Reklama
Reklama

Ekspresowa Sałatka Kaznodziei. Niezwykle sycąca, a z półproduktów

Sałatka Kaznodziei łączy w sobie łatwo dostępne składniki, w tym gotowe półprodukty. Właśnie dlatego jest tak błyskawiczna w przygotowaniu. Co więcej, składniki dostarczają organizmowi dużą dawkę energii i niezbędnych witamin oraz minerałów. To połączenie pysznego smaku oraz wartości odżywczych.

Co to jest Sałatka Kaznodziei?

Pożywna ryżowa Sałatka Kaznodziei to danie, które możesz przygotować szybko z półproduktów - tuńczyka z puszki i konserwowej fasoli. Dodaj trochę świeżych warzyw, by w sałatce nie zabrakło witamin. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz wzbogacić ją także o podsmażone na maśle pieczarki. Tak przygotowana sałatka nie wymaga dodatku pieczywa - wystarczy za cały posiłek.

Sałatka Kaznodziei - przepis

Składniki:

  • 150 g ryżu,  
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x170 g),  
  • puszka czerwonej fasoli (400 g), 
  • 150 g pieczarek, 
  • łyżka masła klarowanego, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • czerwona cebula, 
  • 1/2 pęczka cebuli dymki (ze szczypiorem), 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • około 100 g majonezu (do smaku), 
  • sól i pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Ugotuj ryż w 250 ml lekko osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do chwili, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Pozostaw pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Ostudź. 

Odcedź tuńczyka i fasolę. Opłucz pieczarki, pokrój w plasterki i usmaż do miękkości na maśle klarowanym. 

Pokrój paprykę w kosteczkę. Posiekaj drobno cebulę, szczypior (możesz wraz z cebulkami) i natkę pietruszki.   

Wymieszaj majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

Połącz w dużej misce wszystkie składniki. Wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  

Wstaw sałatkę na 2-3 godziny do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapiekanka jajeczna na śniadanie. Kremowa, sycąca i chrupie aż miło

Kupujemy sporadycznie, tymczasem jedna bulwa to dzienna porcja witaminy C. Robię z niego pyszną zapiekankę

Rzadko używamy, a to naturalny antybiotyk i strażnik odporności. Robię z nim jesienną sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki