Reklama
Reklama

Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne

Marzą ci się naleśniki puszyste i delikatnie jak chmurka, a przy tym bardzo elastyczne? Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto - jest jeden składnik, który robi ogromną różnicę i sprawia, że to proste danie będzie smakowało wyjątkowo. Później wystarczą już tylko twoje ulubione dodatki i kulinarne arcydzieło gotowe.

Nie ma to jak pyszne naleśniki w weekendowy poranek - uwielbiają je dzieci i dorośli. Na całym świecie to proste danie jest cenione za smak i za to, że można podawać je na różne sposoby. Z dżemem i owocami czy na wytrawnie, z mięsem, warzywami - naleśniki to zawsze dobry pomysł. 

Zdarza się jednak, że ciasto nie jest idealne - rozrywa się, jest trudne do smażenia. Są jednak sposoby, aby tego uniknąć. Poznaj przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe z dodatkiem jednego składnika, który zmienia wszystko.

Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki?

Jeśli chcesz zrobić dobre ciasto na naleśniki, zacznij od odpowiedniego doboru składników. Z pewnością od lat znasz już jakąś recepturę, ale może warto wprowadzić pewne zmiany? Do tego dzisiaj zachęcamy - być może do tej pory nie dodajesz do ciasta naleśnikowego maślanki, a to błąd. To właśnie ten dodatek sprawia, że będzie ono perfekcyjne.

Naleśniki, choć proste, mogą być prawdziwym kulinarnym arcydziełem - a pomoże ci w tym właśnie niepozorna maślanka. Gdy wykonasz nasz przepis raz, z pewnością często będziesz do niego wracać.

Ciasto na naleśniki na maślance - przepis

Do zrobienia tego przepisu potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka naturalnej maślanki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szczypta soli.

Do miski przesiej mąkę.

Następnie wbij 2 jajka i dodaj po kolei: maślankę, mleko i olej. Do tego potrzebna będzie szczypta soli. Jeżeli chcesz, aby naleśniki były bardziej słodkie, w tym momencie możesz wsypać także łyżeczkę cukru pudru.

Wszystkie składniki zmiksuj razem do ich połączenia. Odłóż ciasto na 10-15 minut, by mogło "popracować".

Naleśniki smaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej - pamiętaj również o tym, aby przed pierwszą partią ciasta delikatnie wysmarować patelnię olejem. 

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - w wersji wytrawnej lub na słodko.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pulpeciki zawinięte w plastry bakłażana z dodatkiem aromatycznego sosu. Zrób koniecznie, wszyscy będą pod wrażeniem

Robi furorę, na każdej rodzinnej imprezie. Oto sałatka, która nigdy się nie znudzi

Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową

INTERIA.PL