Ekspresowa Sałatka Kaznodziei. Niezwykle sycąca, a z półproduktów
Sałatka Kaznodziei łączy w sobie łatwo dostępne składniki, w tym gotowe półprodukty. Właśnie dlatego jest tak błyskawiczna w przygotowaniu. Co więcej, składniki dostarczają organizmowi dużą dawkę energii i niezbędnych witamin oraz minerałów. To połączenie pysznego smaku oraz wartości odżywczych.
Pożywna ryżowa Sałatka Kaznodziei to danie, które możesz przygotować szybko z półproduktów - tuńczyka z puszki i konserwowej fasoli. Dodaj trochę świeżych warzyw, by w sałatce nie zabrakło witamin. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz wzbogacić ją także o podsmażone na maśle pieczarki. Tak przygotowana sałatka nie wymaga dodatku pieczywa - wystarczy za cały posiłek.
Składniki:
- 150 g ryżu,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x170 g),
- puszka czerwonej fasoli (400 g),
- 150 g pieczarek,
- łyżka masła klarowanego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- czerwona cebula,
- 1/2 pęczka cebuli dymki (ze szczypiorem),
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- około 100 g majonezu (do smaku),
- sól i pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Ugotuj ryż w 250 ml lekko osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do chwili, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Pozostaw pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Ostudź.
Odcedź tuńczyka i fasolę. Opłucz pieczarki, pokrój w plasterki i usmaż do miękkości na maśle klarowanym.
Pokrój paprykę w kosteczkę. Posiekaj drobno cebulę, szczypior (możesz wraz z cebulkami) i natkę pietruszki.
Wymieszaj majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Połącz w dużej misce wszystkie składniki. Wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wstaw sałatkę na 2-3 godziny do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą