Elegancka przekąska dla gości. Idealna na święta i sylwestra
Jeśli lubisz robić wrażenie na swoich gościach i zawsze dbasz o to, aby przygotowywane przez ciebie dania prezentowały się estetycznie, koniecznie sprawdź nasz przepis na elegancką przekąskę. Te mini kanapeczki z łososiowym musem są proste do przyrządzenia, a zarazem stanowią bombę smaku, w każdym kęsie. Będą idealne na świąteczne lub sylwestrowe przyjęcie.
Święta Bożego Narodzenia i Sylwester to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Dlatego, gdy wpadną do ciebie goście, przygotuj dla nich elegancką przekąskę na wyjątkowy wieczór. Malutkie kanapeczki z niezwykle kremowym łososiowo-serowym musem sprawdzą się tu doskonale. Dużym atutem tej przystawki jest fakt, że do jej jedzenia nie potrzeba ani sztućców, ani talerza. To ciekawy pomysł na prosty na finger food jak z cateringu.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 10 kromek chleba tostowego.
Składniki na mus:
- 250 g łososia wędzonego,
- 250 g serka śmietankowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka pomidorów suszonych w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Do dekoracji:
- koperek
- czerwony pieprz w ziarnach.
Każdą kromkę chleba tostowego wytnij foremką lub szklanką na okrągłe krążki. Ułóż je na blasze i lekko podpiecz w piekarniku kilka minut w 180°C aż staną się delikatnie chrupiące. Odstaw.
Łososia pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera. Dodaj biały ser lub serek śmietankowy, kwaśną śmietanę oraz pomidory suszone w proszku. Zmiksuj na gładki, jednolity krem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na każdy krążek tostowy nałóż porcję musu z łososia. Możesz to zrobić z pomocą rękawa cukierniczego.
Udekoruj gałązką koperku. Na wierzchu umieść ziarenko czerwonego pieprzu, które doda koloru.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lżejszy i delikatniejszy niż tradycyjne makowce. Puszyste ciasto z wilgotną masą robi się prosto
Ma więcej kalorii niż ziemniaki, a wcale nie tuczy. Warto jeść, by chronić wzrok i jelita