Reklama
Reklama

Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis

Poniżej znajdziesz przepis na Sałatkę Paseczkową - lekką, świeżą, delikatnie ziołową, w której wszystkie składniki pokrojone są w długie, cienkie paski. Wygląda niezwykle efektownie i nowocześnie, a przy tym jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Sałatka na święta i imprezy

Sałatka Paseczkowa to świetna propozycja na święta i większe domowe imprezy. Wygląda efektownie, choć robi się ją wyjątkowo prosto. Jej nazwa bierze się z tego, że wszystkie składniki kroi się w długie, cienkie paski - cukinię, usmażonego kurczaka, żółty ser i świeży szczypiorek. Do tego dochodzi szybki dressing z oliwy i octu balsamicznego, a całość odświeża dodatek zieleniny. Składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym, a przygotowanie sałatki zajmuje tylko chwilę. Gości zwykle zaskakuje sposób podania, podczas gdy sam smak jest dobrze znany i lubiany.

Reklama

Sałatka Paseczkowa - przepis

Składniki:

  • 2 młode cukinie, 
  • 300 g filetów z kurczaka (gotowanego), 
  • 150 g sera żółtego o łagodnym smaku, 
  • kilka gałązek szczypiorku, 
  • 4 łyżki oliwy, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • kilka listków świeżej mięty albo bazylii. 

Sposób wykonania:

1. Umyj cukinie i odetnij końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinie w długie, cienkie paski.  

2. Kilka najładniejszych pasków zwiń w roladki. Pozostałe pokrój w cieńsze paseczki. 

3. Ugotowane filety z kurczaka porwij palcami lub pokrój w cienkie, długie paski. Jeśli mięso jest suche, możesz je lekko skropić oliwą. 

4. Ser pokrój obieraczką na cienkie plastry. Z części zrób roladki, a resztę pokrój na paseczki. 

5. Szczypiorek przekrój wzdłuż, a następnie na pół w paski. Przetnij na kilka części. 

6. W małej misce połącz oliwę z octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj zioła (miętę lub bazylię) i dorzuć. Wymieszaj. 

7. W dużej misce połącz paski cukinii, kurczaka i sera. Polej całość sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie straciły kształtu. 

8. Na wierzchu ułóż roladki z cukinii i sera dla efektu wizualnego. Ozdób listkami świeżej mięty lub bazylii. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sernik z makiem to idealne połączenie smaków. Na święta będzie w sam raz

Najlepsza przekąska na świąteczny stół. Przepis na śledzie cebulowe

Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | impreza | Boże Narodzenie | przekąski