

Nie ma to jak pyszne naleśniki w weekendowy poranek - uwielbiają je dzieci i dorośli. Na całym świecie to proste danie jest cenione za smak i za to, że można podawać je na różne sposoby. Z dżemem i owocami czy na wytrawnie, z mięsem, warzywami - naleśniki to zawsze dobry pomysł. 

Zdarza się jednak, że ciasto nie jest idealne - rozrywa się, jest trudne do smażenia. Są jednak sposoby, aby tego uniknąć. Poznaj przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe z dodatkiem jednego składnika, który zmienia wszystko.

Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki?

Jeśli chcesz zrobić dobre ciasto na naleśniki, zacznij od odpowiedniego doboru składników. Z pewnością od lat znasz już jakąś recepturę, ale może warto wprowadzić pewne zmiany? Do tego dzisiaj zachęcamy - być może do tej pory nie dodajesz do ciasta naleśnikowego maślanki, a to błąd. To właśnie ten dodatek sprawia, że będzie ono perfekcyjne.

Naleśniki, choć proste, mogą być prawdziwym kulinarnym arcydziełem - a pomoże ci w tym właśnie niepozorna maślanka. Gdy wykonasz nasz przepis raz, z pewnością często będziesz do niego wracać.

Ciasto na naleśniki na maślance - przepis

Do zrobienia tego przepisu potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka naturalnej maślanki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szczypta soli.

Do miski przesiej mąkę.

Następnie wbij 2 jajka i dodaj po kolei: maślankę, mleko i olej. Do tego potrzebna będzie szczypta soli. Jeżeli chcesz, aby naleśniki były bardziej słodkie, w tym momencie możesz wsypać także łyżeczkę cukru pudru.

Wszystkie składniki zmiksuj razem do ich połączenia. Odłóż ciasto na 10-15 minut, by mogło "popracować".

Naleśniki smaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej - pamiętaj również o tym, aby przed pierwszą partią ciasta delikatnie wysmarować patelnię olejem. 

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - w wersji wytrawnej lub na słodko.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL