Ekspresowy torcik piankowy. Najlepsze ciasto na lato
Najlepsze ciasto na lato powinno być lekkie i rozpływać się przy każdym kęsie. Jeśli marzysz o deserze, którzy łączy pyszny smak i delikatność, wypróbuj przepis na ekspresowy torcik piankowy. Nie tylko pasuje do popołudniowej kawy, ale może być wspaniałym tortem urodzinowym.
Szukasz pysznego ciasta na lato, które jest puszyste i lekkie jak puch? Przygotuj ekspresowy torcik piankowy - łączy delikatną konsystencję z pełnią smaku. Jego przygotowanie będzie wymagało odrobiny cierpliwości, ale niezbyt dużo twojej pracy. Wystarczy, że przygotujesz biszkopt, masę piankową i polewę czekoladową. Reszta to oczekiwanie, aż ciasto stężeje.
To doskonały wybór na przyjęcia i rodzinne uroczystości, ponieważ ciasto możesz przygotować z wyprzedzeniem. Jego elegancki wygląd i wyśmienity smak na pewno zrobią wrażenie na gościach. Zimą możesz serwować torcik w klasycznej postaci, a latem dorzucić kilka świeżych, jagodowych owoców do dekoracji.
Ekspresowy torcik piankowy ucieszy każdego łasucha. Składa się z delikatnego biszkoptu, obłędnej, lekkiej jak piórko masy, przypominającej ptasie mleczko i pysznej, czekoladowej polewy. Aby zaoszczędzić czas, biszkopt możesz upiec dzień wcześniej. Pamiętaj, że przed podaniem deser powinien przez kilka godzin tężeć w lodówce, dzięki czemu osiągnie idealną konsystencję.
Jak zrobić to lekkie, puszyste ciasto? Przygotowanie torcika piankowego rozpocznij od zrobienia biszkoptu. Następnie zabierz się za masę, a na końcu udekoruj wszystko czekoladową polewą. Jeśli będziesz postępować zgodnie z przepisem, na pewno już wkrótce zaskoczysz gości nietuzinkowym deserem.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa piankowa:
- 200 g białej czekolady
- 350 ml śmietany kremówki do ubijania (30%-36%)
- 170 ml mleka
- 15 g żelatyny
- ok. 100 ml wody
Polewa czekoladowa:
- 250 g deserowej lub mlecznej czekolady
- 80-100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Zacznij pracę od upieczenia biszkoptu. Mąkę przesiej i wymieszaj z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą, po czym odstaw na bok. Oddziel żółtka od białek i umieść w oddzielnych miskach. Żółtka umieść w metalowej lub żaroodpornej misce i ustaw na garnku z gotującą się wodą. Dodaj połowę cukru i ubijaj mikserem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Po czym odstaw na bok.
Białka ubij z drugą połową cukru, aż uzyskasz sztywną, błyszczącą pianę. Do ubitych żółtek dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj obie masy. Na końcu stopniowo dodawaj mączną mieszankę i mieszaj ostrożnie ruchami od dołu do góry. Uważaj, aby nie zepsuć puszystości masy. Przełóż ciasto do tortownicy (o wymiarach ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij placek, wystudź, wyłóż, aby oderwać papier i przełóż do tej samej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej folią spożywczą tak, aby jej boki wystawały poza krawędzie blaszki (dzięki temu będzie łatwiej zdjąć obręcz tortownicy zachowując ładny kształt deseru).
Przejdź do wykonania masy. Najpierw ubij zimną śmietanę (prosto z lodówki), aby powstała puszysta masa, ale nie ubijaj jej na sztywno. Wstaw miskę ze śmietaną ponownie do lodówki. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na ok. 15 minut. Posiekaj czekoladę i przełóż do żaroodpornej miski lub garnka. Do garnka wlej mleko, mocno podgrzej (nie gotuj) i przełóż napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie zalej nią posiekaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Odstaw do wystudzenia. Zmiksuj lub wymieszaj ostudzoną masę czekoladową z ubitą z lodówki śmietaną. Jeśli chcesz uzyskać większy kontrast smakowy i kolorystyczny, zamień połowę porcji białej czekolady na ciemną i analogicznie przygotuj. Wylej masę czekoladowo-śmietanową na biszkopt, wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Po tym czasie wyjmij torcik z lodówki i przygotuj polewę. 200 g czekolady drobno posiekaj i umieść w metalowej misce. Podgrzej śmietankę w garnku i zalej gorącą śmietanką czekoladę, nie mieszaj. Po minucie, gdy czekolada się rozpuści, wymieszaj polewę i polej nią ciasto. Gdy masa czekoladowa lekko przestygnie, przejedź po wierzchu ciasta ostrym nożem, by stworzyć linie krojenia. Dzięki temu po zastygnięciu masy czekoladowej z łatwością pokroisz równe porcje, bez połamanej czekolady i nieestetycznego wyglądu. Powierzchnię ekspresowego torciku piankowego posyp przy krawędziach tortownicy resztą czekolady (drobno posiekaną) i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Deser przechowuj w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?