Galicyjskie oładki ziemniaczane. Słodki akcent nadaje placuszkom charakteru
Dania z ziemniaków zwykle traktowane są w naszym kraju jako słone przekąski czy dodatki do obiadu. Stanowią doskonały składnik różnego rodzaju placków czy klusek. Rzadko kiedy dajemy im szansę w wersji przysmaków na słodko. Okazuje się, że ziemniaki są na tyle uniwersalnym warzywem, że poradzą sobie zarówno posłodzone, jak i posolone. Poznaj przepis na galicyjskie okładki ziemniaczane.
Kuchnia galicyjska to regionalna kuchnia, która pochodzi z terenów pogranicznych. Uznaje się ją za mieszankę kuchni polskiej i ukraińskiej z wpływem kuchni austriackiej, węgierskiej czy żydowskiej. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że niektóre potrawy mają swoje korzenie właśnie w kuchni pogranicza. Jednym z nich są oładki galicyjskie, czyli niewielkie, słodkie placuszki, których podstawą są starte, surowe ziemniaki.
Oładki pomimo obecności warzywa, które kojarzy nam się zwykle z ciężkimi, tłustymi daniami, są puszyste i delikatne. Zawdzięczają to dodatkowi jajek, z których należy przyrządzić puszystą pianę, zanim wymiesza się je z ziemniakami. Ciekawy smak placuszków wynika również z obecności suszonych owoców, jak rodzynku czy suszona żurawina oraz cynamonu. Są słodkie i dobrze doprawione.
Gorące placuszki nadają się na podwieczorek czy prosty deser. Warto podawać je oprószone cukrem pudrem, z łyżką kwaśnej śmietany, dżemem lub ulubioną konfiturą. Smakują idealnie w połączeniu z herbatą miętową lub herbatą z gałązek malin.
Zobacz także: Apetyczny omlet z cukinii. Koniecznie dodaj do niego odrobinę tego sera
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki gęstej śmietany 18 proc.,
- 4 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki rodzynków,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- dodatkowo: olej do smażenia.
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie wyłóż durszlak gazą i wrzuć do niego ziemniaki. Odciśnij nadmiar płynu — pozbądź się soku, a skrobię z dna dodaj z powrotem ziemniaków.
W osobnym naczyniu oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka wraz z cukrem pudrem i śmietaną ubij na jasną, puszystą masę. Następnie do masy z żółtkami dodaj utarte ziemniaki, mąkę, cynamon, rodzynki, żurawinę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj do momentu, aż nie będzie grudek, a następnie dodaj pianę z białek i delikatnie ją wmieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie za pomocą łyżki nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż przez kilka minut z obu stron do momentu, aż placuszki będą złociste. Ściągaj z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące z dodatkami lub same. Placuszki można przechowywać i zabrać ze sobą na lunch do pracy czy przekąskę na drogę.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność